Την διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα τηρήσει και θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, τόνισε από το Βερολίνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά και τη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως θέλει να στείλει τρία μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση: α) η Ελλάδα θα φέρει αποτελέσματα β) η χώρα μας θα εξαλείψει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το έλλειμμα αξιοπιστίας γ) η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για όλη την Ευρώπη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως οι Έλληνες είναι υπερήφανος λαός και δεν θέλει να εξαρτάται από δανεικά, προσθέτοντας με νόημα πως οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα λόγια. Επίσης εξέφρασε την βεβαιότητα πως η έκθεση της Τρόϊκα θα δείξει ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος με την νέα κυβέρνηση.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν ζητάει άλλα χρήματα αλλά την ανάκαμψη καθώς και τις απαραίτητες αναπνοές στο μεγάλο μακροβούτι που κάνει για φτάσει στον στόχο της.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε πως σκοπός της Γερμανίας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εκφράζοντας την πεποίθηση της ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει για να ξεπεράσει τις προκλήσεις. Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε το γεγονός ότι η Ευρώπη ζητάει πάρα πολλά πράγματα από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι όπως υπογράμμισε έχουν περάσει τα πάνδεινα τελευταία πέντε χρόνια. Επισήμανε όμως με νόημα πως κρίση έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει χαθεί η αξιοπιστία και γι? αυτό τον λόγο η χώρα μας θα πρέπει να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Στα λόγια το έχουμε ακούσει, είπε χαρακτηριστικά, τώρα πρέπει να γίνει και πράξη. Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ακόμη πως για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα θα πρέπει να πάρει πρώτα στα χέρια της την έκθεση της Τροϊκας.
'Εντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και της Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός τα έδωσε όλα χωρίς να πάρει τίποτα επισημαίνοντας πως κανένας δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Το ΚΚΕ ζητά από τον λαό να ξεσηκωθεί και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενώ από την πλευρά της η Χ.Α χαρακτήρισε τοκογλύφο την Γερμανίδα καγκελάριο και ανεπαρκή τον Έλληνα πρωθυπουργό.