Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόλεμος στη διαφθορά ή τουφεκιές στον αέρα;

Έχουν γραφτεί τόμοι για τις παθογένειες του ελληνικού κράτους και για το πελατειακό σύστημα επάνω στο οποίο εδραιώθηκε η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία.

 Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για σκάνδαλα δισεκατομμυρίων, από μίζες προμηθειών, από υπερτιμολογήσεις έργων, από θαλασσοδάνεια. Διαβάζουμε για λίστες μεγαλοκαταθετών σε ξένες τράπεζες, για μαύρο χρήμα που ξεπλένεται, για πολιτικό χρήμα δανεικό και αγύριστο. Συνηθίσαμε να χαμογελάμε ακούγοντας τη φράση «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» και ταυτόχρονα να παρακολουθούμε μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις με νόμους περί ευθύνης υπουργών και δημοσιεύσεις πόθεν έσχες, οι οποίες θα έβαζαν οριστικά τέλος στη διαπλεκόμενη διαφθορά. Αντί για το τέλος της διαφθοράς, συναντήσαμε από το 2010 την αρχή της χρεοκοπίας μας.

 

Είναι προφανές ότι η χρεοκοπία δεν περιορίζεται στο οικονομικό επίπεδο και μόνο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η οικονομική χρεοκοπία είναι το αποτέλεσμα του σαπίσματος του πολιτικού συστήματος και του εκμαυλισμού του κοινωνικού ιστού της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια η αντιμετώπιση της οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας προϋποθέτει την κάθαρση στο διαπλεκόμενο πολιτικο-οικονομικό επίπεδο και την επανεξέταση των κυρίαρχων κοινωνικών προσανατολισμών και αντιλήψεων.

 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας υπό την πίεση των εσωκομματικών αντιθέσεων και των ταπεινωτικών απαιτήσεων των δανειστών, στρέφει εξ ανάγκης την προσοχή της στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πρόκειται για μια επιλογή που εκτός των άλλων αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πειστικού αφηγήματος το οποίο μπορεί να υιοθετήσει και να υποστηρίξει η κοινωνία. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν αυτό το αφήγημα μπορεί να το φέρει σε πέρας μια κυβέρνηση αδύναμη και εξαρτημένη από εσωτερικούς και εξωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου.

 

Με πιο απλα λογια: Η κυβέρνηση, που εκ των πραγμάτων στηρίζεται στις ψήφους των κομμάτων που βασίλεψαν μεταπολιτευτικά ποτίζοντας το δένδρο της διαφθοράς, μέχρι ποιο σημείο έχει τη δυνατότητα να κυνηγήσει τους διεφθαρμένους; Επίσης, μπορεί η κυβέρνηση να διερευνήσει υποθέσεις στις οποίες ξένοι οικονομικοί παράγοντες (από χώρες των δανειστών) έκαναν μπίζνες στη χώρα με το διεφθαρμένο ελληνικό σύστημα;

 

Από την απάντηση που θα δώσει η ίδια η κυβέρνηση στις πιο πάνω ερωτήσεις θα κριθεί το αν ο πόλεμος που κήρυξε κατά της διαφθοράς θα είναι αληθινός ή παραπλανητικές τουφεκιές στον αέρα…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ

Topontiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved