Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

AIGINIONEWS: Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης AIGINIONEWS: Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

«Η Ελλάδα είναι για σας μια ανοικτή γέφυρα επαφής με την Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας τον Πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κ. Milorad Dodik, κατά τη  συνάντησή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική και σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την υποστήριξή σας στο δρόμο αυτόν» απάντησε ο κ. Dodik, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας επ’ ευκαιρία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και ο Πρόεδρος της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, κατά τη συνάντησή τους, προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Τασούλας: «Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στη Βουλή των Ελλήνων, μια ηλιόλουστη μέρα του Μαΐου, που αλλάζει κάπως προς το ευχάριστο τη διάθεσή μας μετά από όλη αυτή τη δοκιμασία που και η χώρα σας και η Ελλάδα και όλος κόσμος περνάμε, λόγω της πανδημίας που μας έχει χτυπήσει.
Και είναι πολύ ευχάριστο και ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρά τις δυσκολίες της πανδημίας είστε εδώ, για να λάβετε μέρος στις πολύ ενδιαφέρουσες και γόνιμες συζητήσεις στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η Ελλάδα είναι στη διάθεσή σας εν σχέσει με τις ευρωπαϊκές εύλογες φιλοδοξίες σας. Είμαστε η χώρα που πριν από σαράντα χρόνια άνοιξε τη βαλκανική πόρτα της Ευρώπης. Και μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, το 2003, η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα έκανε ακόμα πιο ισχυρή την ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η χώρα μας έχει πολλές ταυτίσεις και συμπτώσεις με τη δική σας. Περάσαμε και οι δύο τετρακόσια χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς και φέτος εμείς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ανεξαρτησία μας. Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ελλάδος, ο Γιώργος Σεφέρης, ήταν διπλωμάτης και πήρε το βραβείο Νόμπελ δύο χρόνια μετά από έναν άλλον διπλωμάτη από τη δική σας χώρα, που ήταν κι αυτός ποιητής, τον Ίβο Άντριτς.
Ο Ίβο Άντριτς έχει γράψει σπουδαία βιβλία, κάποια από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Το ένα μιλάει για τη γέφυρα του Δρίνου, το άλλο μιλάει για ταραγμένους καιρούς. Δανείζομαι αυτές τις λέξεις, που είναι γεμάτες ουσία, για να σας πω ότι η Ελλάδα είναι για σας μια ανοικτή γέφυρα επαφής με την Ευρώπη, ώστε η ιδιότητά σας ως εν δυνάμει υποψήφιας χώρας να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Και ώστε οι ταραγμένοι καιροί που βιώνουμε να μείνουν πίσω.


M. Dodik: «Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ωραία φιλοξενία. Ως Προεδρεύων της τριμελούς Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θέλω να σας χαιρετίσω εκ μέρους και των άλλων δύο μελών της Προεδρίας. Θέλω, επίσης, να σας μεταφέρω την επιθυμία των Κοινοβουλίων μας να σας δουν.
Η Ελλάδα είναι μητέρα της σύγχρονης Δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτισμός σε εσάς υπάρχει από πολύ παλιά. Γνωρίζω ότι η θέση σας είναι πάρα πολύ σύνθετη, σύνθετη σε σύνθετους καιρούς, λόγω και της πανδημίας που μας απειλεί όλους παγκοσμίως και των δύσκολων οικονομικών συγκυριών.
Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη μπορεί να συμφωνεί σε πολύ λίγα πράγματα, ωστόσο σίγουρα συμφωνεί σε ένα: ότι θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική. Και θέλω, επίσης, να σας ευχαριστήσω για την κατανόηση και την υποστήριξή σας στο δρόμο αυτό. Για εμάς, που έχουμε μείνει πίσω, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα, αλλά η στήριξή σας μας ενθαρρύνει, ξέροντας ότι ορισμένες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν τη φιλοδοξία να διευρυνθεί η Ένωση. Γι’ αυτό, η υποστήριξη των φίλων μας είναι πολύτιμη.
Μιλήσατε για την κοινή μας ιστορία. Μοιραζόμαστε την εποχή των 400 χρόνων οθωμανικής σκλαβιάς. Προς τιμήν της φιλίας μας και γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι για εσάς η επέτειος των 200 χρόνων Ανεξαρτησίας, φωταγωγήσαμε πέντε σημαντικά κτίρια την 25η Μαρτίου. Αυτό έγινε ως ένδειξη αγάπης του λαού μας προς τον δικό σας λαό».

Ανταπαντώντας στον Πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε:
Κ. Τασούλας: «Κύριε Πρόεδρε, συμπληρώνω λέγοντας ότι αυτό που σας απασχολεί, το βασικό, η ευρωπαϊκή σας πορεία, εμείς έχουμε δύο εργαλεία που μπορούμε να το βοηθήσουμε πρακτικά για τη χώρα σας. Το ένα είναι να αναζωογονήσουμε, να ζωντανέψουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή συμφωνία, το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουμε μεταξύ της Ελλάδος και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς την κατεύθυνση της βοήθειας προς εσάς για την ευρωπαϊκή σας πορεία. Και ο άλλος τρόπος, το άλλο εργαλείο, είναι το γεγονός ότι την 1η Ιουλίου φέτος, σε λιγότερο από δύο μήνες, και για ένα χρόνο, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Βουλή των Ελλήνων θα κινήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση αυτής της πρωτοβουλίας, συνεπώς μπορούμε και ως Κοινοβούλιο να παίξουμε τέτοιον υποβοηθητικό ρόλο. Γι’ αυτό και είναι μαζί μας ο κύριος Αμανατίδης, Βουλευτής Κοζάνης της Βουλής των Ελλήνων, που είναι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας μεταξύ της Ελλάδος και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης».

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Βοσνίας Ερζεγοβίνης κ. Γεώργιος Αμανατίδης, καθώς επίσης ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, και η Πρέσβης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα, κυρία Milica Ristović Krstić.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τασούλας ξενάγησε τον κ. Dodik στην επετειακή έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά».

  

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved