Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NYT: Ο Τραμπ θέλει να είναι αυτοκράτορας, όχι πρόεδρος

Αντιπαραθέσεις επί αντιπαραθέσεων, πολεμική, δημοτικότητα σε πτώση, ρωγμές στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ραπίσματα από την αμερικανική δικαιοσύνη: 

ο Ντόναλντ Τραμπμάλλον είχε φαντασθεί ότι το ξεκίνημά του στον Λευκό Οίκο θα ήταν περισσότερο θριαμβευτικό.


Φθάνονταςστην εξουσία χωρίς την ελάχιστη πολιτική εμπειρία, ο 70χρονος επιχειρηματίας ολοκληρώνει την τρίτη του εβδομάδα στο Οβάλ Γραφείο με ένα χαστούκι: η αμερικανική δικαιοσύνη επικύρωσε την αναστολή της ισχύος του διατάγματός του για την μετανάστευση, το οποίο ο ίδιος είχε αναγάγει σε σύμβολο.

Πέρα από τις πολιτικές του κατευθύνσεις, τοπροβοκατόρικο και τραχύ του στυλδημιούργησε ακραία φόρτιση στους αντιπάλους του και ανάγκασε ένα μέρος της αμερικανικής κοινωνίας να περάσει στην «αντίσταση».

Ο «πρόεδρος Τραμπ» έβγαλε εκατομμύρια Αμερικανούς στους δρόμους, έβαλε στο στόχαστρο μέρος των κυβερνητικών υπηρεσιών και στο διπλωματικό μέτωπο κατάφερε να εξοργίσει πολλούς ηγέτες μεγάλων συμμαχικών χωρών, από την Αυστραλία μέχρι τη Γερμανία.

Μακριάαπό την ομιλία του κατά την τελετή της ορκωμοσίας του, στην οποία ορισμένοι περιέργως ανακάλυψαν κάποιους ενωτικούς τόνους -«ήρθε η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές της διχόνοιας»- ο Τραμπ έκανε στη συνέχεια ξεκάθαρα την επιλογή να απευθυνθεί στην εκλογική του βάση. Και μόνο σε αυτήν.
Το στοίχημα έχει πολιτικό ρίσκο

Ο Τραμπ βρίσκεται πλέον παγιδευμένος σε μία δικαστική διαμάχη που αναμένεται μακροχρόνια και σφοδρή και είναι πιθανόν να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά το ηχηρό ράπισμα του ομοσπονδιακού εφετείου του Σαν Φρανσίσκο που επικυρώνει την αναστολή της ισχύος του διατάγματός του για τη μετανάστευση.

Όσοκαι αν η ομάδα Τραμπ επαναλαμβάνει ότι η αμερικανική δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την ουσία της απόφασης, ο συμβολισμός είναι ισχυρός και αυτό το μαρτυρά η έντονη αντίδραση του Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter με κεφαλαία γράμματα, όπως συνηθίζει όταν θέλει να εξωτερικεύσει την οργή του: «SEE YOU IN COURT, THE SECUTITY OF OUR NATION IS AT STAKE!

«Δεν μπορεί να συγκρατηθεί»

Και άλλοι πρόεδροι πριν από αυτόν, φυσικά, είχαν οργιστεί από αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Όμωςο προσωπικός, παθιασμένος τρόπος με τον οποίο αντιδρά και οι σφοδρές επιθέσεις του κατά επιμέρους δικαστών και της δικαιοσύνης γενικώς έχουν προκαλέσει έκπληξη.

AdTech Ad


Σε άρθρο με τίτλο «Οι βασικοί αντίπαλοι του Τραμπ φορούν τήβενο», ο Charles Blow των New York Times υπενθυμίζει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε το 2010 γνωστοποιήσει τις απόψεις του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την χρηματοδότηση της πολιτικής ζωής. Αλλά, τονίζει, «το έκανε περιοριζόμενος να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ως προς την απόφαση αυτή καθ΄εαυτήν».
«Τα μόνα δικαστήρια που ο Τραμπ θεωρεί νόμιμα είναι αυτά που υποτάσσονται στη θέλησή του...Δεν θέλει να είναι πρόεδρος, αλλά αυτοκράτορας», καταλήγει.

Μετά την αιφνιδιαστική νίκη του Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα επαναλάμβανε, κάνοντας προφανέστατα κακή εκτίμηση, ότι η σημασία και η σοβαρότητα της αποστολής θα έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξουν το πρόσωπο που την αναλαμβάνει.
Σήμερα, ένα πράγμα είναι περισσότερο από βέβαιο: η προεδρία καθόλου δεν άλλαξε τον Τραμπ.

Και είναι επίσης βέβαιο ότι μέρος του επιτελείου είναι αποφασισμένο να μην ξεκολλήσει από την στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας και τις ρετσέτες που δούλεψαν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις από το Ουισκόνσιν μέχρι την Πενσιλβάνια.

Άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πυρήνας των ψηφοφόρων που τον έφερε μέχρι τον Λευκό Οίκο εξακολουθεί να στηρίζει τον ίδιο και τη συμπεριφορά.
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους εξελέγη ο πρόεδρος είναι για να λέει τι σκέφτεται», δήλωνε την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, ο Σον Σπάισερ. «Δεν συγκρατείται, είναι ειλικρινής. Δεν θα καθίσει εκεί και θα κοιτάει».

Στηνερώτηση εάν οι αντιδράσεις που αρχίζουν να πληθύνονται στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών θα τον συμμορφώσει κάπως , η απάντηση είναι «όχι», σύμφωνα με τον Garrison Keillor, συγγραφέα και διάσημο ραδιοφωνικό παραγωγό.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτός ο άνθρωπος είναι έτσι. Δεν υπάρχει στο εσωτερικό άλλο πρόσωπο, με μεγαλύτερο πνευματικό ανάστημα ή φινέτσα, που προσπαθεί να βγει έξω», έγραφε σε κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε εδώ και λίγες ημέρες στη Chicago Tribune.
«Όλοι όσοι παρακολουθούν την κατάσταση προσεκτικά το γνωρίζουν»...

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved