Logo

Καρναβάλι της Ξάνθης: Ένα από τα παλαιότερα της χώρας

Κατηγορία: Αρχείο

 

Το Ξανθιώτικο καρναβάλι είναι από τα παλαιότερα καρναβάλια της χώρας. Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές-Καρναβάλι της Ξάνθης πραγματοποιούνται ανελλιπώς από το 1966, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Επώνυμοι καλλιτέχνες, ξένα και ντόπια λαογραφικά συγκροτήματα, δίνουν το παρόν στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, απρόσμενα δρώμενα, εικαστικά, θεατρικά, χορευτικά, μουσικά, ένα υπέροχο καρναβαλικό πανηγύρι που κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με την ανεπανάληπτη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών η οποία καταλήγει σε ένα ξέφρενο πάρτυ.

 

Κεντρικό θέμα του φετινού Ξανθιώτικου καρναβαλιού είναι το «Έτσι γλεντάμε κι ας λεν ότι χρωστάμε». Με πολύ μεράκι και δουλειά, πρωτοτυπώντας, η οργανωτική επιτροπή και οι σύλλογοι της πόλης θα προκαλέσουν τη φαντασία, συνδυάζοντας τη σύγχρονη πολιτιστική ζωή του σήμερα με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης διοργανώνει από τις 3 έως τις 17 Μαρτίου 2013 τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές-Ξανθιώτικο Καρναβάλι, τη μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 17 Μαρτίου, όταν άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν το Βασιλιά Καρνάβαλο.

Το καρναβάλι ολοκληρώνεται με το ξανθιώτικο έθιμο το Κάψιμο του Τζάρου (ανθρώπινου ομοιώματος) μέσα σε μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.


Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» σύμφωνα με τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. 

Εκτός από την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα από τα καλύτερα καρναβάλια του Βορρά στην πόλη της Ξάνθης θα μείνετε ενθουσιασμένοι από την ξεχωριστή ομορφιά της πόλης. Με τη δύση του ήλιου, το Ξανθιώτικο έθιμο, το Κάψιμο του Τζάρου θα γίνει στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα, όπου ο δήμαρχος της πόλης θα αποχαιρετίσει τις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι, καλωσορίζοντας τις επόμενες...

Πηγή:Φωνή της Ελλάδας

Σύνταξη:Νότα Χατζηαναστασίου

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved