Logo

Δίνουν 25 εκατ. ευρώ για «πράσινα» σχολεία

Κατηγορία: Αρχείο
Κονδύλι 25 εκατ. για την κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων εξασφάλισαν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Παιδείας και καλούν τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς να υποβάλουν προτάσεις.
Η σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζει τις διαδικασίες επιλογής, κάνει απλώς λόγο για πρότυπα κτίρια που, εκτός από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές.

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), ο φορέας που είναι αρμόδιος για τη σχολική στέγη και πλέον ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, έχει στραφεί από χρόνια στα «πράσινα» σχολεία και ήδη λειτουργούν δέκα που εξασφαλίζουν τις ενεργειακές τους ανάγκες από φωτοβολταϊκά συστήματα. Κόστισαν 3,6 εκατ. ευρώ και αποδίδουν 1,3 εκατ. κιλοβατώρες τον χρόνο.

Τα ετήσια έσοδα είναι της τάξης των 500.000 ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο όφελος αφορά το περιβάλλον, αφού αποφεύγεται η εκπομπή 1.068 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού και επικίνδυνου από τα αέρια θερμοκηπίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στη θετική επίδραση, η οποία προέρχεται από 3.150 δέντρα. Σε φάση υλοποίησης ή δημοπράτησης είναι άλλα 68 προγράμματα για ισάριθμες σχολικές μονάδες, που θα αυξήσουν κατακόρυφα τις οικολογικές επιδόσεις ανεβάζοντας την παραγόμενη ενέργεια σε 12 εκατ. κιλοβατώρες και μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στους 9.600 τόνους.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved