
Το Κονκλάβιο κατέληξε μετά από πέντε ψηφοφορίες στο ένα από τα 115 μέλη του που θα ανέβει στην Καθέδρα του Ποντίφικα και θα γίνει ο νέος πνευματικός ηγέτης σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο μετά την παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ'.?
Μετά τον λευκό καπνό που αναδύθηκε στις 20:06 από την καπνοδόχο της Καπέλα Σίστινα κάνοντας τους χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πλατεία Αγίου Πέτρου, να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς, ήρθε και η κρίσιμη ώρα του ονόματος του νέου Ποντίφικα.
Οι κόκκινες κουρτίνες άνοιξαν στο κεντρικό μπαλκόνι, που ονομάζεται «Loggia of the Blessings» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ανοίγουν, ο επικεφαλής του Κονκλαβίου ανήγγελλε το «Habemus Papam» και ανακοίνωσε το όνομα που επέλεξε ο νέος Ποντίφικας, με το οποίο θα ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας. Πάπας Φραγκίσκος Α, ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο,
Οι πανηγυρισμοί του πλήθους δεν έχουν τέλος, τα δάκρυα συγκίνησης κυλούν στα πρόσωπά τους, οι σημαίες ανεμίζουν και όλοι περιμένουν τον νέο Ποντίφικα να εμφανιστεί στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να τους χαιρετήσει και να τους δώσει την ευλογία του
Ο Πάπας Φραγκίσκος, καρδινάλιος Χόργκε Μαρία Βεργκόλιο, κατά την πρώτη του ομιλία προς τους συγκεντρωμένους πιστούς της Ρώμης, με ζεστή φωνή και άμεσο τρόπο, δείχνοντας μεγάλη ικανότητα ανθρώπινης και άμεσης επικοινωνίας, τους ζήτησε να προσευχηθούν για να μπορέσει να έχει επιτυχία το έργο του.
Αύριο, όπως ανακοίνωσε, θα προσευχηθεί ο ίδιος, σε ειδικό χώρο λατρείας της Παρθένου, ώστε να προστατέψει την ιταλική πρωτεύουσα.
Η πρώτη σκέψη του Πάπα απευθύνθηκε στον προκάτοχό του, Βενέδικτο, και ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος να προσευχηθεί υπέρ του Γιόζεφ Ράτσιγκερ.
«Οι πιστοί στηρίζουν τον Πάπα με την προσευχή τους και ο Πάπας κάνει το ίδιο με το ποίμνιό του» υπογράμμισε ο πάπας Βεργκόλιο.
«Οι συνάδελφοί μου έπρεπε να διαλέξουν έναν νέο Επίσκοπο της Ρώμης για την καθολική εκκλησία. Για να τον βρουν, έφτασαν μέχρι το τέλος του κόσμου» είπε ο διακοσιοστός εξηκοστός έκτος Άγιος Πατέρας της Καθολικής Εκκλησίας.
Η εκλογή του αποτελεί έκπληξη, διότι πολλοί σχολιαστές, αλλά και πιστοί, πίστευαν ότι το φαβορί, ο Άνζτελο Σκόλα θα μπορούσε να έχει επικρατήσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κονκλάβιο θα ήταν σχετικά σύντομο
Ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική είναι Ιησουίτης. Όπως μεγάλο μέρος των Αργεντινών, όμως, και ο νέος Πάπας είναι ιταλικής καταγωγής, και πιο συγκεκριμένα από τη βόρεια Περιφέρεια Πεδεμόντιο.
Σε ό,τι αφορά τις σπουδές του, ο Πάπας Βεργκόλιο πήρε απολυτήριο Ινστιτούτου Χημείας και πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας.
Σημειώνεται ότι κατά τη στρατιωτική δικτατορία, προσπάθησε να βοηθήσει κληρικούς και λαϊκούς.
Παράλληλα, καταδικάζει τόσο την άμβλωση όσο και τους γάμους των ομοφυλοφίλων.
Όσον αφορά την οικονομική κρίση, πήρε με σαφήνεια θέση κατά του κέρδους που θέλει να υπερισχύσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Γεννήθηκε το 1936 από μια απλή οικογένεια και χειροτονήθηκε στα τριάντα τρία του χρόνια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέχρι σήμερα Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες θα προσπαθήσει να ενώσει τα αιτήματα των «ανανεωτών» καρδινάλιων με εκείνα όσων υπερασπίζονται την παράδοση.
Το ότι διάλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου δείχνει πιθανότατα ότι επιθυμεί μια επιστροφή στις ουσιαστικές, απλές, χριστιανικές ρίζες.
Η εκλογή του Πάπα καλύφθηκε από 6.000 δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη.