Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Φροντίζοντας όλοι για τα του δήμου μας

Σιγή ιχθύος ή αν προτιμάται  σιγήν ασυρμάτου επικράτησε και στο τελευταίο  δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, ομόθυμα και από όλες τις πλευρές,  για τα μεγάλα ζητήματα του δήμου μας που προέκυψαν τελευταία.

Και μιλάμε για την απένταξη του έργου της ανέγερσης του πολιτιστικού κέντρου από το ΕΣΠΑ, την συζήτηση για την μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου μας στο ΧΥΤΑ της Κοζάνης αλλά και το σταμάτημα των έργων στην Περιφερειακή οδό.

Καμία συζήτηση, καμία αναφορά, καμία ερώτηση, καμία πρόταση για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης γι αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα.

 Για το Πολιτιστικό κέντρο που θα μείνει ένα κουφάρι για το οποίο θα πρέπει και να επιστρέψουμε το 1 εκατ. 700 χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκε,  για τον κορεσμό εδώ και ένα χρόνο του ΧΥΤΑ Κατερίνης και την ανάγκη, αφού δεν έγινε  πρόβλεψη για επέκταση η δημιουργία νέου χώρου, για μεταφορά των σκουπιδιών στην Κοζάνη,  με ποιο κόστος άραγε και για πόσο χρόνο.

Μια έλλειψη συζήτησης που αφήνει τους δημότες ανημέρωτους για θέματα για τα οποία τους αφορούν και για τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν, αφήνουν τον δήμαρχο στο απυρόβλητο για πράξεις και παραλείψεις που δεν έχουν προηγούμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια απουσία συζήτηση που ενισχύει τον δήμαρχο αφού μη υπαρχούσης αξιόπιστης αντιπολίτευσης στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος.

Με την ευκαιρία είναι εντυπωσιακή η τακτική απουσία  δημοτικών συμβούλων κύρια της αντιπολίτευσης από τα έδρανα του δημοτικού συμβούλιου ακόμα και επικεφαλής,  μια απουσία που υποδηλώνει από την μια την υποτίμηση του δημοτικού συμβουλίου και την έλλειψη σεβασμού στην ψήφο των πολιτών αλλά και την αδυναμία τόσο των παρατάξεων όσο και του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί οι παρατάξεις οφείλουν εκ των ενόντων να αντιμετωπίσουν τις μόνιμες απουσίες ακόμα και τις μη ουσιαστικές συμμετοχές  σεβόμενοι τις προεκλογικές τους διακηρύξεις και την ψήφο των πολιτών. Από την άλλη το Προεδρείο της Βουλής οφείλει να υπερασπιστεί το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και να συμμορφωθεί με το νόμο σύμφωνα με τις παραγράφου 1, 3, 4 και 5 του άρθρου 68 του νόμου 3852/2010 (νόμος Καλλικράτη), που προβλέπει και την έκπτωση σε περίπτωση συνεχών απουσιών.

Και επ αυτού θα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αν έχει ζητηθεί και έχει δοθεί άδεια για τις συνεχείς απουσίες, αν υπήρξαν και για ποιους 3 συνεχείς απουσίες ή απουσίες τριών μηνών από τα δημοτικά συμβούλια,  αν έχει ενημερωθεί γι αυτές γραπτώς ο Ελεγκτής Νομιμότητας καθώς και για τις τυχόν ενέργειες του ελεγκτή νομιμότητας  σύμφωνα με την παρ. 5 του παραπάνω άρθρου.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις: 4. Σε σύμβουλο που δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες, χωρίς την άδεια του συμβουλίου, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας ή η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας.

5. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας συμβούλου σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, καθώς και σε κάθε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων συμβούλου για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις (3) συνεχείς μήνες.

Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος.

 

Και εν τέλει μπορεί να βολεύουν  την δημοτική αρχή αυτές οι απουσίες και μια αποκεφαλισμένη αντιπολίτευση, το θέμα όμως δεν είναι τι βολεύει ποιον αλλά η τήρηση του νόμου και η εξυπηρέτηση του συμφέροντος των πολιτών.

Είναι καιρός λοιπόν όλοι μας, από όποια θέση έχει ο καθένας, να φροντίσουμε για τις υποθέσεις του δήμου μας. Άλλωστε  τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει συμμετοχή των δημοτών στην διοίκηση του δήμου όχι μόνο κάθε πενταετία μέσω της ψήφου αλλά και καθημερινά με την κριτική, την ενημέρωση, την κατάθεση ερωτημάτων και προτάσεων, τόσο από τους πολίτες όσο και από συλλογικότητες. Ιδιαίτερη ευθύνη όμως έχουν και τα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων.  Στη βάση αυτή περιμένουμε και τις δημόσιες απαντήσεις για τα θέματα που θίξαμε από τους αρμοδίους.

Ας φροντίσουμε όλοι λοιπόν, από σήμερα κιόλας, για τα του δήμου μας.

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος

πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version