Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιανουάριος, ο μήνας των κρίσιμων αποφάσεων

Προσεκτικά «αυστηρή» για τις παροχές του κ. Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είπε πως «θα έπρεπε να προηγηθεί ενημέρωση».

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται και πάλι η χώρα, καθώς οι ελπίδες του Μεγάρου Μαξίμου για ταχεία και «εύκολη» αξιολόγηση απομακρύνονται στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος στο ερώτημα για το εάν θα παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, άφησε να εννοηθεί πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Ταμείο, αλλά θέση του Βερολίνου είναι πως πρέπει να διατηρήσει «ενεργό ρόλο», όπως εξάλλου προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, στο αίτημα της Αθήνας για πολιτική λύση προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η κ. Μέρκελ ανέφερε στον κ. Τσίπρα πως «θέλω να πετύχετε, αλλά δεν μπορώ να εμπλακώ σε αποφάσεις του Eurogroup και των θεσμών». Η συγκεκριμένη αποστροφή της κ. Μέρκελ σε συνδυασμό με την αποστροφή της ότι «θέλει σταθερότητα στην Ευρωζώνη» διασκέδασαν, πάντως, τις ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου ότι ενδεχομένως η διαπραγμάτευση θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος υπήρξε προσεκτικά «αυστηρή» για τις παροχές του κ. Τσίπρα, λέγοντας πως «θα έπρεπε να προηγηθεί ενημέρωση». Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ είναι σαφές ότι απέδωσε λιγότερα απ’ όσα ανέμενε η Αθήνα.

Η αποχώρηση της τρόικας και η εορταστική ανάπαυλα «παγώνουν», βεβαίως, τις εξελίξεις, τουλάχιστον στο προσκήνιο, αλλά ο επερχόμενος Ιανουάριος προεξοφλείται ότι θα είναι για το Μέγαρο Μαξίμου μήνας κρίσιμων και δύσκολων αποφάσεων αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Το ευνοϊκό σενάριο στο οποίο επενδύει ο πρωθυπουργός θέλει το «μόντους βιβέντι» στο οποίο θα καταλήξουν Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για το 2018 ή τα επόμενα χρόνια. Ομως, όπως αναγνωρίζεται πλέον από κυβερνητικές πηγές, ο συγκεκριμένος στόχος είναι απομακρυσμένος, ακόμη και εάν το ΔΝΤ παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα απλά ως τεχνικός σύμβουλος.

Παράλληλα, εν αμφιβόλω τίθεται και η δεύτερη μεγάλη κυβερνητική παραδοχή η αξιολόγηση να κλείσει εντός του Ιανουαρίου, ώστε στη συνέχεια η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά να επιχειρήσει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές. Αντιθέτως, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης.

Ετσι, επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας εκτιμάται ότι θα βρεθεί τον επόμενο μήνα αντιμέτωπος με «τρεις συν δύο» εναλλακτικές για την κυβέρνηση, καμία από τις οποίες, όμως, δεν είναι συμβατή με το αφήγημα που έχει αναπτύξει για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και ολοκλήρωση της τετραετίας.

• Η πρώτη εκδοχή είναι ο κ. Τσίπρας να επιμείνει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμη και εάν υπάρξουν καθυστερήσεις και υποχρεωθεί, προκειμένου να επέλθει συμφωνία, σε επώδυνους συμβιβασμούς. Οπως λέγεται, ο πρωθυπουργός διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο να «περάσει» έναν ακόμη κάβο, καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν αποδειχθεί συμπαγείς, ενώ θα έχει ως πρόσθετο «χαρτί», προκειμένου να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις, τη χορήγηση του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα επωμιστεί, βεβαίως, νέο πολιτικό κόστος, αλλά θα προσβλέπει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη συνακόλουθη ανάταξη της δημοτικότητας της κυβέρνησης.
• Η δεύτερη εκδοχή είναι ο πρωθυπουργός να οδηγήσει τη σύγκρουση με το ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε στα άκρα και η χώρα να οδεύσει σε πρόωρες εκλογές. Εξάλλου, η αναφορά του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τα ξημερώματα της Παρασκευής, ότι η επιμονή του ΔΝΤ στην ψήφιση, τώρα, μέτρων για το 2019 είναι «αντιδημοκρατική», μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός εκλογικού αφηγήματος: Να υποστηρίξει, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα για χρονική περίοδο πέραν της θητείας της και ως εκ τούτου οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το κόμμα που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή.

• Η τρίτη εκδοχή είναι ο κ. Τσίπρας να αναζητήσει ευρύτερη στήριξη για την όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους εταίρους, ζητώντας να κυρωθεί από 180 βουλευτές.

Ομως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ειδικότερα μετά την αντίδραση του Βερολίνου στις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, συνομιλητές του κ. Τσίπρα αναφέρονται και σε δύο άλλα σενάρια που οδηγούν σε πολιτικές εξελίξεις ερήμην του Μεγάρου Μαξίμου.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω πηγές εκφράζουν φόβους πως συγκεκριμένα κέντρα εκτός Ελλάδος θα επιχειρήσουν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε ένα «πακέτο» με εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, που θα είναι take it or leave it για την κυβέρνηση και θα επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο του Grexit. Οπως λέγεται, σε μια τέτοια περίπτωση, απώτερος στόχος δεν θα είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, των λεγόμενων «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, από την παρούσα Βουλή.

Η κυβέρνηση, προστίθεται, θα μπορούσε να είναι πολιτική, αλλά και τεχνοκρατών με στόχο να δοθεί η «τελική λύση» στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά μέσω της υιοθέτησης νέων επώδυνων μέτρων, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του ΔΝΤ για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο συνταξιοδοτικό και μεγάλη μείωση του αφορολόγητου.

Πάντως, κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική της οικουμενικής ή του σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Επίσης, την ανωτέρω προοπτική απορρίπτει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης, εάν δεν έχει μεσολαβήσει η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Οπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει πρόσκληση για ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, ακόμη και εάν η Ν.Δ. έχει αυτοδυναμία, αλλά αφού πρώτα έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές.

 

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

 

Kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved