Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αρχείο

Το πρώτο ηλιακό δέντρο ήρθε... στη Θεσσαλονίκη

Ένα δέντρο ηλιακής ενέργειας, το μοναδικό στον κόσμο, έχει ήδη απλώσει τα... κλαδιά του σε χώρο της ΔΕΘ «μαζεύοντας» τον ήλιο της Θεσσαλονίκης. Το Ηλιακό δένδρο που δεν είναι στην ουσία παρά ένα φωτιστικό εξωτερικού χώρου , έχει κάνει ένα ταξίδι, ξεκινώντας το 2007 στη Βιέννη έξω από το κτίριο της Σύγχρονης και  Εφαρμοσμένης Τέχνης και στη συνέχεια Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Με τους λεπτεπίλεπτους ατσάλινους «μίσχους» του να καταλήγουν σε σφαιρικούς «καρπούς» που λαμποκοπούν στον ήλιο, κεντρίζει τα βλέμματα ενώ η εικόνα του παραπέμπει σε ζωντανό φυτικό οργανισμό. Το δειλινό οι «καρποί» παίρνουν ζωή και φωτίζονται, μετατρέποντας το «δέντρο» σε πηγή φωτός.

Το «φύλλωμα» και οι «καρποί» του δεν είναι τίποτε άλλο από φωτοβολταϊκά τόξα που συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, για να την αξιοποιήσουν τις βραδινές ώρες, ηλεκτροδοτώντας λυχνίες χαμηλής κατανάλωσης και μηδαμινής συντήρησης, οι οποίες δίνουν αρκετό φως.

Το δένδρο λειτουργεί και με ηλεκτρικό ρεύμα και είναι και αυτόνομο ακόμα και έπειτα από 3 ημέρες συννεφιάς.

Ο σχεδιαστής του Ρος Λαβγκρόουβ είναι Βρετανός ,έγινε γνωστός το '80 από τη κατασκευή των γουόκμαν.

Η τελική παραγωγή του, υπογράμμισε ο κ. Λάβγκροουβ, ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, οι δοκιμές θα απαιτήσουν οκτώ εβδομάδες και οι πρώτες μαζικές σειρές θα είναι διαθέσιμες για εγκατάσταση το 2011. Ηδη, έχουν γίνει παραγγελίες από δήμους της Ιταλίας που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν για τον φωτισμό δημόσιων χώρων.

Το μέγιστο ύψος του ανέρχεται στα 5,5 μέτρα και το άνοιγμα της διαμέτρου του στα 4,5 μέτρα, ενώ έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί αυτόνομα, αλλά και σε συνδυασμό με το δημόσιο δίκτυο μιας πόλης.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version