Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με την κοινωνία

Καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην πολιτική σκακιέρα θα είναι η σημερινή γενική, πανελλαδική απεργία, 

καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται για πρώτη φορά στα σοβαρά αντιμέτωπο με την κοινωνία και τις διογκούμενες αντιδράσεις για Ασφαλιστικό, Αγροτικό και φορολογικό.

Το θέμα απασχόλησε χθες επί μακρόν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός το συζήτησε με όλους τους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση υπουργούς. Επί της ουσίας, λόγω και της απεργίας των δημοσιογράφων, στο Μέγαρο Μαξίμου διεξήχθη χθες άτυπο μίνι υπουργικό συμβούλιο, αφού πέρασαν οι… μισοί υπουργοί της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας αξιολόγησε όλα τα ως τώρα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις συζητήσεις με τους δανειστές, συνομιλώντας με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά και τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.

Κοινωνική έκρηξη 
Και, βεβαίως, οι εξελίξεις στο μέτωπο των δανειστών είναι το ένα μόνο ανοιχτό μέτωπο για την κυβέρνηση. Μέτωπο, μάλιστα, το οποίο προσώρας προοιωνίζεται… μακρά αγωνία για το κυβερνητικό επιτελείο, αφού οι τεχνοκράτες του «κουαρτέτου» δεν έχουν ανοίξει ως τώρα τα χαρτιά τους. Αντιθέτως, οι δύο πλευρές διερευνούν η μία τις προθέσεις της άλλης και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν ακόμη υπεισέλθει σε συγκεκριμένα θέματα, ούτε έχουν προβάλει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Πάντως, ορισμένοι υπουργοί, κρίνοντας ακόμη και… υφολογικά, εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως η συμφωνία θα κλείσει χωρίς προβλήματα. «Είναι πιο μαζεμένοι παρά ποτέ. Η συμφωνία θα κλείσει μα αμοιβαίους συμβιβασμούς», έλεγε χθες στο matrix24.gr ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ αντίστοιχο κλίμα εξέπεμπαν κα άλλοι υπουργοί.
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αφενός θα κρατήσει καιρό, αφετέρου είναι το ένα από τα δύο στοιχεία της διπλής «μέγγενης» που πιέζει την κυβέρνηση. Το άλλο αφορά στην κοινωνία, αφού σήμερα, ανάλογα με τον παλμό και την συμμετοχή στην απεργία, θα φανεί τι θα αντιμετωπίσει το Μαξίμου το επόμενο διάστημα από κοινωνικές αντιδράσεις.

Ταγέρ και τρακτέρ 
Ήδη, το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας» έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή του και μένει να φανεί η παρουσία του σήμερα στα συλλαλητήρια. Ταυτόχρονα, εκτός από το κίνημα των ταγέρ, τη στάση του σκληραίνει και το κίνημα των… τρακτέρ, αφού χθες, 62 μπλόκα αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αποκλεισμό εθνικών οδών, αεροδρομίων και λιμανιών έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει από το τραπέζι του διαλόγου το σχέδιο για τους αγρότες.
Όλα τα παραπάνω προκαλούν εύλογη αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πως η παρούσα κυβέρνηση είναι αριστερή κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να μετέλθει όλων των μέσων για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές και τους αντιδρώντες, αν τα πράγματα ξεφύγουν. Αυτά από τη μία πλευρά. Από την άλλη, πρόκειται για κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, έχει υποχρέωση να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους, τις εθνικές οδούς, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, για να μην παραλύσει η οικονομία. Μένει, λοιπόν, να φανεί πώς θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας και πώς θα διαχειριστεί τις κοινωνικές αντιδράσεις –και αυτά ακριβώς τα ερωτήματα είναι το άγχος του Μεγάρου Μαξίμου…

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Matrix24.gr

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved