Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Λαπαβίτσας: Έκτρωμα χωρίς προηγούμενο το νέο μνημόνιο

"Αυτό το έκτρωμα πρέπει να απορριφθεί , είναι μια τραγική εξέλιξη", τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας. Κάλεσε δε όσους αντιστέκονται στην ψήφισή του "να συνεχίσουν τον αγώνα τους".

Σχολιάζοντας την διαδικασία του κατεπείγοντως με την οποία εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση η συμφωνία με τους δανειστές, ανέφερε ότι "δεν πρόκεται για απαύγασμα δημοκρατίας".

Αναφορικά με το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων, ο κύριος Λαπαβίτσας έκανε λόγο για "παραπλάνηση" καθώς ουδόλως πρόκειται για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα: 

" Το νέο μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, που απαιτεί μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα", διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι "Δεν αλλάζουν στην  ουσία τα μέτρα", που είχαν επιβληθεί με τα προηγούμενα μνημόνια .

Κάνοντας αναφορά στις ρυθμίσεις για το πετρέλαιο, τον ΕΝΦΙΑ και τα φάρμακα, τόνισε ότι:

Η δημοσιονομική κατεύθυνση του νέου μνημονίου είναι βαθυτατα υφεσιακή και φοροεισπρακτική ", μιλώντας περαιτέρω για "οικονομικό παραλογισμό", δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά θα επιβληθούν  σε μία χώρα που περνάει σε ύφεση για το 2015 και το 2016.

Εκτίμησε εξάλλου ο κύριος Λαπαβίτσας ότι καθώς θα αυξάνεται το χρέος της χώρας και θα μειώνεται το ΑΕΠ, ο  λόγος χρέους / ΑΕΠ θα φθάσει το 200%. 

Αναρωτήθηκε ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ "Τι θα κάνει το ΔΝΤ που είναι υποχρεωμένο από το καταστατικό του να συμμετέχει μόνο σε προγράμματα βιώσιμα".

Ο κύριος Λαπαβίτσας σχολίασε και το νομικό πλαίσιο του νέου μνημονίου το οποίο δήλωσε ότι "δεν έχει προηγούμενο"  καθώς "είναι εξαιρετικά ασαφές".

Χαρακτήρισε, όπως άλλωστε νωρίτερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, "αποικιοκρατική" τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι προβλέπει για τους δανειστές το δικαίωμα άσκησης αυστηρής εποπτείας για πολλά χρόνια, "μέχρι να ολοκληρωθεί το 70% του νέου προγράμματος", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

Εκτίμησε δε ότι "μόνον εκ του πονηρού" εξηγείται τόση ασάφεια, λέγοντας: "Κάτι θα παιχτεί στο άμεσο μέλλον".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος ο Κώστας Λαπαβίτσας στο ζήτημα της ρευστοποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, η οποία θα μπορεί να γίνεται, όπως ανέφερε, κατά την διακριτική ευχέρεια του ESM. 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version