Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αρχείο

ΑΡΜΕΝΙΑ : Επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ζωής Κωνσταντοπούλου

    για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία πραγματοποιεί, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του Προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης (Βουλής) της Αρμενίας, για να συμμετάσχει στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια. 

  

Πρόκειται για κορυφαίο, εθνικής σημασίας γεγονός για την Αρμενία και οικουμενικής σημασίας για την ανθρωπότητα, αφού μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, στις οποίες εκπροσωπούνται τα κράτη στο ανώτατο και ανώτερο επίπεδο, η διεθνής κοινότητα στέλνει  ηχηρό μήνυμα κατά της Γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποίησε παρέμβαση στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Βουλής της Αρμενίας και τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Στην παρέμβασή της, η οποία έτυχε πολύ θερμής υποδοχής, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρθηκε στη σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και στην απόφαση αναγνώρισης αυτής της Γενοκτονίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ήδη από το 1996.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στην οποία προέβη πρόσφατα η Αρμενική Βουλή.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη ενεργοποίησης και συστράτευσης των Κοινοβουλίων στη μάχη κατά της Γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και συνολικά των διεθνών εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων και ο ρατσισμός.

Επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και η αναγνώριση των διεθνών εγκλημάτων, αποτελούν χρέος προς τις επόμενες γενιές και προς την ανθρωπότητα, γιατί θύμα αυτών των εγκλημάτων είναι η ανθρωπότητα.

Αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης των λαών, ως συστατικού στοιχείου της αποτελεσματικής πρόληψης διεθνών εγκλημάτων και του εγκλήματος της Γενοκτονίας, αλλά και στην αναγκαιότητα της λογοδοσίας, καθώς «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».

Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ, για την Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, λόγω των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε στην Ελλάδα από τους ναζί, της καταστροφής των υποδομών του Ελληνικού Κράτους, της κλοπής χιλιάδων αρχαιολογικών θησαυρών και βέβαια του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Η πρωτοβουλία αυτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου έτυχε ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από τους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κατά την οποία έγινε ουσιαστική ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων για την ενίσχυση της ελληνο-αρμενικής φιλίας και αλληλεγγύης και μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Ο Αρμένιος Πρόεδρος πληροφορήθηκε με ενδιαφέρον για την Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους, που έχει συσταθεί με απόφαση της Προέδρου της Βουλής, και εκδήλωσε τη διάθεση έμπρακτης συμπαράστασης στο έργο της Επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Βουλής, με την ιδιότητά της και ως ειδικευμένης στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας για διεθνή κοινοβουλευτική συστράτευση κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας και επιβεβαίωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων παραμένει ενεργός συμπαραστάτης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Τέλος, στο ψήφισμα του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής και της Ελληνικής καταγωγής Αντιπροέδρου της Αρμενικής Βουλής, προστέθηκε ειδική αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στην Αρμενία η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας στο μνημείο Τσιτσερνακαμπέρντ στο Ερεβάν.

Σε μία λαμπρή και ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση μνήμης καταδικάστηκε το έγκλημα της γενοκτονίας από εκπροσώπους κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Μνεία έγινε και σε άλλους λαούς που έχουν υποφέρει μαζικούς διωγμούς, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνικός λαός και αναγνώστηκε από την επιζήσασα της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994 Έσθερ Μουχαβάγιο το ψήφισμα του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του την 23η  Απριλίου 2015.

Ελαβε χώρα επίσης τελετή αγιοποίησης των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αρμενική Εκκλησία.  Η διεθνής κοινότητα με τον τρόπο αυτόν καταδίκασε απερίφραστα τη γενοκτονία ως το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τονίζοντας ότι η πρόληψη της γενοκτονίας εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτισμική ανοχή.

Εν συνεχεία, η Πρόεδρος της Βουλής παρέστη σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερτζ Σαργκσιάν, όπου και είχε σύντομες συνομιλίες με τους παρισταμένους Προέδρους της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Σερβίας, καθώς επίσης με Υπουργούς και μέλη Προεδρείων Κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο.

Η Πρόεδρος της Βουλής θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον Πρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου.

Επίσης θα επισκεφθεί την Ελληνοαρμενική Σχολή Τουρισμού και θα συναντηθεί με τον Διευθυντή της Σχολής κ. Άρθουρ Βαρντανιάν καθώς και την έδρα Ελληνικών Σπουδών του κρατικού πανεπιστημίου του Ερεβάν, όπου θα συναντηθεί με τον καθηγητή κ. Άραμ Σιμονιάν.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version