Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Οι καθυστερήσεις που φέρνουν οι εκλογές και οι πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Με καθυστέρηση της αξιολόγησης αλλά και «πάγωμα» της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου, προειδοποιούν Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

 βλέποντας ότι η διεξαγωγή των εκλογών προκαλεί καθυστέρηση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Tις τελευταίες ημέρες τα μηνύματα που έρχονται τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για αδυναμία να μείνουν πιστοί στις ημερομηνίες που είχαν συμφωνήσει με την απερχόμενη κυβέρνηση για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος αλλά και την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων.

Αιτία είναι το γεγονός ότι η ψήφιση, αλλά και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, δεν έχει προχωρήσει εξαιτίας της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και διάλυσης της Βουλής. Οι δανειστές γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ζητούσουν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουν την καινούργια κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών να βρεθεί αντιμέτωπο με το «γνώριμο» σκηνικό να κλιθεί να πληρώσει τις δόσεις που λήγουν το επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να έχει εισπράξει χρήματα από τους δανειστές.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει και με τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2015 προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το bail-in, η οποία έχει ψηφιστεί από την Βουλή και θα ισχύσει από την 1.1.2016.

Με βάση το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προχωρήσει στην ψήφιση όσων μέτρων εκκρεμούν, αλλά και στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων για όσα έχουν ψηφιστεί προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των νέων μνημονιακών μέτρων.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση που θα προκύψει -εφόσον προκύψει- από τις εκλογές, θα κλιθεί να προχωρήσει:

Στην κατάρτιση και ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2016, αλλά και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019. Ο νέος προϋπολογισμός θα έχει στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.

Στην κατάργηση του ορίου του 25% στο ακατάσχετο μισθών και συντάξεων, όπως και στην μείωση του πλαφόν των 1.500 ευρώ για την προστασία από κατασχέσεις.

Στις αλλαγές που συμφωνήθηκαν να γίνουν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, οι οποίες θα προβλέπουν την αύξηση του επιτοκίου, αλλά και την μείωση των δόσεων για όσους διαπιστωθεί ότι έχουν υψηλά εισοδήματα και επέλεξαν τις 100 δόσεις.

Την κατάρτιση του σχεδίου για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 7,5 δισ. Ευρώ.

Στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων.

Στην ολοκλήρωση του νέου πλαισίου το οποίο θα εφαρμοστεί για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Tην εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση του ΕΚΑΣ, από την 1.1.2016, η οποία θα επηρεάσει 70.000 συνταξιούχους.

Την εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους πλειστηριασμούς, αλλά και να οριστικοποιήσει τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μην επανέλθει το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, αλλά και για την μη εφαρμογή του 23% ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, μετά την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να προχωρήσει στο «πάγωμα» του μέτρου μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

Την υλοποίηση όσων μέτρων περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή την κατάρτιση εναλλακτικού σχεδίου.

Την ανακοίνωση των δεσμευτικών ημερομηνιών για την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αλέξανδρος Κλώσσας

 

Huffingtonpost.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version