Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Καρατζιάς

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Καρατζιάς εξαιτίας διαφωνιών για το ενιαίο βαθμολόγιο του Πυροσβεστικού Σώματος, το νέο βαθμολόγιο ευνοούσε μερίδα αξιωματικών με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας να ανελιχθούν γρηγορότερα στην ιεραρχία.

Ο ίδιος ο κ. Καρατζιάς, σε επιστολή του που συνοδεύει την υποβολή παραίτησης, ευχαριστεί τον υπουργό και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, ενώ αφορμή της ενέργειάς του ήταν η διαφωνία του με την πολιτική ηγεσία ως προς τον τρόπο κατάρτισης του νέου βαθμολογίου της Πυροσβεστικής, που επρόκειτο να εναρμονιστεί στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Αρχηγείο του Π.Σ. είχε φέρει ένα Προεδρικό Διάταγμα για το βαθμολόγιο με το οποίο στελέχη του με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας ως αξιωματικοί, έμπαιναν στους πίνακες των κρινόμενων πολύ συντομότερα από το κανονικό, και εξελίσσονταν στην ιεραρχία με γρήγορους ρυθμούς παρεμβαίνοντας ευθέως στην επετηρίδα. Σε μια νύχτα ο πυρονόμος εξισωνόταν με τον επιπυραγό, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση πιθανών απωλειών σε περίπτωση εφαρμογής νέου μισθολογίου.

Η πολιτική ηγεσία είχε διαμηνύσει ότι ήθελε ένα βαθμολόγιο που θα εναρμονίζεται με αυτό της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο αυτό που προτεινόταν άφηνε υπόνοιες μεθόδευσης για την ανέλιξη συγκεκριμένης τάξης αξιωματικών.  Αυτή η «φωτογραφική» πρόταση βαθμολογίου πήγε προς υπογραφή στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος διαπίστωσε ότι ήταν εντελώς αντίθετη με την πρόθεση εναρμόνισης του βαθμολογίου των Πυροσβεστών με αυτά των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ρήξη ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν οριστική και επισημοποιήθηκε με την υποβολή παραίτησης και την επιστολή του κ. Καρατζιά. 

Ο παραιτηθείς αρχηγός του Π.Σ. γράφει στην επιστολή του:

«Μη δυνάμενος (εκ χαρακτήρος) να υποκύψω σε προσταγές και επιθυμίες που είναι αντίθετες με τα πιστεύω μου, τις Αξίες και Αρχές μου. Έχοντας εξαντλήσει κάθε πρόσφορο και θεμιτό μέσο, προσπαθώντας και ενεργώντας με σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού που υπηρετώ, αλλά και υπερασπιζόμενος την προσωπική μου Αξιοπρέπεια.

Υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από το Αξίωμα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να επιλεγεί νέος Αρχηγός ο οποίος θα τυγχάνει της πολιτικής στήριξης και εμπιστοσύνης τόσο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Εμμένω στην παρούσα και ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και την εκφρασμένη δημόσια θέση του ότι ‘οι Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας δεν επιλέχθηκαν με κομματικά κριτήρια, αλλά γιατί είναι ικανοί και έντιμοι Αξιωματικοί’. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved