Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το χιονισμένο Νταβός… δυστυχώς δεν πρασινίζει

AIGINIONEWS: Το χιονισμένο Νταβός… δυστυχώς  δεν πρασινίζει AIGINIONEWS: Το χιονισμένο Νταβός… δυστυχώς δεν πρασινίζει

Αρχίζει σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πενήντα χρόνια συμπληρώνουν εφέτος οι ετήσιες μαζώξεις της παγκόσμιας πολιτικό-οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ στα χιονισμένα τοπία του Νταβός.

Πενήντα χρόνια συζητήσεων και περισπούδαστων αναλύσεων για τη διεθνή οικονομία, αλλά καμία προειδοποίηση για τις πάμπολλες κρίσεις που ξέσπασαν από το 1970 και εντεύθεν.

Θυμίζουμε τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979, την κρίση του 1982 συνεπεία του πολέμου Ιράν – Ιράκ, το κραχ του 1987, την ασιατική κρίση του 1997, το σκάσιμο της φούσκας του Internet το έτος 2000 και βέβαια τη μεγαλύτερη κρίση από το κραχ του 1929, την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 με την κατάρρευση της
Στη σκιά της κλιματικής αλλαγής το φετινό Φόρουμ, «όλοι τους εξακολουθούν να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή με κίνδυνο να προκαλέσουν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση», κατήγγειλε σήμερα η Greenpeace.

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που είναι παρόντες στο Νταβός ευθύνονται για την κλιματική έκτακτη ανάγκη.
Παρά τις προειδοποιήσεις, τροφοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση υποστηρίζοντας τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων.
Οι χρηματιστές αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτές καθώς ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να σώσουν τον πλανήτη την ώρα που τον σκοτώνουν για το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους, κατήγγειλε η επικεφαλής της Greenpeace Τζένιφερ Μόργκαν.
Σε έκθεσή της Greenpeace παρουσιάζει τις επενδύσεις τους μετά την υπογραφή τον Δεκέμβριο του 2015 της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Δέκα τράπεζες που συμμετέχουν τακτικά στο Νταβός χρηματοδότησαν από το 2015 ως το 2018 τον τομέα των ορυκτών καυσίμων με ποσό 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται για τις JP Morgan Chase, Citi, Bank of America, RBC Royal Bank, Barclays, Mitsubishi UFG, TD Bank, Scotiabank, Mizuho et Morgan Stanley.

Σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τρία από αυτά που συμμετέχουν στο Νταβός έχουν επενδύσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Shell, η Chevron και η Exxon και διάφορες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

Περίπου 3.000 θα είναι οι συμμετέχοντες εφέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που έχουν επωμιστεί την αποστολή αυτή θα έχουν κεντρική θέση στα πάνελ του εφετινού Φόρουμ του Νταβός.

«Μέτοχοι για έναν Συνεκτικό και Βιώσιμο Κόσμο» το εφετινό θέμα του παγκόσμιου φόρουμ

Επίσης ειδικοί επιστήμονες και επιχειρηματίες που εργάζονται και επενδύουν στον μετασχηματισμό των συστημάτων διατροφής, εν όψει μάλιστα της διεθνούς συνάντησης κορυφής για το ζήτημα αυτό, που θα πραγματοποιηθεί το 2021 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος της παραγωγής, της επεξεργασίας, της διάθεσης στη λιανική και της κατανάλωσης τροφίμων – προκλήσεις που αφορούν όλους τους κατοίκους του πλανήτη δηλαδή.

Επιστρέφει ο Τραμπ, απών ο Ζαρίφ φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ του 2018 αλλά όχι και στο περυσινό. Οι «New York Times» εντάσσουν την επιστροφή του Τραμπ στο πλαίσιο της στρατηγικής αντιμετώπισης των κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση του Κογκρέσου, για τις οποίες πιθανότατα θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Ζαβάντ Ζαρίφ ακύρωσε τη μετάβασή του στο Νταβός.

Οι διοργανωτές απέδωσαν την απόφασή του αυτή στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην περιοχή αλλά και στο εσωτερικό του Ιράν, μετά την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Ουδείς ιρανός αξιωματούχος θα συμμετάσχει στο εφετινό WEF. Αντίθετα, θα μεταβούν στη χιονισμένη ελβετική κωμόπολη οι πρόεδροι του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν 53 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων (μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), 35 υπουργοί Οικονομικών και 30 υπουργοί Εμπορίου.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα μεταβεί (όχι αεροπορικώς βέβαια…) η 17χρονη σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Αποτρέποντας μια Κλιματική Αποκάλυψη».


 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved