Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγρότες νέας εποχής και τεχνολογίας και στην Ελλάδα

Έτοιμοι για τη διαδικτυακή πλατφόρμα μάρκετινγκ, branding και εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

Αγρότες νέας εποχής προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα τεχνολογική πλατφόρμα με στόχο την αύξηση των πωλήσεών τους και την επέκτασή τους στο εξωτερικό. Ειδικότερα, ευρεία είναι η αποδοχή της δωρεάν διαδικτυακής και διαδραστικής πλατφόρμας εκπαίδευσης και κατάρτισης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Farm inc. από περισσότερους από 300 συμμετέχοντες (αγρότες, εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων, επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, εκπαιδευτές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, φορείς χάραξης πολιτικής κ.ά.) που συμμετείχαν σε 21 πιλοτικά εργαστήρια στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Λετονία επισφραγίζοντας την επικαιρότητα και χρησιμότητα της πλατφόρμας. Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από έξι ενότητες (Τι είναι το μάρκετινγκ, Ενα καλό σχέδιο μάρκετινγκ, Λαϊκές αγορές, Ποιότητα, Η δύναμη του εμπορικού σήματος, Πωλήσεις στο εξωτερικό) με ιδιαίτερη έμφαση στο μάρκετινγκ - branding και στη διεθνοποίηση αγροτικών προϊόντων, σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και λετονικά).

Η πλατφόρμα οριστικοποιείται, σύμφωνα με τις προτάσεις των συμμετεχόντων, και η τελική μορφή της θα παρουσιαστεί μέσα στον Σεπτέμβριο του 2015 σε σειρά ενημερωτικών συζητήσεων και ημερίδων σε πόλεις του Βελγίου, της Ιταλίας, της Λετονίας και στην Ελλάδα: στην Αθήνα (16 Σεπτεμβρίου) από την Ελληνοαμερικανική Ενωση και από τη Μίλητος Συμβουλευτική, σε συνεργασία με το «Τhe Meraki People», στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα «Μπλε οικονομία: Επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργία τοπικού σχηματισμού».

Σημειώνεται ότι το έργο Farm inc. και η πλατφόρμα θα παρουσιαστούν επίσημα σε συνέδριο που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο της Macerata, συντονιστής του έργου, στη Διεθνή Εκθεση του Μιλάνου αφιερωμένη στη γεωργία και στα τρόφιμα Expo Milan 2015 (27 Σεπτεμβρίου 2015), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας. 


Ελλάδα: ποιοτικά στοιχεία πιλοτικών εκπαιδεύσεων

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 10 πιλοτικά εργαστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας (Αθήνα, Μενίδι, Λάρισα, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, Εδεσσα) με συμμετοχή 134 ατόμων και στόχο την ευρεία ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών σε ολόκληρη τη χώρα. Εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με φορείς και αγροτικές ενώσεις, όπως το εξειδικευμένο στον αγροτικό τομέα ΙΕΚ Open Mellon στη Λάρισα, η AGROacademy του Εκπαιδευτικού Κέντρου Millennium στα Νέα Μουδανιά, η Ενωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Αγιος Γεώργιος» στο Μενίδι. Πραγματοποιήθηκαν παράλληλα επισκέψεις σε βέλτιστες πρακτικές μάρκετινγκ και branding αγροτικών προϊόντων στο Κτήμα Συγγρού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Αθήνα), εκπρόσωποι του οποίου ξενάγησαν τους συμμετέχοντες στο Κτήμα παρουσιάζοντας διάφορα προϊόντα και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς (Λάρισα), εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν τον Αυτόματο Πωλητή Φρέσκου Γάλακτος.

Οι επτά στους 10 συμμετέχοντες δραστηριοποιούνται άμεσα στον αγροτικό τομέα, ενώ ποσοστό 16,7% ήταν ειδικοί σε θέματα μάρκετινγκ και 9% φορείς και εκπαιδευτές ΕΕΚ. Ποσοστό 40,4% των συμμετεχόντων εμφανίζονται μάλιστα με περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας στον τομέα. Το σύνολο των συμμετεχόντων εξέφρασαν ικανοποίηση για το εκπαιδευτικό υλικό (94%: «εξαιρετικό» ή «πολύ καλό»), με όλους ανεξαιρέτως (100%) να δηλώνουν ότι θα το σύστηναν και σε άλλους αγρότες. Ειδικότερα χαρακτήρισαν την πλατφόρμα «φιλική προς τον χρήστη», «ενδιαφέρουσα», «εύκολη στην πλοήγηση», «ευχάριστη» και επιδοκίμασαν τη συνδυαστική προσέγγιση θεωρίας και πρακτικών παραδειγμάτων με μελέτες περιπτώσεων και οπτικοακουστικό υλικό, διευκολύνοντας έτσι την ενασχόληση των εκπαιδευομένων και την κατανόησή του.

Το 99% δήλωσε πρόθυμο να εφαρμόσει τις αρχές του branding στην επιχείρησή του. Τέλος, αν και οι εξαγωγές δεν φάνηκε να αποτελούν προτεραιότητα για πολλούς συμμετέχοντες, οι περισσότεροι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για τη διεθνοποίηση, βρήκαν το υλικό χρήσιμο οδηγό για μελλοντική αναφορά, ενώ 90,1% είναι πρόθυμο να εφαρμόσει στρατηγικές και εργαλεία για εξαγωγές στην επιχείρησή του.

Αναφέρεται ότι το ευρωπαϊκό έργο Farm Inc. αποσκοπεί στη στήριξη των μικρών αγροτών και επιχειρηματιών στον τομέα της γεωργίας για την καλύτερη εμπορία των προϊόντων τους. Υπάρχει μεγάλη προοπτική για τα περιφερειακά και τοπικά προϊόντα στην αγορά, αλλά, όπως παρατηρείται, υπάρχει έλλειψη των στρατηγικών μάρκετινγκ για να επιτρέψει στους ευρωπαίους επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα να ανταγωνιστούν το διεθνές δίκτυο και τις δομές των πολυεθνικών εταιρειών. Βασιζόμενο σε λετονική  βέλτιστη πρακτική, ανάλυση αναγκών, έρευνα και πιλοτική δοκιμή, η  κοινοπραξία του Farm inc. σχεδίασε ένα εξειδικευμένο εργαλείο εκπαίδευσης και κατάρτισης (διαδικτυακή πλατφόρμα) προσαρμοσμένο ειδικά στις ανάγκες των ελλήνων, ιταλών, βέλγων και λετονών αγροτών.

Τσακίρη  Τόνια

Tovima.gr

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved