Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Από τα «τελεσίγραφα» στις κάλπες: Ποιοί «δείχνουν» εκλογές

To «χαρτί» των εκλογών βγάζουν ξανά στο τραπέζι κυβερνητικά στελέχη στην κορύφωση του μπρα ντε φερ με τους πιστωτές - ένα «χαρτί», πάντως, που μέχρι στιγμής δείχνει περισσότερο διαπραγματευτικό παρά ουσιαστικό.

Στη σκιά των διαρροών για επικείμενη πρόταση-«τελεσίγραφο» από την πλευρά των πιστωτών, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης έδωσαν πρώτοι τον τόνο διαμηνύοντας ότι εκβιασμοί δεν γίνονται αποδεκτοί και πως υπάρχει πάντοτε η διέξοδος της κάλπης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε και την προειδοποίηση πως εάν χαθεί η δεδηλωμένη για την κυβέρνηση οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, ενώ από την πλευρά των ΑΝΕΛ ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω δίνοντας ακόμη και... ημερομηνία πιθανής προσφυγής στις κάλπες.

Σκουρλέτης: Αν δεν υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, να ερωτηθεί ο λαός

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Σκάι, δήλωσε ότι εάν ο συμβιβασμός «δεν είναι έντιμος και προωθητικός», τότε η λύση είναι οι κάλπες.
«Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε», είπε, προσθέτοντας:

«Πλέον έχουμε περάσει στην χορεία των πολιτικών αποφάσεων, τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων πλέον. Οι άλλες πλευρές συμπεριφέρονται σαν κυβερνήτες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια από τον ελληνικό λαό να αυτοκαταργηθεί».

Ο Πάνος Σκουρλέτης πήρε αποστάσεις, πάντως, από το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία στη Βουλή θα πρέπει να επιβληθεί κομματική πειθαρχία:

«Πριν φτάσουμε να μιλάμε για κομματικές πειθαρχίες θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε αυτό δεν βοηθάει η χρήση κομματικής πειθαρχίας», είπε ο υπουργός Εργασίας προσθέτοντας:. «Δύσκολη συμφωνία θα είναι σε κάθε περίπτωση, αυτό το αποδέχεται και ο ελληνικός λαός... Σημασία έχει η προοπτική της συμφωνίας, αν ανοίγει μια άλλη πορεία για τη χώρα». Τόνισε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτό είναι προϋπόθεση επιτυχούς πορείας.»

Φίλης: Εάν δεν ψηφίσουν 12 βουλευτές μας, τότε πάμε σε εκλογές

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τελεσίγραφα τόνισε, από την πλευρά του, στον ΑΝΤ1 και ο Νίκος Φίλης λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου.

Προειδοποίησε, δε, ότι «εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες».

«Θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα», είπε προσθέτοντας: «Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε μας η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. Άλλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».

Νικολόπουλος: Εκλογές στις 28 Ιουνίου

Κάλπες στις... 28 Ιουνίου για να ακυρωθούν τα «σχέδια αποστασίας» πρότεινε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

«Στις 28 Ιουνίου», είπε, «θα κληθεί ο κόσμος να απαντήσει ποιον θεωρεί καλύτερο να διαπραγματευτεί οριστικά την μεγάλη συμφωνία».

Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει σε εκλογές προκειμένου να απαντήσει «στο σχέδιο αποστασίας» που ετοιμάζει η αντιπολίτευση. «Για αυτό πάμε στον λαό και αν ο λαός πει ότι έπρεπε να είναι μια παρένθεση πάει καλά, αν όμως δεν το πει αντιλαμβάνεστε ότι όλα δείχνουν ότι η καινούργια κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συντριπτική και κάποιοι άλλοι αυτό τρέμουν. Για αυτό όσοι παίζουν παιχνίδια εξουσίας στις πλάτες του λαού θα πάρουν την απάντηση που τους οφείλεται» δήλωσε.

Tvxs.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version