Logo

Οι υποψηφιότητες και οι στρατηγικές

Κατηγορία: Αρχείο
Στην Αττική, στην κεντρική Μακεδονία και στους δήμους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνουν τις ψήφους του μισού εκλογικού σώματος, έχει επικεντρωθεί η προσοχή των κομμάτων.
Οι περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, οι πρώτες εκλογές που θα αναδείξουν διοικήσεις στους 325 νέους δήμους του «Καλλικράτη» και στις 13 αιρετές περιφέρειες, προσφέρονται για την εξαγωγή σημαντικών πολιτικών συμπερασμάτων σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος» τα κομματικά επιτελεία έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε πέντε καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις: στην Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους δήμους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
Οι λόγοι είναι προφανείς, αφού σε αυτές τις περιοχές ψηφίζει σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα (5.633.762 εκλογείς σύμφωνα με την απογραφή του 2001) και τα πολιτικά χαρακτηριστικά της εκλογικής μάχης υπερτερούν -σε αρκετές περιπτώσεις- των αυτοδιοικητικών διακυβευμάτων.
Εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των πέντε καθοριστικών εκλογικών αναμετρήσεων, καταγράφει μία σημαντική νίκη για την επιλογή του «Καλλικράτη» και του νέου εκλογικού συστήματος (50%+1) ανάδειξης των αυτοδιοικητικών αρχών, ενώ θα επιβεβαιώσει τη στήριξη του κόσμου στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Οι πέντε μεγάλες μάχες του Νοεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων, αφού θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις συμμαχίες που θα αναδείξουν τον νικητή των εκλογών τη δεύτερη Κυριακή.

Η Κεντροδεξιά θα κατέλθει για πρώτη φορά «τριχοτομημένη» στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ΝΔ, που ακροβατεί μεταξύ της υποστήριξης «ανεξάρτητων» υποψηφιοτήτων και ενός αντιμνημονιακού πολιτικού λόγου δημιουργώντας σύγχυση στους ψηφοφόρους της, έχει να αντιμετωπίσει εκτός του ΛΑΟΣ -που επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή καταγραφή- και τις επιλογές της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία διαθέτει σημαντικές δυνάμεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα εναντίον του μνημονίου, χωρίς όμως να υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ τους. Η νεοσυσταθείσα Δημοκρατική Αριστερά επικεντρώνει τη στρατηγική της στην ανάδειξη αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων ευρύτερης αποδοχής, όπου δέχεται να συνεργαστεί και με το ΠΑΣΟΚ στην προοπτική ενδυνάμωσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved