Αυξημένη αστυνομική παρουσία στην πόλη εν όψει ΔΕΘ,
αλλά όχι υπερβολική. «Οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη τις μέρες της ΔΕΘ θα είναι όσοι πρέπει να είναι. Ούτε εμείς θέλουμε η πόλη να είναι αστυνομοκρατούμενη, ούτε όμως και οι πολίτες να αισθάνονται ανασφαλείς και έκθετοι σε τυχόν έκτροπα». Αυτό είπε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι αρχή του είναι η αστυνομική δύναμη να βρίσκεται κυρίως στους δρόμους για να εμπαιδώσουν οι πολίτες το αίσθημα ασφάλειας και τόνισε ότι και ο ίδιος δεν πιστεύει πως η διοίκηση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής μπορεί να γίνεται από την Κατεχάκη…
Για το τραγικό συμβάν στο Άγιον Όρος, ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του. «Ενημερώθηκα μόλις έφτασα στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’. Είναι ένα λυπηρό γεγονός. Οι δυο πυροσβέστες αν και τραυματισμένοι είναι καλά στην υγεία τους, δυστυχώς όμως είχαμε το τραγικό αποτέλεσμα με το όχημα των δυο μοναχών. Λυπούμαστε και απευχόμαστε τέτοια συμβάντα. Καταλαβαίνετε ότι η δουλειά των Ελλήνων αστυνομικών και πυροσβεστών είναι δύσκολη. Ρισκάρουν κάθε μέρα την ίδια τη ζωή τους», είπε ο κ. Κικίλιας.
Ερωτηθείς για την πορεία της τρομοκρατίας στη χώρα, ο κ. Κικίλιας απέφυγε να απαντήσει σημειώνοντας ότι «ένας υπουργός Δημόσιας Τάξης μιλάει για τέτοια θέματα μόνον όταν έχει κάτι να πει».
Για την αστυνομική παρουσία στη ΔΕΘ, ο κ. Κικίλιας αποδέχτηκε ότι είναι αυξημένη, αλλά όταν οι δημοσιογράφοι του ανέφεραν ότι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί απάντησε «μην πιστεύετε όλες τις φήμες».
«Γνωρίζουμε ότι στη ΔΕΘ οι Θεσσαλονικείς δε θέλουν να βλέπουν την πόλη τους αστυνομοκρατούμενη. Αλλά παράλληλα δε θέλουν να γίνονται έκτροπα. Οι εντολές μου είναι να φροντίσουν οι αστυνομικοί ώστε ο κόσμος να κυκλοφορεί ελεύθερα, αλλά να φροντίσουν και για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης», τόνισε.
Ο περιφερειάρχης μάλιστα υπογράμμισε ότι «η ΔΕΘ είναι ο σημαντικότερος θεσμός για τη Θεσσαλονίκη και ζητήσαμε να μην αστυνομοκρατείται, επειδή θέλουμε όλοι όσοι έρχονται στην πόλη, επισκέπτες της Έκθεσης, τουρίστες, διερχόμενοι, εμπορικοί επισκέπτες, αλλά και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να απολαύσουν αυτές τις μέρες τη διαμονή τους στην πόλη».
Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων, ο κ. Κικίλιας είπε ότι στόχος είναι η «περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση, με παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους. Πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων. Δεν μπορεί να στεγάζεται σε ένα κτήριο αστυνομικό τμήμα και 100 μέτρα πιο πέρα να στεγάζεται σε άλλο κτήριο τμήμα τροχαίας. Θα συστεγαστούν για να απελευθερωθούν 100 αστυνομικοί που θα βγουν στο δρόμο. Ωστόσο, δε θα αιφνιδιάσουμε με τις αλλαγές κανέναν. Θα γίνουν έπειτα από συνεννοήσεις τόσο με τη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, όσο και με τους κατά τόπους φορείς (Περιφέρειες, Δήμους κτλ.) και οι όποιες αλλαγές θα κριθούν μέσα στο χειμώνα με μετρήσιμους δείκτες της εγκληματικότητας και της ικανοποίησης πολιτών και φορέων».
Στο θέμα αυτό επέμεινε και ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος έθεσε ως ζητήματα στον υπουργό την πάταξη του παραεμπορίου, τη φύλαξη στους δρόμους και τη βελτίωση της αστυνόμευσης σε χωριά και πόλεις.
Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί και συγκεκριμένη υπηρεσιακή σύσκεψη.