Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Βρυξέλλες: Συγκρούσεις χιλιάδων αγροτών με την αστυνομία

Ευρωπαίοι αγρότες και γαλακτοπαραγωγοί περισσότεροι από 5.000 με περίπου 1.000 τρακτέρ βγήκαν  στους δρόμους των Βρυξελλών για να ασκήσουν με αυτό τον τρόπο πιέσεις στις αρχές της ΕΕ να στηρίξουν οικονομικά τους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μπροστά από το αρχηγείο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Συνεπλάκησαν με τις βελγικές δυνάμεις καταστολής εναντίον των οποίων εκτόξευσαν αβγά και ξύλα ενώ έριξαν άχυρα και άναψαν φωτιές. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Οι αντιπροσωπείες των αγροτών προέρχονταν κυρίως από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η αστυνομία απέκλεισε το πρωί το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, τοποθετώντας αστυνομικές κορδέλες και συρματοπλέγματα. Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην περιοχή παρέλυσαν και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους των Βρυξελλών να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο κέντρο με το αυτοκίνητο.

Η διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε πέντε μέρες μετά τις κινητοποιήσεις Γάλλων αγροτών, οι οποίοι την Πέμπτη κατέκλυσαν με 1.500 τρακτέρ τους δρόμους του Παρισιού απαιτώντας λογικές τιμές και περισσότερη στήριξη από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κεντρική αγροτοσυνεταιριστική οργάνωση Copa-Cogeca, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της ΕΕ ζητούν αποζημιώσεις περίπου 6,13 δισ δολαρίων λόγω του εμπάργκο τροφίμων.

Τον Αύγουστο 2014, η Μόσχα επέβαλε απαγόρευση για έναν χρόνο στις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων τροφίμων από χώρες οι οποίες είχαν επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Στη συνέχεια, το εμπάργκο παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version