Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής

Ορκωμοσία ήταν και… τελείωσε. «Καλή δύναμη σε όλους» η ευχή του Κυριάκου Μητσοτάκη . «Δύναμη σε καθέναν ξεχωριστά» η ευχή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Η προσέλευση των 300 βουλευτών ξεκίνησε από τις 10 το πρωί της τετάρτης 17 Ιουλίου 2019 , με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έφτασε στο χώρο λίγο μετά τις 10:30 να εύχεται «καλή δύναμη σε όλους».

Τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία των 300 βουλευτών της 18ης Συνόδου της Βουλής τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών.

Ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών.

Αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.

 

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν οι βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών με θρησκευτικό όρκο, ορκίστηκαν τρεις βουλευτές στο Κοράνι.

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25

 

Δεκατέσσερα λεπτά διήρκησε η τελετή αγιασμού της Βουλής από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο που ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:20.

Ο κ. Ιερώνυμος κατά την εισόδου του στην αίθουσα της ολομέλειας χαιρέτησε δια χειραψίας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους και τον καθένα ξεχωριστά» ενώ αποχωρώντας είχε χειραψία με τον αντιπροεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένο.

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.

Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε τους βουλευτές να εκλέξουν αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου τον νέο πρόεδρο του Σώματος.

Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

 

Υπενθυμίζεται ότι

 η νέα Βουλή είναι εξακομματική καθώς αποχώρησαν οι ΚΟ Ποταμιού, Ενωσης Κεντρώων, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής και

εισήχθησαν οι ΚΟ της Ελληνικής Μέρας και του ΜεΡΑ25.

 

Στον νέο συσχετισμό δυνάμεων

 η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 158 βουλευτές (από 75 που είχε στην προηγούμενη περίοδο),

ο ΣΥΡΙΖΑ 86 (από 145),

το ΚΙΝΑΛ 22 (από 17),

το ΚΚΕ 15 (σταθερό),

η Ελληνική Λύση 10

και το ΜεΡΑ25 9.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved