
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ !!! ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΩΡΑ 13:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΕΒΡΟΥ.
Ψήφισμα κατά των χρυσορυχείων από την Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Γιαννάτου Κική Χασκής Βασίλης
Το Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Έβρου έχει και στο παρελθόν εκφράσει την αντίθεσή του στην επένδυση χρυσού στην περιοχή της Θράκης. Για άλλη μία φορά λοιπόν λέμε κατηγορηματικά ΟΧΙ στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα του δήμου Αλεξανδρούπολης. Δε θα συναινέσουμε στο σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που με πρόσχημα την «ανάπτυξη» υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον μας.
Είναι δεδομένο ότι η πολιτική των μνημονίων, της τρικομματικής κυβέρνησης και των δανειστών και με νωπά ακόμη τα γεγονότα της Χαλκιδικής, αδιαφορεί για τα ομόφωνα αρνητικά ψηφίσματα των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των επιστημονικών φορέων, τις χιλιάδες υπογραφές των πολιτών, των συλλόγων και των φορέων που εκφράζουν την αντίρρησή τους στην εξόρυξη χρυσού. Επισημαίνουμε λοιπόν για άλλη μία φορά, ότι σκεπτόμενοι:
? Τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούν οι τεράστιες ποσότητες κυανίου, που απαιτούνται για τη λειτουργία των εργοστασίων, τόσο υπό κανονικές συνθήκες όσο, ακόμη χειρότερα σε περίπτωση ατυχήματος
? Tο γεγονός ότι δε θα προκύψουν οικονομικές ωφέλειες για την περιοχή, ανάλογες με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως έχει δηλώσει το παράρτημα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Αντίθετα θα υπάρξει συρρίκνωση σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως στον τουρισμό και την αξιοποίηση του δασικού πλούτου
? Το ότι οι τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτεί η διαδικασία εξόρυξης, θέτουν σε κίνδυνο το υδρολογικό ισοζύγιο με άμεσες συνέπειες στις ανάγκες πόσιμου και αρδευτικού νερού
? Τη βέβαιη ατμοσφαιρική ρύπανση με τοξική σκόνη και διαφυγή υδροκυανίου, αλλά και τη δημιουργία όξινης απορροής στον υδροφόρο ορίζοντα με κίνδυνο δηλητηρίασης των υπόγειων νερών της περιοχής, σύμφωνα με την έκθεση ομάδας εργασίας ειδικών επιστημόνων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παραρτήματος Θράκης
? Ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων χρυσού είναι μη συμβατή και εντελώς αντίθετη με το γενικότερο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής μας, όπου μαζί με την γεωργοκτηνοτροφική και βιομηχανική ανάπτυξη προβλέπεται η ταυτόχρονη ανάπτυξη του τουρισμού, του οικοτουρισμού, όπως και η προβολή και αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχή
ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ!Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal τονίζει :Σε δέκα ημέρες θα εγκριθεί η επένδυση της El Dorado στο Πέραμα Θράκης.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, εντός των επόμενων ημερών η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» στη σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ στο χρυσορυχείο της Θράκης, ξεμπλοκάροντας ένα έργο η έγκριση του οποίου εκκρεμεί εδώ και μήνες ?παρά το γεγονός ότι θεωρείτο έργο fast-track- και το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που «διψά» για επενδύσεις.
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους ενέργειες. Η Ελλάδα είναι μια μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα και θα προστατέψουμε με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις στη χώρα», δήλωσε ο Έλληνα πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην The Wall Street Journal. «Είναι μια επένδυση που θέλουμε πολύ και η όλη διαδικασία για την τελική έγκριση θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών».
O Μητροπολίτης Έβρου, "ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ"??..Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή Μητροπολίτης ,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008 ( από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως
Αρνητική η Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης για το Χρυσορυχείο στο Πέραμα Έβρου Βαγγέλης Λαμπάκης «Στην επένδυση θανάτου, θα αντισταθούμε μέχρι θανάτου» Ο κ. Βαγγέλης Λαμπάκης είναι δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Συνέντευξη στην Ντίνα Δασκαλοπούλου
-Κύριε δήμαρχε, χθες γίνατε το πρόσωπο της ημέρας στα σόσιαλ μίντια.
Ελπίζω το πρόβλημά μας να γίνει το θέμα της κάθε μέρας. Απλώς κάποιο σάιτ ανέσυρε ένα βίντεο από συνάντηση που είχα με τον Καναδό πρέσβη πριν από 4 μήνες και θεωρήθηκε από όσους το αναπαρήγαγαν ότι επρόκειτο για συνάντηση που έγινε χθες. Και σήμερα πάντως να γινόταν, θα του έλεγα ακριβώς τα ίδια: «Θέλουμε να μας αφήσετε ήσυχους να αναπτύξουμε εδώ την αλιεία μας, την κτηνοτροφία μας, τον τουρισμό μας, τα δάση μας, για να μπορέσουμε να προκόψουμε. Αν πραγματικά εκτιμάτε τον ελληνικό πολιτισμό, αφήστε μας ήσυχους.
-Ορισμένοι πολίτες σκέφτονται ότι με την εξόρυξη χρυσού θα σωθεί η χώρα, αφού θα εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.
Πρόκειται για μια συμφωνία αποικιοκρατική. Στην Αλεξανδρούπολη θα εξορυχτούν 480 τόνοι χρυσού σε 7,5 χρόνια. Ο πλούτος δίνεται στους ξένους αντί των Ελλήνων. Δεν υπάρχει δυνατότητα εισροής χρημάτων στα ταμεία μας, αφού ο χρυσός φεύγει ημιπαρασκευασμένος, σε μορφή dore (δηλαδή μαζί με τις πρώτες ύλες). Ετσι η αξία της ουγκιάς ανέρχεται στα 120 δολάρια αντί των 1.750 αν ήταν καθαρός. Επιπλέον, επειδή θεωρείται μεταποιητική επένδυση θα χρηματοδοτηθεί και από το ΕΣΠΑ.
-Υπάρχει και το αντεπιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Για την ώρα έχουν προσληφθεί 10 άτομα. Η εταιρεία φυσικά τάζει στην τοπική κοινωνία λαγούς και πετραχήλια: στην αρχή μιλούσαν για 80 θέσεις εργασίας, μετά τις έκαναν 120 και για να μπουν στο fast track είπαν πως θα είναι 200. Απέναντι σ? αυτό είναι μια ολόκληρη κοινωνία από 1999. Τα δημοτικά συμβούλια σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σάπες τοποθετούνται διαχρονικά ομόφωνα ενάντια στην επένδυση. Το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τοποθετήθηκε κατά της «επένδυσης» με 53 ψήφους και μόνο μία υπέρ. Δεν υπάρχει σύλλογος που να μην έχει εναντιωθεί, όπως επίσης και το Εργατικό Κέντρο και το ΤΕΕ Θράκης, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί. Αυτή θα είναι κυριολεκτικά εργασία θανάτου: θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, 87.000 τόνοι εκρηκτικά και φουρνέλα. Ολα αυτά, όπως τεκμηριώνουν οι επιστήμονες, θα καταστρέψουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
- Πόσο επικίνδυνο είναι το κυάνιο;
Σύμφωνα με μελέτες της ίδιας της εταιρείας το κυάνιο αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξόρυξη του χρυσού. Είναι ένα υλικό που δεν εξατμίζεται, δεν διαλύεται και θα μείνει για χιλιάδες χρόνια. Θα ανοιχτούν δεξαμενές 90 μέτρων (45 υπέργειες και 45 υπόγειες) όπου θα τοποθετηθούν 11,5 τόνοι κυανιούχα τέλματα. Αν λάβουμε υπόψη ότι πριν από 1,5 μήνα στην Αλεξανδρούπολη έβρεξε 1,5 ώρα 76 χιλιοστά βροχής (βροχή που πέφτει σε 6 μήνες) είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ρήγματα στα τοιχώματα που θα αφήσουν το κυάνιο να διαχυθεί σε ακτίνα 100 χλμ από το σημείο διαρροής. Το Πέραμα (σ.σ. όπου και βρίσκεται το ορυχείο) βρίσκεται 500 μ. από τη θάλασσα, 200 μ. από τα χωριά και 15 χλμ σε ευθεία γραμμή από την Αλεξανδρούπολη.
-Στην περιοχή σας φύεται η μαύρη πεύκη, ένα δέντρο μοναδικό, αφού απαντά μόνο εδώ και στη Σουηδία. Τι θα σημαίνει για το περιβάλλον η εξόρυξη χρυσού;
Οι 120 χρυσοφόροι λόφοι θα «ξυριστούν» αλλοιώνοντας το ανάγλυφο της περιοχής. Συν τοις άλλοις, επειδή θα χρησιμοποιήσουν τόνους νερού, θα αποστραγγιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες σε γεωργία και κτηνοτροφία, θα μολυνθεί η θάλασσα, θα καταστραφεί ο τουρισμός. Ο κόσμος από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τις Σάπες θα αναγκαστεί να φύγει.
-Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «με κάθε κόστος» μέσα στις επόμενες μέρες η άδεια για εξορύξεις θα παραχωρηθεί στην εταιρεία. Τι περιθώρια αντίδρασης έχει η κοινωνία;
«Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή την επένδυση από το 1999. Ο κύριος Σαμαράς, εξαιτίας των κουκουλοφόρων που αμαύρωσαν τον κοινωνικό μας αγώνα, έσπευσε να υποστηρίξει την επένδυση του θανάτου. Η Eldorado έχει θυγατρική τη «Θράκη Α.Ε.» στην οποία έχει μερίδιο και ο Μπόμπολας. Εχουν καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων και περιμένουν να τους δοθεί άδεια ερευνών από το ΥΠΕΚΑ. Με το που θα λάβουν την άδεια, θα ξεκινήσουν τις εργασίες μέσα σε 1 μήνα. Η πρώτη δική μας απάντηση θα είναι το συλλαλητήριο της Δευτέρας, στο οποίο σας καλούμε όλους ?δημοσιογράφους και πολίτες. Επίσης, θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα αν δοθεί αυτή η άδεια: θα προσφύγουμε στο ΣτΕ και θα κάνουμε αίτηση ακυρώσεως και ασφαλιστικά μέτρα έτσι ώστε για 1,5 χρόνο να μην μπορούν να γίνουν εργασίες.
Στην επένδυση του θανάτου, θα αντισταθούμε μέχρι θανάτου