Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

CNBC: Το «Who is Who» αυτών που θέλουν να κυβερνήσουν την Ελλάδα

Ένα αφιέρωμα στους πολιτικούς αρχηγούς, 

μετά και το χθεσινό τηλεοπτικό debate, φιλοξενεί το CNBC, παρουσιάζοντας τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύνατα σημεία τους και τονίζοντας ότι όλοι προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και να κυβερνήσουν την Ελλάδα.

Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο, στο δημοσίευμά του ξεκαθαρίζει ότι οι πολιτικοί που παρουσιάζει είναι αυτοί που κατά τη γνώμη των συντακτών του, μπορούν, όντως, να «βγάλουν» την Ελλάδα από την κρίση.

ΣΥΡΙΖΑ: Αλέξης Τσίπρας

Πολιτική θέση: Ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός, αλλά στράφηκε προς την κεντροαριστερά.

Δημοσκοπήσεις: 26,5%

Προφίλ: Εκλέχθηκε πρωθυπουργός μετά από πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, με την υπόσχεση ότι θα σκίσει τα προηγούμενα μνημόνια, ώστε οι Έλληνες να μην χρειαστεί να υποστούν περαιτέρω λιτότητα. Δεν είχε ασκήσει εξουσία. Ο 41χρονος Τσίπρας δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών των πολιτικών που θεωρούνται μέλη του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, που έχει προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων. Άλλωστε υποσχέθηκε ότι θα το πολεμήσει.

Μειονεκτήματα: Αφού απέτυχε να κλείσει συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας, ο Τσίπρας ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για έγκριση ή όχι της συμφωνίας που πρότειναν οι πιστωτές. Παρά το ηχηρό «Όχι», τρεις ημέρες αργότερα η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την Ευρωζώνη σε ένα νέο τριετές πρόγραμμα, το οποίο έχει σκληρότερους όρους από τη συμφωνία που απέρριψαν οι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα.

Νέα Δημοκρατία: Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Πολιτική θέση: Κεντροδεξιός

Δημοσκοπήσεις: 26%

Προφίλ: Πρώην υπουργός Άμυνας και πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, ο Μεϊμαράκης είναι μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση, τον Ιούλιο, του Αντώνη Σαμαρά. Παρά την κριτική του στον Τσίπρα, ο Μεϊμαράκης πρόσφατα τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.

Μειονεκτήματα: Μέλος της παλιάς, ελληνικής πολιτικής φρουράς. Εντάχθηκε στο συντηρητικό κόμμα το 1974 και είναι βουλευτής από το 1989. Ανήκει στη γενιά των πολιτικών που έχει απογοητεύσει τους Έλληνες

ΠΑΣΟΚ: Φώφη Γεννηματά

Πολιτική θέση: Κεντροαριστερή

Δημοσκοπήσεις: 6,5%

Προφίλ: Διαδέχθηκε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάζεται με τη ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα που προήλθε μετά την αποχώρηση στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχε στη συγκυβέρνηση του 2012.

Μειονεκτήματα: Κόρη ενός από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, ανήκει στην παλιά πολιτική ελίτ. Το ΠΑΣΟΚ, ένα από τα πιο δημοφιλή κόμματα στο παρελθόν, έχασε τη δημοτικότητά του μετά από την υπογραφή δύο μνημονίων. Στις εκλογές του Ιανουαρίου το κόμμα κατόρθωσε οριακά να εισέλθει στη Βουλή, με ποσοστό 4,7%.

ΚΚΕ: Δημήτρης Κουτσούμπας

Πολιτική θέση: Ακροαριστερός – Κομμουνιστής

Δημοσκοπήσεις: 6%

Προφίλ: Εκλέχθηκε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ το 2013. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος της ΚΝΕ και ανέβηκε σιγά-σιγά στην κομματική «κλίμακα».

Μειονεκτήματα: Το ΚΚΕ παραδοσιακά δεν συνεργάζεται με άλλα κόμματα ή δεν μετριάζει τις επιθετικές αριστερές του απόψεις. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Το Ποτάμι: Σταύρος Θεοδωράκης

Πολιτική θέση: Κέντρο – Σοσιαλδημοκράτης

Δημοσκοπήσεις: 5,5%

Προφίλ: Δημοσιογράφος, δημιούργησε το Ποτάμι πριν από τις ευρωεκλογές του 2014, ελπίζοντας ότι θα κλείσει ένα κενό στην αριστερή πτέρυγα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, μετά και την πτώση της δημοτικότητας των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μειονεκτήματα: Πρώην καλοπληρωμένος δημοσιογράφος της τηλεόρασης, εκπροσωπεί τα παραδοσιακά ΜΜΕ, για τα οποία αρκετοί Έλληνες ψηφοφόροι θεωρούν ότι είναι μεροληπτικά και διεφθαρμένα.

Λαϊκή Ενότητα: Παναγιώτης Λαφαζάνης

Πολιτική θέση: Ριζοσπάστης αριστερός – Κατά του ευρώ

Δημοσκοπήσεις: 3,5%

Προφίλ: Υπήρξε υπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα και ηγείται ομάδας αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έφυγε από το κόμμα για να δημιουργήσει τον δικό του κομματικό σχηματισμό και στηρίζει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον στηρίζει. Στο τηλεοπτικό του σποτ εισέρχεται σε ένα ταξί και όταν τον ρωτούν που πηγαίνει, απαντά στο Νομισματοκοπείο.

Μειονεκτήματα: Έθεσε εμπόδια σε κάθε ιδιωτικοποίηση που θεωρείται ως προαπαιτούμενο βάσει της νέας συμφωνίας. Στηρίζει το Grexit αλλά δεν ξεκαθαρίζει ποιες επιπτώσεις θα έχει στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Πάνος Καμμένος

Πολιτική θέση: Δεξιός- Εθνικιστής- Συντηρητικός

Δημοσκοπήσεις: 2%

Προφίλ: Συγκυβέρνησε με τον Τσίπρα. Στο τηλεοπτικό του σποτ δηλώνει ότι μπορεί να μάθει ένα μικρό παιδί με το όνομα «Αλέξης» να γράφει με το δεξί χέρι, με σαφή αναφορά στον Τσίπρα. Είναι το δεύτερο μέρος μίας τηλεοπτικής, διαφημιστικής εκστρατείας που είχε ξεκινήσει πριν τις προηγούμενες εκλογές. Πρώην βουλευτής της ΝΔ, ο Καμμένος προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τη δύναμη ισορροπίας στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μειονεκτήματα: Δεξιός, εθνικιστής και συντηρητικός, έχει κάνει ρατσιστικές δηλώσεις στην τηλεόραση ενάντια σε άλλες θρησκείες και έχει δηλώσει ότι «η Ελλάδα κυβερνιέται από Γερμανούς νέο-ναζί».

Άλλα κόμματα

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ηγέτης του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, απολαμβάνει το 6,5% των ψήφων, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Δεν συμμετείχε στο debate, καθώς το αρνήθηκαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Ορισμένοι από τους υποψήφιους του κόμματος βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ένας ακόμη πολιτικός που δεν ήταν στο debate ήταν ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Το κόμμα του δεν ήταν στη Βουλή, αλλά στις δημοσκοπήσεις κερδίζει 3,5% των ψήφων. Ο 64χρονος πολιτικός έγινε διάσημος από τηλεοπτική εκπομπή, χάρη στην λαϊκίστικη γλώσσα που χρησιμοποιεί.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version