Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απάντηση στην έλλειψη ρευστότητας λόγω της πανδημίας είναι η "εξατομίκευση"

AIGINIONEWS: Η απάντηση στην έλλειψη ρευστότητας λόγω της πανδημίας είναι η  "εξατομίκευση" AIGINIONEWS: Η απάντηση στην έλλειψη ρευστότητας λόγω της πανδημίας είναι η "εξατομίκευση"

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ επιτυχημένο μέτρο. Γιατί είναι επιτυχημένη; Γιατί επιλέχθηκε η λειτουργία της μέσω ενός αλγορίθμου ο οποίος έκανε χρήση μια σειρά από δεδομένα ώστε η τελική αξία του χορηγούμενου ποσού να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε αιτούντος. Με απλά λόγια εξατομίκευσε τη λύση προς τον αιτούντα.

Οι οριζόντιες προτάσεις με συγκεκριμένο αριθμό-αξία δόσεων δεν έφερε βιώσιμα αποτελέσματα ή/και ευνόησε κακοπληρωτές. Αυτό το συμπέρασμα δεν αφορά μόνο το δημόσιο αλλά κυρίως τις τράπεζες και τις εταιρείες. Όσες εταιρείες στην περίοδο της πανδημίας τόλμησαν να προσφέρουν εξατομικευμένες προτάσεις διακανονισμών για τις νέες αγορές των νοικοκυριών ή για την εξόφληση των παλαιών υποχρεώσεων πέτυχαν το βασικό. Να κρατήσουν τους πελάτες τους ώστε αυτοί να μην κρυφτούν.

Είναι δυνατόν στην Ελλάδα ένας πιστωτής, ένας δανειστής, ένας πωλητής ή το δημόσιο να φτάσει σε επίπεδο συνεννόησης διακανονισμών ή ευκολίας πληρωμών αγορών με αποτελεσματικότητα;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι και μάλιστα εύκολα.

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και της μηχανικής μάθησης (machine learning) όταν εφαρμοστούν με την υποστήριξη εργαλείων επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων (big data analytics), έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τα διαφορετικά προφίλ και υποσύνολα (segments) στα οποία ανήκουν συγκεκριμένοι συναλλασσόμενοι με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, ένας πολιτικός μηχανικός έχει ως προτεραιότητα στις πληρωμές του την πληρωμή της εφορίας ενώ ένα μηχανικός, ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ, τον λογαριασμό του ρεύματος. Αυτοί οι δύο συναλλασσόμενοι δεν μπορούν να έχουν τον ίδιο διακανονισμό στην πληρωμή του ρεύματος.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και με πολλές παραμέτρους.

Αυτό το οποίο μέχρι πρότινος φάνταζε αδύνατο είναι πλέον εφικτό.

Τα λογισμικά τα οποία χρησιμοποιούν αυτούς τους αλγορίθμους μπορούν να επεξεργαστούν με ακρίβεια και μεγάλη ταχύτητα δομημένα και αδόμητα δεδομένα από εσωτερικά συστήματα των οργανισμών οι οποίοι αναμένουν την είσπραξη και εξωτερικών πηγών (π.χ. ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνες Αγορών κ.ά.), προτείνοντας εξατομικευμένες λύσεις.

Ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν πλέον ένα ευέλικτο, δυναμικό και διαρκώς αξιολογούμενο τρόπο πληρωμής των οφειλών ή ευκολίας πληρωμής των αγορών, χωρίς να κοκκινίζουν.

Η έννοια της εξατομίκευσης εμπεριέχει ενσυναίσθηση και σύγχρονη τεχνολογία και όχι ένα κίνημα "δεν πληρώνω".

Θα τολμήσει το δημόσιο, θα τολμήσουν οι τράπεζες, θα τολμήσουν οι εταιρείες να πάνε σε εξατομικευμένες προτάσεις ή θα συνεχιστεί η θνησιγενής λογική του τσουβαλιάσματος των απαιτήσεων υπονομεύοντας το μέλλον των εταιρειών τους και των επόμενων γενεών στην αγορά και στην κοινωνία;


ΠΗΓΗ - Του Πάνου Μιχαλόπουλου
Ο κ. Πάνος Μιχαλόπουλος είναι Managing Partner στην εταιρεία WEMETRIX μέλος του Ομίλου της Intrasoft.

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved