Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Τα βήματα για ένα πετυχημένο προσωπικό οικονομικό πλάνο

Όλοι επιθυμούν να έχουν ένα οικονομικό πλάνο, το 40% των ανθρώπων όμως δεν έχει.

Αν δεν καθίσετε να αναπτύξετε ένα γραπτό σχέδιο για το πως θα κατανείμετε τα έξοδα σας είναι δύσκολο υπάρξει στο μέλλον οποιαδήποτε αποταμίευση χρημάτων, και να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

 

1 Καθορίστε τους στόχους σας

Αυτό πρέπει να γίνει για δοθεί η απάντηση στο ερώτημα  «Ποιό είναι το οικονομικό μου πλάνο και τι θέλω να επιτύχω;» Θα πρέπει να αποφασίσετε τι ακριβώς είναι αυτό που χρειάζεστε οικονομικά και ποιες στρατηγικές πρέπει να ολοκληρώσετε. Πρέπει οι στόχοι σας να είναι ρεαλιστική έτσι ώστε να είναι και πραγματοποιήσιμοι. Και μέσα στο οικονομικό πλάνο να συμπεριλάβετε και την παραμικρή οικονομική λεπτομέρεια πχ εάν έχετε παιδιά το oποία σπουδάζουν πόσα χρήματα χρειάζονται, πόσα χρήματα χρειάζεστε για τις καθημερινές και μηνιαίες σας ανάγκες ακόμη και πότε σκοπεύετε να συνταξιοδοτηθείτε.

 

2. Δημιούργησε έναν προϋπολογισμό

Γίνεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πχ για ένα χρόνο -την επόμενη χρονιά. 

Με αυτό, θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα να για την οκονομική κατάσταση.

Βάσει αυτού, ουσιαστικά θέτονται και κάποια όρια στα έξοδα, να προϋπολογιστεί δηλαδή ένα συγκεκριμένο ποσό που μπορεί να ξοδέυτεί πχ για το επόμενο έτος.

Είναι βασικό να γίνει αυτό το βήμα του σχεδιασμού γιατί θα βοηθήσει ώστε να έχετε μία εικόνα των οικονομικών σας και πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα.

 

3. Περικόψτε τα έξοδα

Μόλις έχετε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού θα πρέπει να ξέρετε ακριβώς που πηγαίνουν τα χρήματα σας, και να είστε σε θέση να τα κατευθύνεται σε άμεσες και σημαντικές ανάγκες σας.  Ανακατανέμοντας τα χρήματα στα πιο αναγκαία και μειώνοντας τα έξοδα από κάποια που δεν είναι άμεσης ανάγκης μ' αυτόν τον τρόπο θα αυξήθούν οι ταμειακές εισροές.

 

4. Δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης

Αφού έχετε προχωρήσει στις περικοπές των περιττών εξόδων, το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στην ισορροπία των οικονομικών όταν παρουσιαστεί μια σοβαρή ανάγκη. Ο κανόνας για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι να έχει απόθεμα ώστε να μπορεί να καλύψει 3-6 μήνες

 

5. Ξεκινήστε την αποπληρωμή των οφειλών σας

Ανεξάρτητα από το μέγεθος της οφειλής σας, αυτή θα πρέπει να ξεχρεωθεί ώστε όταν γίνει αυτό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ταμειακές σας εισροές. Η μέθοδος της στρατηγικής εξόφλησης οφειλών θα φανεί πολύτιμη και σημαντική στην προσπάθεια. Καθώς για να έχει μία επιτυχημένη πορεία για στόχο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί ποια οφειλή είναι πιο εύκολο να αποπληρωθεί πρώτη έτσι ώστε μόλις έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της να έρθει η σειρά  της επόμενης.

 

6. Αποταμίευση για συνταξιοδότηση

Ας ελπίσουμε ότι τα προηγούμενα βήματα έχουν ολοκληρωθεί  με επιτυχία, και έχετε τακτοποιήσει  όλες τις προηγούμενες σας υποχρεώσεις. Τώρα είστε έτοιμοι να αυξήσετε τις ταμειακές σας εισροές για την συνταξιοδότηση καθώς και για άλλες ανάγκες σας. 

Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο οικονομικό στόχο, το πιο σημαντικό βήμα για την επιτυχία είναι να γίνει η αρχή. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη καλό είναι να ξεκινήστε με ένα ποσό το οποίο δεν επηρεάζει την οικονομική σας κατάσταση συνολικά. Ακόμη μπορείτε να μεταφέρετε τις μελλοντικές αυξήσεις στον μισθό σας προς αυτόν τον στόχο.

 

7. Εξοικονόμηση χρημάτων για άλλους προσωπικούς στόχους.

Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από διάφορους λόγους που κάποιος πρέπει να  αρχίσει να εξοικονομεί χρήματα. Πχ για τις σπουδές των παιδιών, την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, ή κάποια επισκευή στο σπίτι. Έίναι μερικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να υπάρχει ένα χρηματικό απόθεμα. Ο σκοπός της αποταμίευσης είναι η αποφυγή ενός δανείου και αύξηση του χρέους στο προσωπικό ταμείο. 

 

8. Ασφάλιση

Επειδή συμβαίνουν ένα σωρό από απρόοπτα, και ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε χρήματα από τις αποταμιεύσεις για να καλύψετε πχ κάποια εξέταση ή νοσήλια στο νοσοκομείο, θα πρέπει να επιλέξετε ένα πρόγραμμα ασφάλισης το οποίο προσφέρει όσο γίνεται περισσότερα. Ο λόγος ύπαρξης των προγραμμάτων ασφάλισης είναι η εξοικονόμηση προσωπικών κεφαλαίων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

Νικόλας Φουρτζής

Sofokleousin,gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version