Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο πλούσιος είναι πραγματικά ο Πούτιν;

 

H απίστευτη περιουσία του Ρώσου προέδρου σύμφωνα με γνωστό επενδυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι σίγουρα ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες στον κόσμο. Πόσο πλούσιος όμως είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Πρόσφατα ο hedge fund manager Bill Browder, o oποίος υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία, δήλωσε ότι η περιουσία του Ρώσου προέδρου ανέρχεται στα 200 δισ. δολάρια, νούμερο που αν ισχύει τον κάνει μακράν τον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου.

Ερωτώμενος από τον Fareed Zakaria του CNN, για το ύψος της περιουσίας του Ρώσου προέδρου, ο Browder ανέφερε: «Πιστεύω ότι (η περιουσία του Πούτιν) είναι 200 δισ. δολάρια». «Μετά από 14 χρόνια στην εξουσία της Ρωσίας και με βάση τα χρήματα που μπήκαν στην ρωσική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν για σχολεία, δρόμους, νοσοκομεία κ.α. όλα αυτά τα χρήματα είναι στην κατοχή του σε λογαριασμούς στην Ελβετία και σε μετοχές», αναφέρει ο Browder.

Έως σήμερα, ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, θεωρείται ο Bill Gates, με περιουσία 79 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τον Browder ο Πούτιν, τα πρώτα 10 χρόνια της προεδρίας του «έκλεψε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε».

Από το 2001 έως το 2007 η ρωσική οικονομία είχε ανάπτυξη 7% τον χρόνο και το ΑΕΠ της μεγάλωσε έξι φορές.

«Αμέσως μόλις ο Πούτιν κατέλαβε την εξουσία, η επί εποχής Yeltsin ελίτ αντικαταστάθηκε και στην θέση της μπήκαν πιστοί σε αυτόν επιχειρηματίες», σημειώνει η Anne Applebaum στο The New York Review of Books.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC

 

Τον Σεπτέμβριο το BBC σε εκτενές ρεπορτάζ του, έφερε στο φως αρκετά στοιχεία για την αμύθητη περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το διεθνές δίκτυο είχε βρει εχθρούς του Ρώσου προέδρου στην εξορία που προχώρησαν σε αποκαλύψεις.

Ο Σεργκέι Κολέσνικοβ ανέφερε ότι εργαζόταν για το Κρεμλίνο με σκοπό να συγκεντρώνει χρήματα από τους πολύ πλούσιους Ρώσους τα οποία υποτίθεται ότι θα διοχετεύονταν σε προγράμματα υγείας. Στην πραγματικότητα, όμως, χρησιμοποιούνταν για να χτιστεί ένα το, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, παλάτι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Τον Απρίλιο, ο Πούτιν δήλωσε εισόδημα 7,65 εκατ. ρούβλια – καθώς επίσης και την ιδιοκτησία δυο ταπεινών διαμερισμάτων και ενός μεριδίου σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων. Ο Adam Szubin, Αμερικανός υπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τα Οικονομικά Εγκλήματα, ωστόσο, ανέφερε στο BBC ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι σε μια εκπληκτική οικονομική «υγεία». Παρ’ όλα αυτά, αρνήθηκε να σχολιάσει μια έκθεση της CIA ότι η περιουσία του Πούτιν φτάνει τα 40 δισ. δολάρια…

Το Κρεμλίνο, πάντως, έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς. Όσον αφορά τον εαυτό του, ο Πούτιν έχει αρνηθεί επανειλλημένως εκθέσεις του τύπου σχετικές με την περιουσία του, μεταξύ των οποίων ότι είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου.

Σε μια δήλωσή του το 2010 ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Dmitry Peskov, ανέφερε ότι «ποτέ δεν είχε καμία σχέση με το αξίας 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων παλάτι»…

fortunegreece.com

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved