Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αρχείο

Ιστορική Λειτουργία στην Τραπεζούντα

Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την ομιλία του στην Λειτουργία, την πρώτη μετά από 88 χρόνια, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και τόνισε ότι "το προσκύνημά μας αυτό είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς". 

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία "Αξιος, Αξιος".
    Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή.
    Ακολούθως, ο Πατριάρχης μαζί με τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.
   "Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της", ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
   "Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας".
     Όλα αυτά τα 88 χρόνια - σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος- η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους "Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ".
   Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού "Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες". Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου "προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις".
   Ύστερα από 88 έτη "ληθάργου και σιωπής κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και επαινούμεν και ευχαριστούμεν", είπε ο κ. Βαρθολομαίος, "εις το παλλάδιον της ιστορικής ευλάβειας του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσίας, της Ουκρανίας, εις την πανίερον αυτήν πατριαρχική μονή, ακούστηκε και πάλι, γλυκύτατον, το ``πεποικιλμένη τη θεία δόξη ιερά και ευκλεής παρθένε, μνήμην σου``".
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη "κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες".
    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη "θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου".
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε και στην τουρκική γλώσσα.

Τι έγραψε ο Τουρκικός τύπος

Η  Zaman, περιγράφοντας πολεμική από μερίδα του Τύπου και της κοινωνίας προς την κυβέρνηση Ερντογάν για τη χορήγηση της άδειας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξαν προσαγωγές από την αστυνομία για άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο Ίντερνετ από μέλη του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας και καλούσαν τον κόσμο να σταματήσει την εκδήλωση.

Αντίβαρο προς αυτά τα αισθήματα η δήλωση του δημάρχου Τραπεζούντας που εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα της μονής. "Γιατί είναι κακό αυτό; Στην Οθωμανική αυτοκρατορία υπήρχε πάντα σεβασμός των άλλων θρησκειών. Αυτό πρέπει να εφαρμόζουμε και σήμερα" δήλωσε ο κ. Γκουμρουτσούογλου.

?Η ιστορική μονή της Τραπεζούντας άνοιξε για μία ημέρα? αναφέρει η Hurriyet, η οποία μεταδίδει ζωντανά στο site της τα δρώμενα από τη μονή. Το δημοσίευμα αναφέρει στοιχεία για την Κοίμηση της Θεοτόκου που γιορτάζεται σήμερα, καθώς και για τις παρουσίες εκπροσώπων ορθοδόξων εκκλησιών πέραν της Ελλάδας.

Πρώτη είδηση η λειτουργία και στο CNN Turk που κάνει αναφορά στο γεγονός ότι τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, καθώς ορθόδοξοι από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γεωργία κ.α. έχουν φτάσει στην Τραπεζούντα.
?Ενθουσιασμός για τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά? είναι ο τίτλος άρθρου της Βατάν, το οποίο αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία σήμερα στην περιοχή είναι γεμάτα.
?Το μοναστήρι της Σουμελά ανοίγει τις πύλες του μετά από 88 χρόνια για πρώτη φορά? αναφέρει η Σαμπάχ, προσθέτοντας ότι η κοινή γνώμη της Τραπεζούντας δεν αντιδρά αρνητικά, ωστόσο θεωρούν ότι τέτοιες ενέργειες ξύνουν πληγές.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version