Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αν ο Ελληνικός λαός ήθελε τρίτο μνημόνιο θα ψήφιζε Σαμαρά

κύριε Τσίπρα....Τι δεν καταλαβαίνουν;;;;

Με το θρίλερ για την επιδιωκόμενη συμφωνία να συνεχίζεται εντός και των επόμενων ημερών, δηλώσεις κορυφαίου μέλους της κυβέρνησης το οποίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις πυροδοτούν εκ νέου το πολιτικό σκηνικό έπειτα από το αδιέξοδο της Τετάρτης.

Ειδικότερα, με αποκλειστική του δήλωση, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει ότι εάν οι εταίροι επιμείνουν στις θέσεις τους, τότε «εγώ προσχωρώ στη λογική της ρήξης».

Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τη μαραθώνια συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν ανέφερε ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η πρόταση της ελληνικής πλευράς αν και προσέθεσε ότι οι συζητήσεις - σε μέρος των οποίων συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup - εξελίχθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν ενταθεί έπειτα από το κείμενο πέντε σελίδων το οποίο κατατέθηκε από την πλευρά των εταίρων με ατζέντα μέτρων τα οποία η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ως υφεσιακά και απορρίπτει. Ανάμεσα σε αυτά η κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του έτους, αύξηση του ΦΠΑ στο τιμολόγιο της ΔΕΗστο 23%, μείωση του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος και άρα μείωση των συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ στα φάρμακα και επιστροφή σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία όπως σημειώνουν πηγές από το Μαξίμου παράγουν λιτότητα.

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Iskra.gr, (απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας), "καυτηριάζει" τον τρόπο που λειτουργούν οι "θεσμοί" σημειώνοντας ότι με τις προτάσεις τους δείχνουν ότι δεν θέλουν έντιμο συμβιβασμό, αλλά πλήρη υποταγή της ελληνικής πλευράς.

Μάλιστα προτείνεται ως μόνη λύση η ρήξη, καθώς οι δανειστές δείχνουν κάθε μέρα ότι δεν σέβονται τη βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

 

Ολόκληρο το άρθρο

Οι εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι λεγόμενοι «Θεσμοί» επιδιώκουν συμφωνία – ολετήρα για τον ελληνικό λαό και τη χώρα, αμετακίνητοι στη λογική του νεοφιλελεύθερου μοντέλου λιτότητας.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ «ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ», ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση τα οποία τα ζητούν νέα μέτρα – «φωτιά» ύψους 3 δισ. ευρώ φέτος, δραστικές περικοπές στις δαπάνες για το συνταξιοδοτικό σύστημα και καμία ανατροπή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για ασφαλιστικό και εργασιακά είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης των «θεσμών» που δρουν σύμφωνα με τα συμφέροντα των δανειστών προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο η πρόταση περιλαμβάνει :

1. Πρωτογενή πλεονάσματα: 1% για το 2015, 2% του ΑΕΠ το 2016, 3% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αν και είναι χαμηλότερα από τους στόχους που υπήρχαν στο Μνημόνιο (3% το 2015, 4,5% το 2016 και το 2017 και 4,2% του ΑΕΠ το 2018), είναι υψηλότερα από αυτά που προτείνει η Αθήνα (0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Επί της ουσίας, για να επιτευχθούν οι στόχοι που προτείνουν οι δανειστές, απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 3 δισ. για φέτος.

2. ΦΠΑ: Να υπάρχουν δύο συντελεστές, 11% και 23%. Στο 11% θα υπάγονται φάρμακα, τρόφιμα και ξενοδοχεία, ενώ στο 23% όλα τα υπόλοιπα προϊόντα συμπεριλαμβανομένων και των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ-ΟΤΕ). Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την πρόταση των «Θεσμών» θα κληθεί να επιλέξει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα υπαχθούν στο 23%. Υπενθυμίζεται ότι οι «εταίροι» (sic) έχουν ζητήσει από τις αλλαγές στον ΦΠΑ να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,8 δισ. ευρώ.

3. Ασφαλιστικό: Παραμένει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και θέλουν κατάργηση του ΕΚΑΣ. Επίσης, η Ελλάδα από τον Ιούλιο θα πρέπει να αυξήσει τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος από 0,25% του ΑΕΠ σε 0,5% του ΑΕΠ (περικοπή περίπου 450 εκατ. ευρώ) και να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση 1% του ΑΕΠ το 2016 (άλλο 1,8 δισ. ευρώ). Κάτι το οποίο αν υιοθετηθεί οδηγεί σε μειώσεις στις συντάξεις.

4. Εργασιακό: Να σταματήσει κάθε ανατροπή μνημονιακών νόμων , να μην προχωρήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού και να υπάρξει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων.

5. Ιδιωτικοποιήσεις: Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της «μικρής ΔΕΗ» και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

6. Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Να συνεχιστούν οι "μεταρρυθμίσεις" από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

7. Ρύθμιση για 100 δόσεις: Να επανεξεταστεί η ρύθμιση.

8. Στην πρόταση των δανειστών δεν υπάρχει αναφορά για το θέμα διαγραφής ή απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Αποδεικνύεται , πλέον, ότι οι «εταίροι» και δανειστές δεν ενδιαφέρονται καν για ένα έντιμο συμβιβασμό και επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε πλήρη υποταγή.

Mια τέτοιου είδους συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει και δεν μπορεί καν να αποτελέσει βάση συζήτησης. Θα σήμαινε, δε, πλήρη ακύρωση της πολιτικής ισχύος της κυβέρνησης και της λαϊκής εντολής που πήρε στις 25 Ιανουαρίου για ακύρωση μνημονίων και λιτότητας. Πλέον, η ρήξη έχει καταστεί η αναγκαία λύση.

Η λύση, λοιπόν, είναι στάση πληρωμών προς τους δανειστές και ρήξη αλλά με προετοιμασία και καλά ενημερωμένο το λαό, ο οποίος θα βρίσκεται στο προσκήνιο.

Η άμεση περαιτέρω επεξεργασία και προβολή εναλλακτικών λύσεων στη χρηματοδότηση Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ μπορεί να σπάσει το φόβο που συστηματικά καλλιεργείται από τις εγχώριες και ξένες πολιτικο-οικονομικές ελίτ ότι δήθεν δεν υπάρχει ζωή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση θα επιδείξει αυξημένη αντίσταση απέναντι στις εντεινόμενες απειλές, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις να βάλει στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα.

Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!"

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version