Logo

Φόβοι για ανατιμήσεις

Κατηγορία: Αρχείο

Η παρατεταμένη ξηρασία σε Ευρώπη και Ρωσία και η πρόσφατη απόφαση της Μόσχας για προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών, εκτοξεύει τις τιμές των σιτηρών διεθνώς. Προβλήματα στην παραγωγή άλλων τροφίμων. Στάση αναμονής τηρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείουν ανατιμήσεις.

Ανησυχία για αύξηση των τιμών των τροφίμων στην Ελλάδα, προκαλεί η παρατεταμένη ξηρασία στην Ευρώπη, που έχει προκαλέσει καταστροφές στις καλλιέργειες σε όλη την Ευρώπη.

Η Ρωσία που πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές, ανακοίνωσε ότι επιβάλλει προσωρινό εμπάργκο στις εξαγωγές σταριού και των παραγώγων του έως το τέλος της χρονιάς λόγω του καύσωνα που προκάλεσε μείωση της σοδειάς της, απειλώντας την εσωτερική της αγορά με έλλειψη και άνοδο των τιμών.

Όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η απόφαση αυτή οδηγεί σε εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω και μπορεί να προκληθούν προβλήματα διατροφικής ασφάλειας στις φτωχές χώρες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση στις τιμές των εποχικών τροφίμων σε πολλές χώρες, λόγω της ξηρασίας σε Δυτική Ευρώπη, Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία.

Ο λόγος είναι ότι προβλέπεται μείωση στις σοδειές, σε όλες τις μεγάλες παραγωγούς σιτηρών στην Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία) και σε συνδυασμό με την απόφαση της Ρωσίας το πρόβλημα οξύνεται.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή και άλλων τροφίμων και ο επόμενος Χειμώνας θα είναι δύσκολος καθώς αναμένεται να υπάρξουν ευκαιρίας για κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη.

Πέρα από το σιτάρι, μείωση της παραγωγής παρατηρείται στις ντομάτες, τα οπωροκηπευτικά, τις πατάτες, αλλά και τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται από την ζυθοποιία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το γεγονός ότι το 50% των σιτηρών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλεύρων είναι εισαγόμενα, η αύξηση των διεθνών τιμών θα επηρεάσει και τις τιμές στη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι ελληνικές επιχειρήσεις κρατούν στάση αναμονής και δεν έχουν παρατηρηθεί ανατιμήσεις, αλλά αν υπάρξει αύξηση τιμών διεθνώς, το πιο πιθανό είναι ότι τους επόμενους μήνες το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved