Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επετειακού χαρακτήρα η συνεδρίαση της Δ.Ε.Ε.Π. Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας

AIGINIONEWS: Επετειακού χαρακτήρα η συνεδρίαση της Δ.Ε.Ε.Π. Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας AIGINIONEWS: Επετειακού χαρακτήρα η συνεδρίαση της Δ.Ε.Ε.Π. Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας

Επετειακού χαρακτήρα ήταν η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (Δ.Ε.Ε.Π.) Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 22/3, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Θέμα της ήταν «η συμμετοχή των αγωνιστών της Πιερίας στον Επαναστατικό Αγώνα» , με ομιλητή τον Ιστορικό Θόδωρο Ζαπουνίδη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης, οι Βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης, ο Αν. Γραμματέας Οργανωτικού Βορείου Ελλάδος Κώστας Φωτίου, ο συντονιστής κομματικών οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας. Ηλίας Τάπρας, το μέλος της Π.Ε. Λευτέρης Μωϋσιάδης, ο Τομεάρχης Πιερίας Λευτέρης Κλώνος, ο Πολιτευτής Σπύρος Κουλκουδίνας, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Δούλδουρας, καθώς και τα μέλη της Δ.Ε.Ε.Π. και ΟΝΝΕΔ Πιερίας.


Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Πιερίας Μπάμπης Μπρουσκέλης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες σημείωσε πως η Δ.Ε.Ε.Π. Πιερίας, πέραν του κομματικού της ρόλου, επιτελεί ένα σπουδαίο και σημαντικό έργο με διάφορες φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η επετειακή εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή των Αγωνιστών της Πιερίας στον Επαναστατικό Αγώνα, με ομιλητή τον εξαίρετο ιστορικό Θόδωρο Ζαπουνίδη. Ο κ. Μπρουσκέλης τόνισε πως, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας, η Δ.Ε.Ε.Π. Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία της Πιερίας, με μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα λάβει το προσεχές διάστημα.
Από την πλευρά του ο Γραμματέας Οργανωτικού της Ν.Δ. κ. Στέλιος Κονταδάκης, συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη της Δ.Ε.Ε.Π. για την διοργάνωση της επετειακής εκδήλωσης, καθώς και για το σπουδαίο έργο που επιτελούν τα μέλη της συμβάλλοντας να κρατηθεί ζωντανός ο κομματικός μηχανισμός στην Πιερία. «Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποδεικνύει ότι οι κομματικές μας οργανώσεις λειτουργούν πολύπλευρα και είναι μέσα στην κοινωνία», είπε ο κ. Κονραδάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύντομα χαιρετισμό απεύθυναν οι Βουλευτές της Ν.Δ. Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης, ο Πολιτευτής Σπύρος Κουλκουδίνας, ο Αν. Γραμματέας Οργανωτικού Βορείου Ελλάδος Κώστας Φωτίου, ο Αν. Γραμματέας Οργανωτικού Ηλίας Τάπρας και ο Τομεάρχης Πιερίας Λευτέρης Κλώνος.

 

Ο κ. Ζαπουνίδης
Ο ιστορικός κ. Θόδωρος Ζαπουνίδης πριν ξεκινήσει την εισήγησή του ευχαρίστησε τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Νομού Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας για την τιμητική πρόσκληση που του έκαναν να εκφωνήσει τον πανηγυρικό λόγο για την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων από την εξέγερση του 1821.
Στην ομιλία μου εστίασε στην περιοχή του Ολύμπου και των Πιερίων, τονίζοντας ότι η Φιλική Εταιρεία είχε κατορθώσει να διεισδύσει και στην περιοχή της Μακεδονίας και να μυήσει πολλούς κληρικούς, προκρίτους και εμπόρους, παρά τη μειονεκτική γεωγραφική θέση της Μακεδονίας, τη γειτνίαση με μεγάλα στρατιωτικά κέντρα της περιοχής, τη σκληρή τουρκική διοίκηση και την καταπίεση των πληθυσμών. Πρωτεργάτης στην προσπάθεια αυτή ήταν ο μεγαλέμπορος και τραπεζίτης Εμμανουήλ Παπάς. Στις 17 Μαΐου 1821 κηρύττει την επανάσταση στη Χαλκιδική και αναγορεύεται σε «Αρχηγό και Προστάτη της Μακεδονίας». Ο αγώνας ήταν δύσκολος, καθώς οι Οθωμανοί μπορούσαν να ανεφοδιάζονται γρήγορα. Τον Σεπτέμβριο του 1821, και καθώς η επανάσταση οδηγείτο σε αποτυχία, πραγματοποιήθηκε συμβούλιο των καπεταναίων του Ολύμπου, της Βέροιας και της Νάουσας στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο. Όταν το θέατρο των συγκρούσεων έφτασε στην Κασσάνδρα, 400 άντρες από το αρματολίκι του καπετάν Διαμαντή έφτασαν για βοήθεια. Επικεφαλείς ήταν ο Διαμαντής Λιάκος ή Λιακόπουλος, ο Κώστας Μπίνος και Δήμος Ψαροδήμος.
Ο καπετάν Διαμαντής στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σημείωσε αλλεπάλληλες επιτυχίες εναντίον του Αχμέτ Μπέη. Για αντιπερισπασμό, και καθώς η επανάσταση στη Χαλκιδική αντιμετώπιζε προβλήματα, αποφασίστηκε να κηρυχτεί επανάσταση και στην Πιερία. Η γειτνίαση της περιοχής του Ολύμπου με ισχυρά οθωμανικά κέντρα, καθιστούσαν τον Αγώνα πολύ δύσκολο. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1821 είχε καταρτισθεί σχέδιο για εξέγερση στη Μακεδονία και στην περιοχή του Ολύμπου ταυτοχρόνως. Το είχαν καταστρώσει ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Νικόλαος Κασομούλης.
Ηρωική μορφή της περιοχής ήταν ο Νίκος Τσάρας, γνωστός και ως Νικοτσάρας. Με ορμητήριο τη Μηλιά και σε συνεργασία με τους Λαζαίους, άρχισε ένα συστηματικό αγώνα στην ευρύτερη περιοχή.
Συνεχιστές του έργου του Νικοτσάρα ήταν οι Λαζαίοι, από τις πιο παλιές οικογένειες αρματολών, στην περιοχή της Μηλιάς. Οι πιο γνωστοί από την οικογένεια των Λαζαίων ήταν ο Λάζος, γενάρχης της φημισμένης αυτής αρματολικής οικογένειας, ο Γιάννης, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του στην αρχηγία, ο Λιόλιος, ο Δήμος, ο Κώστας και ο Τόλιος. Οι Λαζαίοι βρέθηκαν και αυτοί στο στόχαστρο του Αλή πασά της Ηπείρου, όπως και ο Νικοτσάρας, για τη δράση τους. Στόχος τους, μαζί με τους κλεφταρματολούς του Ολύμπου Ταμπάκη, Μάντζαρη και Γούλα Δράσκου, ήταν να απαλλάξουν την Πιερία από τα τουρκαλβανικά αποσπάσματα του Αλή πασά. Η προσπάθειά τους συνεχίστηκε και στη θάλασσα, με ορμητήριο τις βόρειες Σποράδες.

Η περιοχή του Ολύμπου, των Πιερίων και του Βερμίου είχε ισχυρή παράδοση αρματολισμού κι οι εκεί οπλαρχηγοί δεν περίμεναν παρά το σύνθημα της εξεγέρσεως.

Όλοι, και κυρίως ο Δημήτριος Υψηλάντης, πίστευαν ότι η επανάσταση στη Μακεδονία έπρεπε να ενισχυθεί, ώστε να γενικευθεί ο αγώνας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη περιφέρεια. Αγωνιστές από τον Όλυμπο, ανάμεσά τους ο Κώστας Νικολάου και ο Νικόλαος Κασομούλης, αποφάσισαν να μεταβούν στη νότια Ελλάδα για να αναζητήσουν στήριξη για τον αγώνα στον Όλυμπο και τα Πιέρια.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved