Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αρχείο

ΠΙΕΡΙΑ :ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ

 

Την Κυριακή των Μυροφόρων στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Κατερίνης τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

 Προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος, συλλειτουργούντος του οικείου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Την ημέρα αυτή ο Ιερός Ναός πανηγύρισε δύο ιστορικές επετείους: τα 60 χρόνια από τη θεμελίωση και τα 50 χρόνια από τα εγκαίνιά του.

Να σημειωθεί ότι η Ενορία Παντάνασσας βρίσκεται στον συνοικισμό «Καταφιώτικα» μέσα στην πόλη της Κατερίνης. Ο συνοικισμός δημιουργήθηκε από κατοίκους του χωριού Καταφύγιο Κοζάνης.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, μετά την πυρπόλησή του από τους Γερμανούς. Τότε ομαδικά μετοίκησαν στην Κατερίνη, όπου δημιουργήθηκε ο συνοικισμός «Καταφιώτικα».

Μεταξύ των πρώτων μελημάτων τους ήταν η ανέγερση εκκλησίας, σχολείου και πολιτιστικού κέντρου, που μέχρι σήμερα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και κοσμούν την περιοχή.

Οι ίδιοι, αργότερα, ξαναέκτισαν το χωριό τους ως παραθεριστικό. Έτσι, κατά τους θερινούς μήνες σφίζει από ζωντάνια, καθώς πολλοί Κατερινιώτες, σημερινοί απόγονοι των Καταφυγιωτών, παραθερίζουν σε αυτό με τις οικογένειές τους σε ένα από τα ωραιότερα μέρη των Πιερίων.

Έτσι, μετά τη Θ. Λειτουργία, τελέστηκε και κτητορικό μνημόσυνο για τους διατελέσαντες εφημερίους, επιτρόπους και συνεργάτες της Ενορίας.

Πριν την απόλυση, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε διάφορα πρόσωπα, που συνείργησαν στην καλή λειτουργία της Ενορίας, μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, καθώς τιμήθηκαν πρόσωπα που σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή. Οπότε, τις διακρίσεις παρέλαβαν τα παιδιά ή ακόμη και εγγόνια τους.

Μετά τη διανομή του αντιδώρου, τελέστηκε Θ. Λειτουργία, τελέστηκε ο αγιασμός των εγκαινίων της παρακείμενης νέας ενοριακής αίθουσας.

Τέλος, παρουσιάστηκε το Λεύκωμα «Ιερός Ναός Παντανάσσης. 60 χρόνια», το οποίο προλογίζει –μεταξύ των άλλων- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ο οποίος κατάγεται από το Καταφύγιο.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version