Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Για την Κατάργηση ειδικοτήτων, τμημάτων και τομέων των ΕΠΑΛ η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα 29/1/2018

Στα τέλη του Γενάρη ολοκληρώνεται το πρώτο τετράμηνο για όλα τα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με την, από τις 24/6/2016, υπουργική απόφαση 103539/Δ4 του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, επιβάλλεται μια "κρυφή" αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη ρήτρα που αφορά όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, "εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του μαθητή είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο μαθητής χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών και δεν λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών".

 Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης πέρσι πραγματοποιήθηκε εν μέρει (π.χ. δεύτερος εκπαιδευτικός στα εργαστήρια), κάτω από τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Η κυβέρνηση ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι φέτος θα εφαρμόσει στο ακέραιο τη διάταξη αυτή.

Έτσι, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, μετά το κλείσιμο τμημάτων από την αρχή της χρονιάς και τις συνέπειες που προέκυψαν, μετά τις καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων και τη μεταφορά οργανικών θέσεων συναδέλφων, όλα τα ΕΠΑΛ βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων στα μισά της χρονιάς.

Το ενδεχόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και τομέων θα σημάνει μοιραία τη βίαιη ανακατανομή, ακόμα και εκδίωξη μαθητών από το σχολείο που φοιτούν, όμοια με αυτή που βίωσαν στις αρχές της σχολικής χρονιάς (έκλεισαν 13 τμήματα στα ΕΠΑΛ μόνο του Πειραιά). Ταυτόχρονα, θα σημάνει νέα διόγκωση των τμημάτων, παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Τέλος, θα δημιουργήσει υποχρεωτικά και νέο κύμα εκτοπίσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, για να καλύψουν το πολύπαθο ωράριό τους. Όλα αυτά στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων και σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για να ανακληθεί η υπουργική απόφαση και να μην κλείσει κανένα τμήμα - τομέας - ειδικότητα των ΕΠΑΛ.

 

Ο Βουλευτής

Γιάννης Δελλής

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved