Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι συζητούν στις Βρυξέλλες πίσω από κλειστές πόρτες

Το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συζητείται σε διαδρόμους και πίσω από κλειστές πόρτες το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες,

 αλλά πρώτη φορά τέθηκε και επισήμως στο Εuroworking Group της Πέμπτης – ενδεικτικό του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους θεσμούς. Συγχρόνως, καθώς δεν έχουν προχωρήσει καθόλου οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών αποφάσισαν ότι ούτε ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα μπορεί να οριστεί, σηματοδοτώντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καθυστερήσει.

Παρόλο που το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής του ΔΝΤ τέθηκε – σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο– από τον Γερμανό εκπρόσωπο στο Euroworking group Τ. Στέφεν, είναι ξεκάθαρο ότι η γερμανική πλευρά θέλει διακαώς τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστήριξε ότι στην περίπτωση που το Ταμείο δεν λάβει μέρος στο πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, ενώ κατέστησε σαφές πως θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς είχε εγκρίνει το τωρινό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου. Aν τελικά υπάρξει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, για τη γερμανική πλευρά θεωρείται νέο πρόγραμμα και πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες από την αρχή. Οσο περίπλοκο και να ακούγεται το παραπάνω σενάριο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργούσε νέες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγούν πως το σκεπτικό πίσω από τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε είναι ότι σε περίπτωση που το Ταμείο δεν συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, τότε πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επιτήρησης για τα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι μέσα από την παροχή μίας πιστοληπτικής γραμμής με τα υπολειπόμενα δισεκατομμύρια του προγράμματος και με όρους και προϋποθέσεις πολύ αυστηρούς, αντίστοιχους με αυτούς που θα έθετε το Ταμείο.

Συγχρόνως, το κράτος-μέλος «κλειδί» που πιέζει περισσότερο και από τη Γερμανία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι άλλο από την Ολλανδία, όπως επισημαίνει στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μ. Ρούτε, που βλέπει τη δημοφιλία της να πέφτει και τη δύναμη του πολιτικού της αντιπάλου, του ακροδεξιού Γ. Βίλντερς, να ανεβαίνει ανησυχητικά, δεν πρόκειται να δεχτεί μέχρι τις 15 Μαρτίου, όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές στη χώρα, έγκριση εκταμίευσης χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου. Και αν όντως ο κ. Βίλντερς, γνωστός για την ανθελληνική του ρητορική, πάρει την εξουσία μετά τις 15 Μαρτίου, τότε πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ είναι ακόμα πιο δύσκολο να περάσει από την ολλανδική Βουλή.

Γι’ αυτό και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί τόνισε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο ,πως «δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάται ο χρόνος. Ας προχωρήσουμε γρήγορα και το γοργόν και χάριν έχει».

Από την μεριά της, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα ανοικτά και επίμαχα θέματα της διαπραγμάτευσης, τα οποία αναφέρθηκαν στο EWG και στα οποία πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά δεν είναι άλλα από τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα ενέργειας.

Ομως, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών είναι «παγωμένες», αλλά και μεταξύ των ίδιων των ευρωπαϊκών θεσμών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνάντηση του Washington Group, της ομάδας των πιο σημαντικών παικτών στο ελληνικό πρόγραμμα (εκπρόσωποι από Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Eurogroup και τα κράτη-μέλη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) αλλά και εκπροσώπου από το Eurogroup. Ισως το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου να είναι μία ευκαιρία για μία τέτοια συνάντηση, η οποία τουλάχιστον να επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και τη συνέχιση των συζητήσεων.

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

kathimerini.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved