Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Περήφανος εκβιασμός Τσίπρα σε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ή ψηφίζετε ή εκλογές με λίστα

Και ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει ο λογαριασμός του έντιμου συμβιβασμού που ήδη κοστίζει περισσότερα από 8 δισ. για τη διετία 2015 -2016 στον ελληνικό λαό, άρχισαν τα πρώτα όργανα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το πρωί της Τρίτης ο ένας μετά τον άλλο βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας βγαίνουν με δηλώσεις τους και εκφράζουν στην καλύτερη περίπτωση τον προβληματισμό τους για το αν θα στηρίξουν με την ψήφο τους στη Βουλή τη συμφωνία όταν αυτή τεθεί σε ψηφοφορία.

Προς το παρόν πρόκειται για... σκόρπιες αντιδράσεις χωρίς συντονισμό καθώς ο ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έχει εκφράσει ακόμη δημόσια τη θέση του για τις εξελίξεις.

Μάλιστα, ενδεικτικό της αμηχανίας του χώρου αυτού είναι το γεγονός ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας στον ιστότοπο iskra.gr που εκφράζει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις.

Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης σε συνομιλίες που είχε το βράδυ της Δευτέρας με στενούς του συνεργάτες έλεγε χαρακτηριστικά: «Δεν την ψηφίζω τη συμφωνία, ότι και να γίνει. Έτσι όπως τα κάνανε ας βρούνε τη λύση».

Ο εκβιασμός Τσίπρα για εκλογές

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα και για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκε νωρίς το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης που ανοιχτά και καθαρά προανήγγειλε εκλογές στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός βουλευτών καταψηφίσει στη Βουλή. Και αυτό άσχετα από το αν η συμφωνία περάσει με ψήφους άλλων κομμάτων (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του το... όπλο της λίστας καθώς οι εκλογές, αν γίνουν τώρα, δεν θα έχουν σταυρό. Έτσι, όσοι βουλευτές καταψηφίσουν θεωρείται αυτονόητο ότι δεν θα είναι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες εκλογές και άρα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής. Εκτός εάν εκτιμούν ότι προλαβαίνουν να κάνουν νέο κόμμα για να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή εξασφαλίζοντας τουλάχιστον το 3% του ελληνικού λαού.

Η δήλωση Σακελλαρίδη

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα, ενώ τόνισε ότι αν μια κυβέρνηση δεν έχει μαζί της τους βουλευτές, πηγαίνει σε εκλογές.

«Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία». Ο Τσίπρας έθεσε χθες στους ηγέτες το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Προσπαθεί να τα εξαιρέσει από την αύξηση» και συνέχισε λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός, έθεσε στους ηγέτες το θέμα του χρέους, έχουμε κάνει ρεαλιστική πρόταση.

Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν μέτρα στην πρόταση που είναι σκληρά. Όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν είναι να τα πάρουμε ξανά από αυτούς που έχουν πληρώσει το μάρμαρο. Ακόμα και στον ΦΠΑ, έχουμε δώσει μάχη να μειωθεί στα φάρμακα. Έχουμε δώσει σκληρή μάχη, το ρεύμα να μείνει στο 13%, η εστίαση το ίδιο και πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η διαπραγμάτευση. Η παράταση δεν θα εξυπηρετεί αν δεν χρηματοδοτηθεί.

Δεν είναι το πρόβλημα αν θα έχουμε παράταση ή αν δεν θα έχουμε παράταση, αλλά κάτω από ποιες συνθήκες. Θα μπορούσαμε να μιλούσαμε για μια παράταση, στον βαθμό που μπορεί οι ανάγκες τις χώρας να χρηματοδοτηθούν. Θα έχουμε σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κάθε βουλευτής θα αναλάβει τις ευθύνες του», συμπλήρωσε. Και στην ερώτηση «του ενός εκατομμυρίου», τι θα γίνει δηλαδή αν δεν περάσουν τα μέτρα από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, είπε: «Αν μια κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της δεν μπορεί να λειτουργήσει και πάει σε εκλογές».

Κρατήστε το αυτό το τελευταίο, την αναφορά σε εκλογές αλλά και την αναφορά σε «αλλαγή ηγεσίας» της κομμουνιστικής τάσης, διότι μπορεί να ακουστούν ξανά και πιο έντονα τις επόμενες μέρες. Και κρατείστε και το γεγονός ότι οι πρώτες ενδοκομματικές αντιδράσεις ήρθαν στην πόρτα του πρωθυπουργού λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες συζητήσεις της Δευτέρας. Είναι ούτως ή άλλως δύσκολη η «μάχη» που έχει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο εξωτερικό, είναι ακόμα πιο δύσκολο να ανοίγουν παράλληλα διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα «μέτωπα», αυτή τη φορά στο εσωτερικό.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version