Logo

Οδηγίες για ψηφοφόρους

Κατηγορία: Αρχείο

Αύριο  Κυριακή και για ακόμα μία φορά οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν. Τi πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών.Ξεκινώντας από το πλέον απλό και ουσιαστικό, την ώρα και ημέρα εκκίνησης της ψηφοφορίας, αυτή θα αρχίσει την Κυριακή στις επτά το πρωί και θα λήξει στις επτά το βράδυ.

Την επομένη Κυριακή θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές αν  δεν θα αναδειχθεί νικητής από την πρώτη Κυριακή, με τις ίδιες ώρες έναρξης και λήξης της διαδικασίας.

Σε περίπτωση κατά την οποία η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιονδήποτε λόγο σε έναν δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα, τότε αυτή θα γίνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.

Οι ψηφοφόροι επιβάλλεται να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Εάν κάποιος ψηφοφόρος δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο και δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, μπορεί να απευθυνθεί στον δήμο, ή την κοινότητα, όπου είναι γραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια.

Ψηφίζουν όλοι οι δημότες οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας, που από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αποτελούν έναν δήμο.

Ακόμη όλοι οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, είναι 18 χρόνων και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου, ή της κοινότητας, όπου κατοικούν ή κατοικούσαν (έως και τις 31 Αυγούστου του 2010).

- Για τις Περιφέρειες.

Για τις περιφέρειες ψηφίζουν όλοι όσοι θα ψηφίσουν και για τους δήμους εκτός:

- Από τους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ.

- Τους ομογενείς.

- Τους νόμιμους υπηκόους των τρίτων χωρών.

Δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν:

- Οι κάτοικοι του εξωτερικού.

- Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους

- Όσοι διαμένουν, την ημέρα της ψηφοφορίας, σε απόσταση μεγαλύτερης των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν και έχουν εφοδιαστεί με την ειδική βεβαίωση (χιλιομετρική απόσταση) από τον δήμο της περιοχής τους.

Εάν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα στους ψηφοφόρους, αυτό θα είναι μόνο με τους σταυρούς.

 Ωστόσο, να ξέρει ο πολίτης πως ακόμη και να γίνει λάθος στον αριθμό των σταυρών, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο. Απλώς, προσμετράτε στον συνδυασμό, χωρίς να προσμετρούνται οι ψήφοι στους συγκεκριμένους συμβούλους του συνδυασμού.

Όσο για το πού ακριβώς ψηφίζουμε, ενημερωνόμαστε από:

- Το δήμο , το εκλογικό κέντρο και το Aiginio News   στο άρθρο Εκλογικά Τμήματα.  

 Τέλος  για τα άκυρα ψηφοδέλτια, πρέπει οι ψηφοφόροι να προσέξουν μια φορά, οι δικαστικοί και εκλογικοί αντιπρόσωποι πρέπει να έχουν τα μάτια τους ? δεκατέσσερα, όπως φαίνεται και από σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα σημαντικότερα απ? αυτά που πρέπει να προσεχθούν για να είναι άκυρη μία ψήφος, είναι:

1. Όταν υπάρχουν εγγραφές ή διαγραφές, κατά τη διάταξη του άρθρου 27, παρ. 7 του Ν. 3852/ 2010.

2. Αν έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν, κατά τρόπο εμφανή, από τα οριζόμενα.

3. Αν έχει τυπωθεί σε χαρτί ή με μελάνι που το χρώμα του διαφέρει, κατά τρόπο εμφανή, από αυτό που ορίζεται.

4. Αν έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.

5. Αν βρεθεί στο φάκελο με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή διαφορετικού συνδυασμού ή με λευκά.

6. Αν βρεθεί μέσα σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις του άρθρου 46 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ, κυρωτ. Ν. 3463/ 2006, Α? 114). Δηλαδή, εάν σημειωθούν πάνω στον φάκελο στίγματα, σημεία ή λέξεις που μπορούν να θεωρηθούν διακριτικά γνωρίσματα που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved