Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π. Παυλόπουλος: Οι Έλληνες εφαρμόζουμε την αλληλεγγύη και την απαιτούμε από τους εταίρους μας

«Εμείς οι Έλληνες πρώτοι εφαρμόζουμε την αλληλεγγύη, αλλά την απαιτούμε από τους εταίρους μας, όχι μόνο για εμάς, αλλά για την πορεία της Ευρώπης», 

τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας, Θανάση Παναγόπουλο, στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε για τον εορτασμό της πολιούχου του Αιγίου, Ζωοδόχου Πηγής.


Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Ελλάδα αποφάσισε να μείνει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, και ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, το πράττει αυτό με τεράστιες θυσίες. Και βλέπουμε την Ελλάδα να υπερασπίζεται τη θέση της στην Ευρώπη, αλλά και την ίδια την Ευρώπη, με τεράστιες θυσίες, τη στιγμή που άλλοι λαοί εγκαταλείπουν την Ευρώπη, χωρίς να έχουν υποστεί τις ίδιες θυσίες».

Ακολούθως, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε, ότι «αυτό οι εταίροι μας οφείλουν να το εκτιμήσουν, όπως και να εκτιμήσουν ότι αυτός ο λαός υφίσταται θυσίες, για τις οποίες δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί αυτή τη στιγμή που παίρνουμε την οριστική μας πορεία μέσα στην Ευρώπη, ύστερα από μία μεγάλη περίοδο κρίσης, όλοι μαζί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενωμένες».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ζητάει αυτή την στιγμή την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης έναντι των εταίρων της σε αυτή την πορεία και συγκεκριμένα σε τρεις τομείς» και εξήγησε:
«Πρώτον στο να φύγουμε από την κρίση, να βγούμε από αυτή τη βαθιά κρίση, η οποία έχει στην κυριολεξία σημαδέψει ολόκληρες γενιές στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να μη γίνει αντιληπτό αυτό και δεν μπορεί να μην υπάρξει η κατανόηση και η αλληλεγγύη προς αυτή την κατεύθυνση, τώρα που φτάσαμε στο τέρμα».

Δεύτερον, συνέχισε ο Πρόεδρος, «η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί σε ό,τι αφορά το τι είναι κατανοητό σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά ένας χώρος ασφάλειας και δημοκρατίας για ολόκληρη την περιοχή. Και αυτό το κατάφερε η Ελλάδα, παρά τις τεράστιες θυσίες, παρά τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει».

Αλλά η Ελλάδα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «χρειάζεται υπεράσπιση προς την κατεύθυνση, γιατί υπερασπίζεται, εκτός από τα δικά της σύνορα και τα σύνορα της Ευρώπης και η Ευρώπη οφείλει στο σημείο αυτό -και για τη δική της μοίρα- σαφώς να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύει τα ελληνικά σύνορα, τα ευρωπαϊκά σύνορα, άρα τη συνθήκη της Λοζάνης, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς δικαίου, το οποίο όλοι οφείλουν να σέβονται και δεν μπορεί να το υπονομεύει κανείς».

Η τρίτη μορφή αλληλεγγύης, όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και συνέχισε: «Θα το πω για άλλη μία φορά. Αυτός ο λαός, με όσα έχει υποστεί, ακολούθησε τις αρχές του και αντιμετώπισε τους πρόσφυγες όπως ταιριάζει στους Έλληνες, με όρους ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στην Ελλάδα που ξέρει τι θα πει ικέτης από την αρχαιότητα, όπως ταιριάζει στην Ελλάδα που ξέρει τι θα πει χριστιανοσύνη και τι σημαίνει να αγαπάς τον πλησίον σου, όποιος κι αν είναι αυτός και ιδίως των κατατρεγμένων».

Αλλά αυτό το καθήκον, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Ελλάδα το εκπληρώνει και για την ιστορία της και για τον λαό της, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, γιατί αυτές είναι και ευρωπαϊκές αρχές. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορεί να υπάρχουν λαοί που να μην συμπαρίσταται στην Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί να θεωρούνται ευρωπαϊκοί λαοί οι οποίοι έχουν φοβικά σύνδρομα, γιατί δεν ταιριάζουν σε αυτούς τους λαούς τέτοια σύνδρομα».

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε, ότι «εμείς οι Έλληνες θα υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες μας, μέσα στον ευρωπαϊκό μας δρόμο, αλλά ζητάμε τη συμπαράσταση την οποία ο ελληνικός λαός δικαιούται. Και με αυτή την έννοια θα προχωρήσουμε και ξέρω πάρα πολύ καλά, ότι εδώ δεν μας χωρίζει τίποτε τους Έλληνες από πολιτικές διαφορές, οι οποίες είναι σεβαστές». Όμως, σημείωσε, ότι «τους μεγάλους στόχους τους πετύχαμε πάντοτε ενωμένοι. Αυτό θα πράξουμε και τώρα και προς αυτές τις αρχές, στις οποίες τόνισα εδώ, είμαστε όλοι προσηλωμένοι και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστείλουμε τη σημαία της υπεράσπισης αυτών των αρχών και των αξιών».

(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ) 

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved