Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αρχείο

Ψηφίστηκε το ν/σ για τη Δια Βίου Μάθηση

Ψηφίστηκε στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης. Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα μοχλό ανάπτυξης στη λύση του μείζονος οικονομικού προβλήματος της χώρας.

Ολοκληρώθηκε στο Β΄ Θερινό τμήμα της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της δια βίου εκπαίδευσης.

H υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου έκαναν λόγο για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που θα συμβάλει σημαντικά, όπως είπαν, στην ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση που περνάει.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσαν έμφαση στις αοριστίες, όπως είπαν, των χρονοδιαγραμμάτων, για την υλοποίηση κρίσιμων ζητημάτων και την παραπομπή τους στην έκδοση μελλοντικών υπουργικών αποφάσεων.

Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα μοχλό ανάπτυξης στη λύση του μείζονος οικονομικού προβλήματος της χώρας και πρόσθεσε ότι είναι στη βάση της λογικής ότι πρέπει να υπάρχει ένα δημόσιο πλαίσιο που θα θέτει κανόνες και θα μπορεί να πιστοποιεί και να διαπιστεύει όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς του εκπαιδευτικού τομέα.

Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι καμία αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην εκπαίδευση δεν γίνεται, από τη δημιουργία του νέου Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων.

Αναφερόμενη στο θέμα των μετεγγραφών, η κ. Διαμαντοπούλου αναγνώρισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και με συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί συνολική λύση με το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Απαντώντας στις επικρίσεις για το επίδομα στις οικογένειες των Ρομά στο τέλος της χρονικής περιόδου, η κ. Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι ήταν πρόταση όλων των κοινωνικών φορέων και της παιδαγωγικής κοινότητας, καθώς μέριμνα όλων είναι να δοθεί κίνητρο και να παραμείνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Η 13η Σεπτεμβρίου θα αποδείξει ότι όταν έχεις σχέδιο και πρόγραμμα μπορείς και τη δυσκολότερη σχολική χρονιά να τη μετατρέψεις σε μια καλή χρονιά», τόνισε από την πλευρά της η κ. Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προβλήματα που εντείνονται στα σχολεία, με την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η θέσπιση Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), η δημιουργία σχολείων μέσα στις μονάδες απεξάρτησης, η καθιέρωση πιστοποίησης ελληνομάθειας για μετανάστες και η εξασφάλιση της αξιοκρατικής και δίκαιης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα Εσπερινά Λύκεια, είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση Εθνικού Κέντρου για παλιρροϊκά κύματα. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, η σύσταση και λειτουργία του Κέντρου είναι απαραίτητη για την προστασία, τόσο του Ελλαδικού χώρου όσο και της ευρύτερης περιοχής, η οποία δεν καλύπτεται από κανένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Προειδοποίησης.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι που θα λειτουργεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Ε.Α.) αναλαμβάνει το ρόλο ενός «Περιφερειακού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι» για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Θεσπίζεται ο θεσμός των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π.), που αποτελεί καινοτομία στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου, με βασικό στόχο την άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης και ένταξης στην εκπαίδευση των μαθητών από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα.

Η θέσπιση των Ζ.Ε.Π. βασίζεται στη λογική της θετικής διάκρισης για να ξεπεράσουν οι μαθητές τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς λόγους. Αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ενός μόνιμου θεσμού στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Επίσης, δίδεται προτεραιότητα στην ειδική αγωγή. Στόχος είναι η «παράλληλη στήριξη» των παιδιών με ιδιαιτερότητες και η παραμονή τους μέσα στην τάξη, στα πλαίσια μιας ενταξιακής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Παράλληλα, δημιουργούνται σχολεία μέσα στις μονάδες απεξάρτησης. Συγκεκριμένα με τη λειτουργία εκπαιδευτικών δομών μέσα σε αναγνωρισμένες μονάδες απεξάρτησης, που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, νέοι και νέες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης μπορούν, μέσω ειδικών μαθημάτων μάθησης, να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία που, ενδεχομένως, διέκοψαν με σκοπό την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιπλέον, βελτιώνονται τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Όπως σημειώνεται στο ν/σ, θεωρείται σημαντικό βήμα η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, που είναι ισοδύναμη με αυτήν των υπολοίπων σχολείων.

Εξασφαλίζεται η αξιοκρατική και δίκαιη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα Εσπερινά Λύκεια. Έτσι, μικρό ποσοστό αποφοίτων των εσπερινών λυκείων έχει τη δυνατότητα εισαγωγής στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές χωρίς εξετάσεις.

Στο νομοσχέδιο σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Υπερασπιζόμενοι πρωτίστως την ευεργετική διάταξη που αφορά αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους μαθητές, βάζουμε τέλος στην παραποίηση πού είχαν δημιουργήσει όσοι μεταπηδούσαν από την Β' λυκείου του ενιαίου λυκείου στην Γ' τάξη του εσπερινού και από εκεί στα Πανεπιστήμια, ώστε να μην υποσκελίζουν τους πραγματικούς δικαιούχους της ευεργετικής διάταξης».

Καθιερώνεται πιστοποίηση ελληνομάθειας, ως πιλοτική εφαρμογή της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για το εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας αποκτάται με ελεύθερη πρόσβαση σε εξετάσεις, χωρίς την υποχρεωτικότητα της παρακολούθησης συμβατικών διαδικασιών εκπαίδευσης.

Εξετάζεται η πραγματική ελληνομάθεια των μεταναστών την οποία έχουν αποκτήσει μέσα από ποικίλους φορείς εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης ή ακόμα και μέσα από αυτομόρφωση.

Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για κοινωνική συνοχή και κοινή ασφάλεια καθιστώντας ουσιαστικά δυνατή την απόκτηση της άδειας διαμονής του «επί μακρόν διαμένοντος» από πολλούς μετανάστες που έχουν πραγματικά τα προσόντα.

Με τον νόμο 3838/2010 η απόκτηση της άδειας διαμονής «του επί μακρόν διαμένοντος» οδηγεί στην ένταξη των μεταναστών που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας. Ο κάτοχός της όχι μόνον αποκτά πολύ σημαντικά εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα πλεονεκτήματα, αλλά διασφαλίζει επιπλέον τόσο τη δυνατότητα να ζητήσει την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων προκειμένου να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές, όσο και να υποβάλει αίτημα πολιτογράφησής του.

Αποτελεί λοιπόν ένα θεσμικό εργαλείο κοινωνικής ομαλότητας (το οποίο υιοθετήθηκε σε συμμόρφωση με κοινοτική οδηγία και για χρόνια έμενε παντελώς αναξιοποίητο).

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αποζημιώνονται ανήλικοι Ρομά, καθώς σε τροπολογία του νομοσχεδίου αναφέρεται πως:

«Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα γονέων, εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων που φιλοξενούν ανήλικους Ρομά, τροποποιούμε την χρονική περίοδο καταβολής του σχετικού οικονομικού επιδόματος στις οικογένειες των Ρομά. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να παραμένουν οι μαθητές Ρομά στην τάξη ολόκληρη την χρονιά, γιατί μόνο έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ένταξης και ενσωμάτωσης τους στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα σταθεροποιείται η σύνθεση της τάξης και μπορούν συνολικά οι υπόλοιποι μαθητές να συμμετέχουν στο εγχείρημα».

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version