Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο φόρος στους αγρότες ανατινάζει το σκηνικό.Αν οι 123 πέσουν κάτω από 120, όλα ανοικτά

Μπορεί το Σαββατοκύριακο που πέρασε να ήταν το πρώτο σχετικά ήσυχο μετά από πολύ καιρό, αυτό όμως δεν ισχύει και για τους κυβερνώντες, 

μιας και στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολούνται με αυτά που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως ακόμα όλα είναι στον αέρα. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στριμωγμένος μεταξύ ενός ασφυκτικού πακέτου προαπαιτούμενων που πρέπει να περάσει την Τετάρτη, μιας απρόθυμης να στηρίξει ορισμένα μέτρα, όπως τη φορολόγηση των αγροτών, αντιπολίτευση και ένα κόμμα που φυλλορροεί και όλα αυτά μόνο αισιοδοξία για τη συνέχεια δεν δημιουργούν, καθώς τα σύννεφα των εκλογών όλο και πυκνώνουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση. Από τη μία καλείται να ανοικοδομήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη με την Ευρώπη δια ενός πακέτου μέτρων που μπορεί να μεγαλώσει το ρήγμα στο ήδη καθημαγμένο κόμμα του, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει και την ένσταση της αντιπολίτευσης, ενώ από την άλλη καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θυμίζει διακεκαυμένη ζώνη, με τον πρωθυπουργό να κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να ανακτήσει τον έλεγχο.

Πακέτο φωτιά και νέος κίνδυνος διαρροών από όλες τις πλευρές

Το πακέτο μέτρων που πρέπει να περάσει την Τετάρτη από τη Βουλή είναι ακόμα πιο δύσκολο από το προηγούμενο, καθώς εμπεριέχει διατάξεις-φωτιά όπως η αύξηση της φορολόγησης των αγροτών, η δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, η ενσωμάτωση της οδηγίας για την εξασφάλιση των καταθέσεων, ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας κ.α.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας τις προετοιμασίες τους ενόψει αυτής της ψηφοφορίας έχουν οδηγηθεί σε τρία συμπεράσματα: αρχικά, δεν είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρξει και νέα διαρροή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ήδη έχουν ξεκινήσει το εντατικό μασαζ σε ορισμένους δυνητικά διαφωνούντες, όπως βουλευτές αγροτικών περιοχών. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως και οι ΑΝΕΛ έχουν σοβαρές ενστάσεις, συνεπώς και η διάρθρωση του νομοσχεδίου θα έχει σημασία. Επί παραδείγματι, αν είναι εκ νέου άρθρο-μόνο, τότε οι ΑΝΕΛ θα δυσκολευτούν να καταψηφίσουν, αν όμως υπάρξει διάρθρωση σε περισσότερα άρθρα, τότε γεννάται κίνδυνος. Το τρίτο και τελευταίο συμπέρασμα είναι πως η ΝΔ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς πολλοί βουλευτές της αρνούνται να πάρουν τον "μουντζούρη" και να ψηφίζουν επαχθή μέτρα, την ώρα που δεν κυβερνάνε αυτοί.

Κατά τις πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διερευνήσει τις προθέσεις της Τρόικα σχετικά με το αν θα μπορούσε προς ώρας να ελαφρυνθεί το βαρύ πακέτο μέτρων, ίσως με την εξαίρεση των μέτρων για την αγροτική φορολόγηση. Πλην όμως, τόσο το δεσμευτικό της απόφασης του Eurogroup, συνδυαστικά με ότι ακόμα δεν είμαστε σε πρόγραμμα και πρέπει να εκπληρώνεται το χρονοδιάγραμμα με ακρίβεια, καθιστά δύσκολη την προσπάθεια της κυβέρνησης να αφήσει για μετά ορισμένα δύσκολα μέτρα.

Προσπάθεια για ανακοπή διαρροών

Σε πρώτη φάση πάντως ο κρίσιμος αριθμός των 120 βουλευτών παραμένει, μιας και το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως, αν η κυβέρνηση στηρίζεται από λιγότερους βουλευτές, τότε γεννάται ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό θέμα, έστω και αν τυπικά κανείς δεν καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. "Δεν θα στεκόμαστε με τίποτα" αναφέρει έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υπό αυτό το πρίσμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως θα μπορούσε να διακινδυνευθεί ακόμα και η διαπραγμάτευση του τρίτου προγράμματος λόγω αστάθειας σε πολιτικό επίπεδο.

Συν τοις άλλοις, μια μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ εμφανίζεται απρόθυμη να άρει βάρη που δεν αναλογούν στο κόμμα, όπως συζητείται σε γαλάζια πηγαδάκια με ζέση. Τα αγροτικά θέματα είναι ένα βασικό πρόβλημα που έχουν πολλοί βουλευτές, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι νεοεκλεγ΄ντες βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν έχουν ψηφίσει Μνημόνια, και γενικώς εμφανίζονται κωλυόμενοι. Συνεπώς, δεν θα πρέπει αυτή την ώρα να θεωρείται βέβαιο πως η ΝΔ θα προσελθει με ενιαία γραμμή, αν και συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εκτιμά πως θα γίνει προσπάθεια το κόμμα να εμφανιστεί μια μία φωνή, "μονομπλόκ", στην ψηφοφορία. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται πάλι να συνεδριάσει η ΚΟ, εκτός από το άτυπο πολιτικό συμβούλιο σε διερυμένη σύνθεση που λαμβάνει χώρας σήμερα το βράδυ στα γραφεία της Συγγρού.

Αγώνας Τσίπρα για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο πλέον βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος με την Κουμουνδούρου, πλην όμως γίνεται προσπάθεια... επανασυντονισμού.

Σύντομα αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το αν θα γίνει συνεδρίαση της ΚΟ πριν την ψηφοφορία της Τετάρτης "παίζεται" ακόμα, λόγω και της ιδιότυπης κατάστασης του διχασμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να μην έχει προβεί σε διαγραφές.

Η στρατηγική του Μαξίμου ως προς το κομματικό επίπεδο αυτή την ώρα έχει δύο σκέλη: σε πρώτη φάση γίνεται απεγνωσμένη προσπάθεια να μην υπάρξουν και άλλες διαρροές, ώστε να μην σπάσει το φράγμα των 120 βουλευτών μαζί με τους ΑΝΕΛ, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα, καθώς ήδη οι σειρήνες των εκλογών χτυπούν δυνατά και θα ήταν αδύνατο ο πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές με ένα κόμμα σε κατάσταση υστερίας. Τούτων δοθέντων, θα πρέπει σύντομα να αναμένεται η σύγκληση της ΚΕ, όπου οι συσχετισμοί μετά το κείμενο 109 εκ των 201 μελών της ΚΕ δεν διαμορφώνονται υπέρ του πρωθυπουργού, ενώ κάποιοι αναφέρουν πως είναι πιθανό και ένα έκτακτο συνέδριο-μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, αυτή την ώρα στο επιτελείο Τσιπρα δεν υφίσταται ειλημμένη απόφαση για συνέδριο.

Γιώργος Ευγενίδης

Koolnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved