Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντιμπέιτ της Huffpost Greece: Γεωργιάδης, Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας,

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ν.Δ ανοίγουν τα χαρτιά τους.

 Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη και εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Η HuffPost Greece ανοίγοντας το διάλογο, προχωρά σε ένα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, υποβάλλοντας 5 κοινά ερωτήματα.

Οι απαντήσεις που ζητήσαμε αφορούν την ουσία της πολιτικής όπως: γιατί οι νέοι γυρνούν την πλάτη σε ένα κόμμα εξουσίας, τι θα κάνουν για να αλλάξει αυτό, αν η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται έναν αντί -Τσίπρα, όπως και το πως σκοπεύουν να ανασυντάξουν το χώρο της κεντροδεξιάς.

Όμως τέθηκαν και προσωπικά ερωτήματα, καθώς ζητήσαμε να μάθουμε ποιον πρώην πρόεδρο της Νέα Δημοκρατίας, ξεχωρίζουν και θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο τους, ενώ ζητήθηκε απ' όλους να τοποθετηθούν στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

Η HuffPost Greece, απευθύνθηκε και στους 4 υποψηφίους ζητώντας να συμμετάσχουν σε αυτό το ηλεκτρονικό ντιμπέιτ. Η ανταπόκριση των κ.κ Άδωνι Γεωργιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα ήταν θετική. Στον αντίποδα οι συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, μας απάντησαν ότι ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ, δεν επιθυμεί να απαντήσει σε κοινό ερωτηματολόγιο.

Αναλυτικά οι συνεντεύξεις των τριών υποψηφίων έχουν ως εξής:

1. Το 2004 ένας στους 4 ψηφοφόρους της ΝΔ ήταν κάτω των 35 ετών. Τον Σεπτέμβριο 2015, μόνον το 15% των ψηφοφόρων του κόμματος ήταν κάτω των 35. Γιατί χάσατε τους νέους; Τι χρειάζεται για να τους κερδίσετε ξανά; Ένας νεότερος αρχηγός; Ή ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Χρειάζεται ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος. Οι νέοι έχουν φύγει από τη Νέα Δημοκρατία από δύο αιτίες. Πρώτον επειδή δίνουμε την εντύπωση κλειστού κόμματος που δεν δίνει ευκαιρίες στους νέους. Άρα ξέρουν ότι όσοι μας πλησιάσουν θα πρέπει να περιμένουν 30 και 40 χρόνια για να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Και ο δεύτερος, οι νέοι, επειδή είναι από τη φύση τους επαναστατικοί, θέλουν να ακολουθούν ανθρώπους που πιστεύουν τις ιδέες τους και δεν ντρέπονται για αυτές. 
Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δίνει την εντύπωση ενός νωθρού κόμματος που δεν μάχεται και δεν πιστεύει πραγματικά για τις ιδέες της. Και έτσι οι νέοι προτιμούν, δυστυχώς, άλλους χώρους γιατί νομίζουν ότι αυτοί έχουν ιδεολογική δύναμη. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τις ιδέες μας, για να κερδίσουμε πίσω τους νέους. Πρέπει να τους πείσουμε ότι για το καλό τους, για να βρουν δουλειά, για να έχουν προκοπή, για να έχουν μέλλον πρέπει να εφαρμοστούν οι ιδέες της κεντροδεξιάς».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι γεγονός ότι οι νέοι δεν μας ψηφίζουν και δεν μας ακούν πια. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα γερασμένο, όχι τόσο ως προς τις ιδέες αλλά περισσότερο ως προς τα πρόσωπα. Δεν κάναμε την απαραίτητη ανανέωση που χρειάζεται το κόμμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εκπέμψουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά και να τους εξηγήσουμε πως με κεντροδεξιές  πολιτικές μπορούν να πετύχουν ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει να μιλήσουμε για το τι σημαίνει σύνδεση της εκπαίδευσης με την πραγματική οικονομία, τι σημαίνει ιδιωτικές επενδύσεις και πολλά ακόμα». 

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Δεν χάσαμε μόνο στους νέους, χάσαμε και στους νέους όπως χάσαμε και στη φτωχοποιημένη μεσαία τάξη και στα αστικά κέντρα. Αφού βάλατε την αφετηρία στο 2004 θα σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία, από τότε μέχρι σήμερα, έχασε συνολικά περισσότερους από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

 

Παρόλο που με αφορά το ηλικιακό και πιστεύω ότι πράγματι χρειάζονται και νέα πρόσωπα, θα σταθώ περισσότερο στην ουσία, η οποία βρίσκεται πάντα στον πολιτικό λόγο και ακόμη πιο σημαντικό, στις πολιτικές πράξεις. Στην αναντιστοιχία λόγων και έργων, το πρώτο μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται δηλαδή στην αναξιοπιστία. Και το δεύτερο, είναι η πεποίθηση του κόσμου κυρίως των νέων, ότι οι πολιτικοί είμαστε ένα κλειστό κύκλωμα που νοιάζεται μόνο για τις καρέκλες και τα κεκτημένα του.

Ειδικότερα τώρα στη Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα δεν είναι ότι εμείς λέγαμε την αλήθεια και οι άλλοι τα ωραία ψέμματα, το πρόβλημα βρίσκεται πιο βαθιά. Η πραγματικότητα είναι ότι η παράταξή μας συμβιβάστηκε και κυρίως δεν αναχαίτισε τη λογική ΠΑΣΟΚ, που κυριαρχούσε στο πολιτικό σύστημα. Τη λογική που έκανε κανόνα την αναξιοκρατία, έκανε το κράτος κομματικό λάφυρο και ξόδευε απερίσκεπτα όλες τις ευκαιρίες της χώρας. Το «νέο» λοιπόν, για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι να αποτινάξει όλα αυτά, να αλλάξει νοοτροπία, να αλλάξει πραγματικά, βαθιά και ειλικρινά. Και αυτή την αλλαγή πρέπει να την κάνουμε τώρα, όχι αύριο, όχι αργότερα».

2. Στα δεξιά της ΝΔ δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο κόμματα, που συγκέντρωσαν πάνω από 10%. Θέλετε πίσω αυτούς τους ψηφοφόρους; Και πώς θα τους κερδίσετε; Πρέπει να γίνει πιο δεξιά η ΝΔ για να τους συγκινήσει;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν ξέρω από πού βγάζετε αυτό το 10%. Εάν αθροίζετε σε αυτό το 10% τη Χρυσή Αυγή, κάνετε λάθος. Η Χρυσή Αυγή δεν παίρνει ψήφους μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και δεν έχει καμία ιδεολογική σχέση με την δεξιά. Είναι εθνικοσοσιαλιστική παράταξη. Όμως, αν γενικά θέλετε να μου πείτε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει διαρροές ψηφοφόρων, έχει και πρέπει να τους φέρει πίσω. Δεν πρέπει να γίνει πιο δεξιά ή πιο κεντρώα. Είναι κεντροδεξιά και πρέπει να παραμείνει κεντροδεξιά. Πρέπει να αλλάξει τον τρόπο της οργάνωσής της και τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τις ιδέες της».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να κινείται από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Αυτός είναι ο χώρος που πρέπει να καλύψει η Νέα Δημοκρατία και αυτό σημαίνει ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί πράγματι έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία». 

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Θα σας έλεγα ότι η έκφραση «θέλω πίσω» με ξενίζει, είναι κτητική, υπονοεί μια ιδιοκτησιακή σχέση. Κανείς δεν έχει κανέναν εξ’ ορισμού στην πολιτική και σίγουρα όχι τα κόμματα τους ψηφοφόρους τους. Δεν θα ήθελα λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει ή να συγκινήσει ψηφοφόρους επειδή αλληθωρίζει πότε από τη μία και πότε από την άλλη πλευρά ανάλογα με τις διαρροές της. Αντίθετα θέλω, κι αυτό σκοπεύω να κάνω όταν εκλεγώ Πρόεδρος, να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών επειδή εννοεί και εφαρμόζει στην πράξη, τις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής μας διακήρυξης. Θέλω να κερδίσω ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία, στην ελευθερία για όλους, στην πραγματική δικαιοσύνη, στην κοινωνία της αλληλεγγύης και στην οικονομία που παράγει ανεμπόδιστα. Γιατί αυτές είναι πραγματικές σχέσεις. Οι σχέσεις που χτίζονται πάνω σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σε κοινές αξίες και ιδανικά, στην κοινή αντίληψη για την κατεύθυνση που πρέπει να πορευτεί η χώρα για να βγει οριστικά από τα σημερινά αδιέξοδα».

3. Παράδειγμα: Μια πιο “σκληρή” στάση απέναντι στους πρόσφυγες-μετανάστες, φέρνει ψήφους;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν χρειάζεται καμία πιο σκληρή στάση. Χρειάζεται εφαρμογή των νόμων. Εάν συνεχιστεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ των ανοιχτών συνόρων η Ελλάδα θα καταρρεύσει. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις ψήφους, έχει να κάνει με το μέλλον μας στον τόπο που ζούμε. 
Πρέπει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δηλαδή να ξεχωρίζουμε αμέσως ποιοι είναι πρόσφυγες και δικαιούνται πολιτικό άσυλο και αυτοί να το λαμβάνουν και να συνεχίζουν τη ζωή τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και να ξεχωρίζουμε ποιοι είναι λαθρομετανάστες, να τους συλλαμβάνουμε και να εφαρμόζουμε σε αυτούς τη διοικητική απέλαση που προβλέπει ο νόμος. Μόνο έτσι θα στείλουμε το μήνυμα σε όλες τις πιάτσες των δουλεμπόρων ότι δεν πρέπει να επιλέγουν την Ελλάδα για προορισμό».

Κυριάκος Μητσοτάκης:«Να ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι αυτό που χωρίζει το δεξιό από τον κεντροδεξιό δεν είναι τόσο σημαντικό πια. Η βασική διαχωριστική γραμμή είναι με την Αριστερά. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ανάμεσα στο ξέφραγο αμπέλι της αριστεράς και το λαϊκισμό της άκρας δεξιάς, μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παράλληλα θα διασφαλίζει την προστασία των συνόρων μας. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες προκειμένου να καταπολεμηθεί  η κατάχρηση του δικαιώματος παροχής ασύλου και μάλιστα με μια συγκεκριμένη πολιτική επαναπατρισμού οικονομικών μεταναστών. Πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Frontex να αναλαμβάνει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για την είσοδο των μεταναστών. Διαφορετικά θα εξακολουθούν να καθορίζουν την είσοδο μεταναστών οι διακινητές και το χρήμα. Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά. Πρέπει να ενισχυθούν διοικητικά και οικονομικά τα κράτη – πύλες εισόδου όπως η Ελλάδα με δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων υποβοήθησης για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους. Να μην επιτρέπονται οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαφυλαχθεί η ελευθερία μετακίνησης ως βασική αρχή του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ρόλο κλειδί στο πολυσύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού έχει η Ευρώπη. Η Ευρώπη οφείλει να προσφέρει καταφύγιο και αξιοπρέπεια σε όσους διώκονται με τη δημιουργία ευρωπαϊκών προδιαγραφών κέντρων υποδοχής σε χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα».

 

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι για μένα το προσφυγικό και το ευρύτερο μεταναστευτικό, δεν είναι μόνο εθνικό θέμα, είναι κυρίως ένα μείζον Ευρωπαϊκό θέμα, που δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και τις επόμενες δεκαετίες. Και κάνει ένα επικίνδυνο λάθος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μετατρέπει την προσφυγική κρίση στη Συρία σε εθνική κρίση. Σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, μία σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να απαιτεί ενεργητικές λύσεις ασφάλειας και από τον ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν αντιμετωπιστεί η πηγή του προβλήματος, καμία λύση δεν μπορεί να σταθεί μακροπρόθεσμα. Όμως λόγω των ιδεοληψιών και της κουτοπόνηρης λογικής του ΣΥΡΙΖΑ, που παίζει με τη φωτιά και στα εθνικά μας συμφέροντα, μετατρέπει τη χώρα, στην πιο αδύναμη στιγμή της, σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει σήμερα έναν ρόλο ευθύνης που δεν της αναλογεί και δεν μπορεί να διαχειριστεί. Δεν καταλαβαίνω, γιατί και με ποια ανταλλάγματα, η κυβέρνηση συγκαλύπτει όσους θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα βάζοντας την Ελλάδα σε μεγάλους κινδύνους. Και αυτό που θεωρώ το χειρότερο όλων, είναι ότι όλα αυτά τα κάνουν χωρίς πραγματικά να νοιάζονται για τους πρόσφυγες, γι’ αυτούς τους πραγματικά δυστυχισμένους ανθρώπους. Σε μια χώρα μάλιστα, που ξέρει τι θα πει προσφυγιά».

4. Πολλοί λένε ότι η ΝΔ χρειάζεται αντι-Τσίπρα. Συμφωνείτε; Και τι κάνει τον αντι-Τσίπρα; Η ηλικία, το «χάρισμα», κάτι άλλο;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ΝΔ δεν χρειάζεται κανένα αντι-Τσίπρα. Η Ν.Δ. δεν ετεροκαθορίζεται. Η Νέα Δημοκρατία έχει πίστη στις ιδέες της και θα εκλέξει τον αρχηγό της με βάση αυτά που εκείνη νομίζει. Χρειάζεται, όμως, αυτός ο ηγέτης να εκπέμπει ιδεολογική δύναμη, χρειάζεται να είναι μαχητικός, χρειάζεται να είναι εργατικός. Εάν συνεχίσουμε να εκπέμπουμε την εικόνα της νωθρότητας, θα χάνουμε διαρκώς από τον Τσίπρα».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Ο κ. Τσίπρας δεν αποτελεί πρότυπο πολιτικού για να ψάχνουμε όμοιό του. Ψάχνουμε το ακριβώς αντίθετο. Αυτό το οποίο δεν θέλω είναι να ψάξουμε στη Νέα Δημοκρατία να βρούμε έναν αρχηγό με τα κριτήρια που επιβάλλει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή ένα περιτύλιγμα χωρίς περιεχόμενο. Αυτό θεωρώ ότι είναι ο κ. Τσίπρας, ένα πολύ καλό επικοινωνιακό πακέτο, το οποίο όταν μπήκε στην ουσία της πολιτικής φάνηκε η απόλυτη κενότητα και ρηχότητά του. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα παράξει πολιτική και θα προτάξει μια ομάδα στελεχών που θα μπορεί την επόμενη ημέρα να διαχειριστεί την τύχη της χώρας. Βεβαίως και το πρόσωπο του αρχηγού παίζει ρόλο και πρέπει να σταθεί στη Βουλή απέναντι στον κ. Τσίπρα. Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση».

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Όχι μόνο δεν συμφωνώ αλλά είμαι τελείως αντίθετος με αυτή τη λογική. Καταλαβαίνω βέβαια, την ανάγκη κάποιων να ψηλώσουν τον κ. Τσίπρα μέχρι το σημείο να αναζητούν τον “αντι-Τσίπρα”, αλλά το βρίσκω κωμικά προπαγανδιστικό. Για αυτό και θα επαναλάβω αυτό που έχω πει, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ψάχνει το αντίδοτο για τον κ. Τσίπρα, αλλά το αντίθετο από όσα ενσαρκώνει πολιτικά: τον λαϊκισμό, την αναξιοπιστία τις ψευδαισθήσεις, τα πολιτικάντικα κόλπα, το παλιό. Και το πιο σημαντικό είναι αυτή η σύγκρουση με το παλιό να γίνει τώρα. Δεν έχουμε το χρόνο να περιμένουμε τον κ. Τσίπρα να πέσει από μόνος του, επειδή απλά θα έχει τη φθορά των δύσκολων μέτρων. Ούτε μπορούμε να περιμένουμε να γυρίσουν την πλάτη οι πολίτες στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι λογικές του ώριμου φρούτου δεν ισχύουν πια στην πολιτική, γιατί αυτό το φρούτο έχει ήδη σαπίσει και απειλεί να σαπίσει όλη την κοινωνία. Όταν οι πολίτες θα στραφούν μακριά από το ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλουν να δουν μια έτοιμη και ελκυστική Νέα Δημοκρατία στην άλλη πλευρά. Μια έτοιμη Νέα Δημοκρατία, με αξιόπιστο σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας και το ξεπέρασμα της κρίσης. Γιατί αλλιώς, οι πολίτες θα επιλέξουν είτε το δρόμο της αποχής είτε τα κόμματα διαμαρτυρίας».

5. Αν εξαιρέσουμε τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ποιον άλλον πρόεδρο της ΝΔ ξεχωρίζετε ή νιώθετε πιο κοντά σας; (Γέωργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κω/νος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς)

Άδωνις Γεωργιάδης:

 

«Σέβομαι όλους τους πρώην Αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι έχουν προσφέρει στην παράταξη. Δεν μπορώ να μπω σε μία λογική να τους ξεχωρίσω, θα μου επιτρέψετε μόνο να μιλήσω με τον Αντώνη Σαμαρά δεδομένου ότι υπήρξα Υπουργός στην Κυβέρνησή του και αισθάνομαι πολύ περήφανος για αυτό».


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σέβομαι και τιμώ όλους τους τέως Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον θα ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τον τιμώ όχι μόνο γιατί είναι ένας εξαιρετικός πατέρας, αλλά και ως έναν πολιτικό που υπήρξε ασυμβίβαστος και μπροστά από την εποχή του. Νομίζω ότι υπήρξε ο πιο αδικημένος από τους μεγάλους πολιτικούς της γενιάς του. Όμως ευτυχώς έχει προλάβει να αισθανθεί δικαίωση για πολλά που έκανε και είπε κατά το διάστημα που κυβέρνησε τη χώρα». 

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Σέβομαι και τιμώ την ιστορία και την προσφορά στην παράταξη και τη χώρα όλων των Προέδρων. Όλοι, στο πολιτικό και ιστορικό περιβάλλον που δραστηριοποιήθηκαν, πήγαν την Ελλάδα μπροστά και σε κάθε περίπτωση υπερασπίστηκαν τα εθνικά της συμφέροντα. Η προσωπικότητα όμως που ξεχωρίζει, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία, για τις μεγάλες του επιλογές, και κυρίως γιατί έβαλε την Ελλάδα στο τραπέζι των ισχυρών της δύσης, εκεί δηλαδή που ανήκουμε, είναι αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Θάνος Καμπύλης

Huffingtonpost.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved