Logo

Ηλίας Τσιτλακίδης ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ.

Κατηγορία: Αρχείο

 Αποτελέσματα σύσκεψης για τα πλευρικά διόδια στη Λεπτκαρυά. Αγαπητοί φίλοι,ως μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων, συμμετείχαμε χτες Τετάρτη 6 10-2010, στη σύσκεψη με τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη στην Αθήνα, για το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε από την προηγούμενη εβδομάδα,όταν η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ προσπάθησε να κλείσει τη γέφυρα της Λεπτοκαρυάς για να εγκαταστήσει πλευρικά διόδια.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού και οι δήμαρχοι της περιοχής θέσαμε τα αιτήματα των κατοίκων , για να λυθεί το πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί.
Τα σημεία που αναφέραμε ήταν τα εξής:
ΟΧΙ στα πλευρικά διόδια, ΟΧΙ σε νέα διόδια στην Πιερία
Οι λόγοι είναι οι εξής:
-Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός.
Αυτή τη στιγμή ένας εργαζόμενος στον Πλαταμώνα που κινείται προς Κατερίνη για τη δουλειά του ή στο Λιτόχωρο που είναι μέσα στον ίδιο Δήμο, πρέπει να χρησιμοποιήσει τον αυτοκινητόδρομο, γιατί δεν έχει ασφαλή δρόμο να πάει στη δουλειά του.
-Δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά διόδια.
Ο κάτοικος του Λιτοχώρου για να πάει Σκοτίνα (πιο κοντά ακόμη από τον Πλαταμώνα), με τα πλευρικά διόδια που πάνε να φτιάξουν, θα πληρώσει 2,90? για μια απόσταση περίπου 10χλμ που, με τους όρους της σύμβασης, θα έπρεπε να πληρώσει 30-40 λεπτά.
-Είναι μόλις 500μ από τα υπάρχοντα διόδια
-Δεν έχουν τελειώσει τα έργα.
Παρόλα αυτά εισπράτονται και προς τις 2 κατευθύνσεις από την 1η στιγμή, ενώ η οδηγία της Ε.Ε ορίζει να μπαίνουν διόδια σε πλήρως κατασκευασμένο αυτοκινητόδρομο
-Δεν υπάρχουν πλέον οι κάρτες ελεύθερης διέλευσης.
Μη έχοντας εναλλακτική λύση λοιπόν, δημιουργείται για τον εργαζόμενο δημότη της περιοχής, ένα περιβάλλον ανισότητας έναντι εργαζομένων άλλων περιοχών που έχουν εναλλακτικές δυνατότητες.Εδώ δεν έχουν, ΔΕΝ υπάρχουν δρόμοι.
-Θα υπάρξουν σίγουρα ατυχήματα και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Ήδη την Πέμπτη που επιχειρήθηκε το κλείσιμο για κάποιες ώρες, υπήρξε το 1ο ατύχημα με ποδηλάτη. Είναι εφιαλτικό το σενάριο με το τι θα συμβεί στο σημερινό οδικό δίκτυο, αν κλείσει ο αυτοκινητόδρομος σε κάθε κόμβο, όπως επιχειρείται σήμερα στη Λεπτοκαρυά και αύριο ίσως στον Πλαταμώνα, στο Λιτόχωρο και στην Κατερίνη.
Δεν ισχύει λοιπόν το επιχείρημα που προβάλλει η εταιρεία στα ΜΜΕ ότι κλείνει τον κόμβο για να αυξήσει την ασφάλεια των κατοίκων.
Ή ότι οι κάτοικοι ζήτησαν να κλείσει ο κόμβος.Η ογκώδης διαμαρτυρία πάνω στη γέφυρα της Λεπτοκαρυάς, αποδεικνύει το αντίθετο.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Οι κάτοικοι μέχρι σήμερα, ανέχονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τη λειτουργία ενός σταθμού διοδίων.
1. να παραμείνει η σημερινή κατάσταση, να μην κατασκευαστούν νέα διόδια
2. Να κάτσουν όλοι σε ένα τραπέζι
3, να βρεθεί η χρυσή τομή για να επικρατήσει ειρήνη. Είναι απαράδεκτο να κρύβονται πίσω από τη σύμβαση,δημιοργώντας κάθε 6 μήνες προβλήματα. Διαφορετικά , ποιος θα μπορέσει να ελέγξει την αντίδραση των κατοίκων και ποια μορφή θα έχει αυτή;
Για τα παράπλευρα έργα:
Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να γίνουν γιατί με την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί, επιστρέφουμε σε συνθήκες του 1950 από άποψη ασφάλειας, χρόνου και ποιότητας μετακίνησης.
Είναι όμως λάθος να τα συνδέουμε με τα διόδια, είναι ξεχωριστό θέμα, αλλά εξίσου απαραίτητο για να υπάρχει εναλλακτική και ασφαλής λύση μετακίνησης.
Για όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψιν και τις προτάσεις για περιορισμό των επικίνδυνων μετακινήσεων, ζητήσαμε να βρεθεί λύση που θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή, μέσα σε αυτά τα πλαίσια για να τελειώνουμε πια!!
Η αντιμετώπιση από την πλευρά του κ. Μαγκριώτη οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ήταν θετική. Όπως αναφέρθηκε, θα επισκεφθεί την Πιερία και θα γίνει σύσκεψη με όλες τις πλευρές, τοπικούς φορείς και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και υπήρξε θετική αντιμετώπιση για όλα τα αιτήματά μας.
Θα περιμένουμε λοιπόν τις επίσημες ανακοινώσεις.
Τέλος,
οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όλους εκείνους τους υπέροχους συνανθρώπους μας που
την ώρα της σύσκεψης, ήταν πάνω στη γέφυρα της Λεπτοκαρυάς, παρόλη την έντονη βροχή, συμμετέχοντας στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενισχύοντας έτσι τη φωνή και το κουράγιο μας.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ
Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved