
Του Θαλή Κουτούπη
Σε έρευνα της Κάπα Research (11.4.2014) για την αξιοπιστία των θεσμών στην Ελλάδα, η κοινή γνώμη αποκαλύπτει εμμέσως, αλλά σαφώς τους βασικούς αίτιους της παρακμής της χώρας μας, που γέννησε και την οικονομική κρίση. Ο βαθμός αξιοπιστίας των Ελλήνων για τους θεσμούς καταγράφεται ως εξής:
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 43,1
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 29,7
ΕΚΚΛΗΣΙΑ 26,0
ΕΛ.ΑΣ. 26,0
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 23,1
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 20,4
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 10,2
ΤΡΟΪΚΑ 9,2
ΒΟΥΛΗ 8,7
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 8,5
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ 3,7
ΚΟΜΜΑΤΑ 3,0
ΤΥΠΟΣ & ΜΜΕ 1,8
Οι κυβερνήσεις, μετά το 2004 έκαναν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις.
Η Τρόικα συνέβαλε αποφασιστικά στην καθυστέρηση εξόδου από την κρίση, με την επιβολή μονομερών, σκληρών και άδικων μέτρων.
Πράγματι έχουμε ένα από τα χειρότερα σε σύνθεση κοινοβούλια των τελευταίων δεκαετιών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, τόσο από τον Συνήγορο του Πολίτη όσο και από τον Γενικό Επιθεωρητή Διοίκησης, Πρωταθλήτρια στη διαφθορά.
Ο ρόλος των συνδικάτων είναι αυτόχρημα καταστροφικός για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου
Τα κόμματα έχουν ως μοναδικό γνώμονα της πολιτικής τους την εξασφάλιση μιας καρέκλας, ερήμην του εθνικού συμφέροντος.
Τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατρακυλήσει στο Ναδίρ της αναξιοπιστίας, με τον ευτελισμό της αντικειμενικής ενημέρωσης, τον κιτρινισμό, τον αυριανισμό και τις σχέσεις διαπλοκής.
Και φυσικά, δεν φταίνε οι ΘΕΣΜΟΙ, αλλά τα πρόσωπα που τους στελεχώνουν. Κι αυτά τα πρόσωπα τα εκλέγουμε εμείς, που τα "καταδικάζουμε" δικαίως σ΄αυτή την αποκαλυπτική έρευνα!