Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος & Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. ΚΕΔΕ

AIGINIONEWS: Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος & Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. ΚΕΔΕ AIGINIONEWS: Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος & Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. ΚΕΔΕ

- Εισήγηση για το σχέδιο νόμου του Υ.Π.Εν. με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

- Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρών στις εργασίες - αναφέρθηκε στις έγκαιρες προετοιμασίες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων

 Το θέμα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου και επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τους δήμους σε όλη τη χώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, με τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, στην ίδια συνεδρίαση, τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας της ΚΕΔΕ επί του σχεδίου νόμου του Υ.Π.Εν. με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

 

Ο κος Θεοδωρικάκος

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός: «Είναι κρίσιμος παράγοντας η αυτοδιοίκηση στον τομέα της ασφάλειας των παιδιών για αυτό και για τις μάσκες που θα δοθούν δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η ΚΕΔΕ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες.

Στόχος να διασφαλιστεί από τους Δήμους ότι έως τις 07 Σεπτεμβρίου θα έχουν δρομολογηθεί τα πάντα και θα υπάρχουν μάσκες την πρώτη ημέρα λειτουργίας σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα».
Επιπλέον, ενημέρωσε ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες για την τοποθέτηση των 9474 καθαριστών και καθαριστριών, που θα αναλάβουν την καθαριότητα των σχολείων, ώστε να είναι στις θέσεις τους από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τις οικονομικές αντοχές των δήμων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες λόγω COVID.

Επιπλέον όμως και της μείωσης εσόδων που ήδη καταγράφονται στους δήμους, ενώ ο Υπουργός διευκρίνισε ότι έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών, να δοθεί στους Δήμους δεύτερη έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, σημείωσε ότι είναι σε συνεννόηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Δήμοι στις υποχρεώσεις τους έναντι του Ταμείου.
Για το θέμα των αδήλωτων τετραγωνικών τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις στους δήμους ξεκίνησε, καθώς η προθεσμία είναι έως την 31η Αυγούστου και ήδη πολύ περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει τα επιπλέον τ.μ. των 
ιδιοκτησιών τους, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί παράταση.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος στην εισήγησή του, επί του σχεδίου νόμου του Υ.Π.Εν. με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», αφού ανέφερε ότι «το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί μια προσπάθεια συγκέντρωσης και τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά και γενικότερα την οργάνωση και ανάπτυξη του χώρου, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και ότι σημαντικό βήμα αποτελεί και η ένταξη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού» έθεσε προβληματισμούς για την κατάργηση όλων των κατά παρέκκλιση δυνατοτήτων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη» επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «[…] στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες
χάνουν το δικαίωμα να ανοικοδομήσουν κτίσματα σε περίπτωση που το οικόπεδό τους είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο[…] και πρότεινε χαρακτηριστικά:

«Λύση αποτελεί η επίσπευση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των ΣΧΟΟΑΠ και άλλων εργαλείων πολεοδομικού σχεδιασμού, με παράλληλο εξορθολογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης μέσω των επιτρεπόμενων χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης με βάση την εκάστοτε περιοχή».

Επιπλέον, ο κος Κουκοδήμος προχώρησε σε επιμέρους και ανά άρθρο παρατηρήσεις για το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, για τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια και τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, για τις Δημοτικές οδούς, για τη Θαλάσσια χωροταξία, για την εκτός σχεδίου δόμηση, για τις περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης κ.α.

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved