Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Στον «αέρα» η συμμετοχή του. Απαιτεί ελάφρυνση χρέους

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε πως ακόμη δεν έχει υποβληθεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα,

 αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκπροσωπηθεί το Ταμείο στην επικείμενη αποστολή των θεσμών. Όπως επισήμανε για να συμμετέχει το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Ο Τζέρι Ράις επισήμανε πως για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται ως προϋπόθεση μια «συγκεκριμένη» δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. «Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα «θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση», που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά και ελάφρυνση του χρέους.

Σημειώνεται πως αν μεταβεί αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην Αθήνα, την Παρασκευή ή το Σάββατο, τότε επικεφαλής αυτής θα είναι η Ντέλια Βελκουλέζου. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τότε το ποσό που θα διατεθεί στην Ελλάδα περιορίζεται στα 50 δις ευρώ, το ποσό δηλαδή που θα διαθέσει μόνο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αφήνοντας «τρύπα» έως και 36 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 82-86 δισ. που χρειάζεται η χώρα μας.

Ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε πως «θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση (concretecommitment)» από την πλευρά των Ευρωπαίων για το χρέος, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της ελάφρυνσης αποτυπώθηκε και στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Ερωτηθείς εάν κατά τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου το Ταμείο υποστήριξε την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο Τζέρι Ράις κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν τάχθηκε υπέρ αυτής της πρότασης. «Η βασική μας υπόθεση ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, αυτό βγήκε ξεκάθαρα στο κοινό ανακοινωθέν» σχολίασε.

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved