Logo

Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος

Κατηγορία: Αρχείο

από τη Βουλή

Τη συγκρότηση Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΒουλήςΖωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφακαι ο Βέλγος, ειδικός επιστήμων για θέματα παράνομου και επονείδιστου χρέους, Ερίκ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής.



Η πρόεδρος της Βουλής, αφού ανέφερε ότι η απλουστευτική αφήγηση πως η Ελλάδα και οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν παραγνωρίζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε πως η συγκρότηση της Επιτροπής αποτελεί ελάχιστο χρέος προς τον ελληνικό λαό και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για τη Δικαιοσύνη και την αλήθεια. 

Προσδιορίζοντας τον ρόλο της Επιτροπής, που θα έχει, όπως είπε, εξωστρεφή χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία, εξήγησε πως θα διερευνηθεί ποιο τμήμα των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα διασπαθίστηκε σε υποθέσεις μίζας, διαφθοράς και διαπλοκής, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να καταδειχθεί το τμήμα του χρέους που είναι νόμιμο και ποιο επαχθές και επονείδιστο, δηλαδή παράνομο και μη οφειλόμενο.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση της Επιτροπής ορίστηκε για την 7η ή 8η Απριλίου και τον Ιούνιο, οπότε θα προκύψουν τα πρώτα στοιχεία και συμπεράσματα, θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Συνέδριο με αντικείμενο το χρέος.

Η Σοφία Σακοράφα, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της διεθνούς ομάδας, που θα συμπράττει με Έλληνες επιστήμονες και φορείς της κοινωνίας και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους του διεθνούς στερεώματος, δήλωσε δικαιωμένη για τους αγώνες της, αφού παίρνουν πια σάρκα και οστά και γίνονται κατάκτηση. 

Ο κ. Τουσέν, ενημέρωσε ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να παρουσιάσει ποιο μέρος του χρέους είναι θεμιτό και ποιο αθέμιτο, ποιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, επονείδιστο, μη βιώσιμο και επαχθές και η εξόφληση του οποίου εμποδίζει τους πολίτες να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα.

Αφού εξέφρασε την απορία γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε μια τέτοια διαδικασία ελέγχου (που αναφέρεται ρητώς στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που εκδόθηκε στις 21 Μαΐου του 2013) ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα.

Την πολιτική διάσταση του χρέους και τη διάσταση εκείνη του θέματος που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέδειξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τοποθετήθηκε με την ιδιότητά του ως καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου.

Αντιδράσεις

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η συνέντευξη της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγορεί την πρόεδρο της Βουλής ότι παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια διαλόγου και διακομματικής συνεννόησης.

«Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για το εθνικό κοινοβούλιο. Παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια διαλόγου και διακομματικής συνεννόησης, όπως ίσχυε από το 1974 μέχρι και την ανάδειξή της στο αξίωμα της πρόεδρου της Βουλής», τονίζει και προσθέτει:

«Οι σημερινές της εξαγγελίες για την σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιος δίνει την κατεύθυνση σε αυτή την κυβέρνηση: ο κ. Τσίπρας ή η κ. Κωνσταντοπούλου;».

Από την πλευρά του το Ποτάμι κατηγορεί την πρόεδρο της Βουλής ότι «αποφάσισε να υποκαταστήσει και τον υπουργό Οικονομικών και, στον νέον της ρόλο, ως υπερυπουργός, υιοθετεί την ατζέντα του Πάνου Καμμένου».

«Τη στιγμή, που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δε μιλούν για κούρεμα του χρέους, η Πρόεδρος της Βουλής συγκροτεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και εξακολουθεί να μιλάει για «επονείδιστο χρέος»: Λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας συνιστώσας, κόντρα στην κυβερνητική γραμμή ή πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα από αυτές, που της αρέσουν;», διερωτάται στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Παράλληλα καλεί τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ποια είναι η ελληνική θέση και καταλήγει λέγοντας: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσει η κυβέρνηση στα χέρια του κ. Καμμένου και της κ. Κωνσταντοπούλου».

Το ΚΚΕ κατηγορεί την πρόεδρο της Βουλής ότι προχώρησε στην εξαγγελία, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και απόφαση της Βουλής, ούτε καν της διάσκεψης Προέδρων. «Εκτός από αυθαίρετη, μονομερής ενέργεια της Προέδρου και της κυβέρνησης, ουσιαστικά επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού, διαχωρίζοντάς το σε «καλό» και «κακό». 

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο «για νέο show της Προέδρου της Βουλής», τονίζοντας:

«Μέσα στα πολλά και μεγάλα προβλήματά της, η χώρα απέκτησε ένα νέο, την Πρόεδρο της Βουλής. Το νέο τηλεοπτικό προσωπικό show της κ. Προέδρου αφορούσε σήμερα την «επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους». Με «πρέσβειρα» και ξένο σύμβουλο, αλλά ερήμην της Βουλής, χωρίς νομική βάση, κατά προφανή παραβίαση του Κανονισμού και σε αντίθεση με την τωρινή πολιτική της κυβέρνησης, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν τα θέματα αυτά. Ο κ. Τσίπρας και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί τι εκτρέφουν;».

Τέλος η Χρυσή Αυγή τονίζει: «Πάγια θέση της Χρυσής Αυγής είναι ο λογιστικός έλεγχος και η διαγραφή του παράνομου χρέους, καθώς και η αντίσταση στην τοκογλυφική πολιτική των δανειστών, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρως υποταχθεί».

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved