Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Αλλος" Τραμπ στη Σαουδική Αραβία!

Ρητορική εντελώς διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούσε προεκλογικά αλλά και τις πρώτες ημέρες του στον Λευκό Οίκο,

 όταν μεταξύ απαγορεύσεων εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες δήλωνε και ότι «το ισλάμ μας σιχαίνεται», ο Ντόναλντ Τραμπ στη χθεσινή, πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενώπιον 55 εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών, τόνισε ότι ο αγώνας κατά του εξτρεμισμού δεν είναι ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκείες, αλλά μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Είπε ακόμα ότι «δεν είμαι εδώ για να σας πω πώς θα ζήσετε, τι θα κάνετε ή ποιοι να είστε». Αντίθετα παρουσιάστηκε ως κομιστής ενός μηνύματος «φιλίας, ελπίδας και αγάπης» εκ μέρους του αμερικανικού λαού και τόνισε τη συμβολική αξία της επίσκεψής του, της πρώτης ως προέδρου των ΗΠΑ, στην «καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου».

Ωστόσο δεν ήταν το ίδιο... ειρηνικός με το Ιράν, καθώς ζήτησε από όλες τις χώρες «να απομονώσουν» το Ιράν και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να ηγηθούν της μάχης κατά του εξτρεμισμού.

«Περιμένοντας από το ιρανικό καθεστώς να δείξει τη βούληση να γίνει εταίρος στην ειρήνη, όλες οι χώρες που έχουν συναίσθηση της ευθύνης οφείλουν να εργασθούν από κοινού για να απομονώσουν το Ιράν» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, κατηγορώντας την Τεχεράνη για «υποδαύλιση της φωτιάς του θρησκευτικού πολέμου και της τρομοκρατίας».

Ωστόσο, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε ακόμα δριμύτερη επίθεση κατά του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε «αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τρομοκρατίας».

Ο Σαουδάραβας μονάρχης υποστήριξε επίσης ότι «το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και κινήματα».

Το Σάββατο, την πρώτη μέρα του ταξιδιού του, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε με τη Σαουδική Αραβία συμφωνίες σε διάφορους τομείς ?από την Υγεία μέχρι το πετρέλαιο και τις στρατιωτικές προμήθειες? συνολικού ύψους 380 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Βέβαια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι επιχειρηματικοί ηγέτες και των δύο χωρών θέλησαν να δείξουν πως οι συζητήσεις ήταν επιτυχημένες και έτσι υπήρχε το στοιχείο της επίδειξης στα τεράστια αυτά νούμερα. Κάποιες συμφωνίες είχαν ήδη ανακοινωθεί, ενώ άλλες ήταν μνημόνια κατανόησης που θα απαιτήσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για να υλοποιηθούν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πάντως, μέρος των συμφωνιών περιλαμβάνει και την πώληση όπλων στον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, τα οποία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιρροής του Ιράν, όπως είπε και ο Τίλερσον.

Η υπόκλιση
Του deal των 380 δισ. δολαρίων είχε προηγηθεί και η... υπόκλιση του Τραμπ στον Σαουδάραβα βασιλιά, η οποία προκάλεσε τσουνάμι επικριτικών σχολίων. Ο Τραμπ κατά την τελετή παρασημοφόρησής του από τον Σαλμάν, ο οποίος του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση του βασιλείου, το «χρυσό μετάλλιο του βασιλιά Αμπντουλαζίζ», λύγισε τα γόνατά του και έσκυψε το κεφάλι. Από την προφανή όμως αμηχανία του, τα ξαναλύγισε και δευτερόλεπτα μετά την τοποθέτηση του χρυσού περιδεραίου.

Ομως πέντε χρόνια πριν επέκρινε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα πως υποκλίνεται σε ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και στον τότε βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας. Και το 2015 επέκρινε τη Μισέλ Ομπάμα που δεν φόρεσε μαντίλα κατά την επίσκεψη του ζεύγους Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία. Εχουμε αρκετούς εχθρούς». Μόνο που και η νυν πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, δεν φόρεσε μαντίλα. 

Αντιδράσεις από το Ισραήλ για τη συμφωνία με τα εξοπλιστικά

Το πρώτο ταξίδι του Τραμπ στο εξωτερικό ως προέδρου συνεχίζεται σήμερα στο Ισραήλ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στο Βατικανό, στις Βρυξέλλες και τέλος στη Σικελία για τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ομάδας των Επτά (G7) αντίστοιχα.

Το κλίμα ενδέχεται να μην είναι τόσο... πανηγυρικό στο Ισραήλ, που αντέδρασε ?αν και ήπια? στην είδηση για τη συμφωνία προμήθειας αμερικανικών εξοπλιστικών συστημάτων από τη Σαουδική Αραβία: «Αυτές οι συμφωνίες πρέπει να μας ανησυχήσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιντζ.

Το Ισραήλ, εξάλλου, ήταν πάντα επιφυλακτικό για τη διατήρηση του στρατιωτικού του πλεονεκτήματος και ο Στάινιντζ είπε ότι ελπίζει να ακούσει λεπτομέρειες της συμφωνίας. «Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια όπλων στη Σαουδική Αραβία δεν θα καταστρέψουν με κανέναν τρόπο το ποιοτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, επειδή η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι μια εχθρική χώρα χωρίς διπλωματικές σχέσεις και κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει στο μέλλον» είπε.

Η επίσκεψη γίνεται έτσι κι αλλιώς σε κλίμα καχυποψίας μετά τις διαρροές από το επιτελείο Τραμπ ότι οι εμπιστευτικές πληροφορίες που μοιράστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος προέρχονταν από το Ισραήλ.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved