Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί το παγκόσμιο χρέος. H αποπληρωμή του είναι πρακτικά αδύνατη...

Κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, είπε πρόσφατα η πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, χρωστά αυτομάτως 32.500 ευρώ.

 Πρόκειται ίσως για την πιο γλαφυρή περιγραφή της οικονομικής τραγωδίας στην οποία βύθισαν τη χώρα τα διαδοχικά Μνημόνια.

Πρόσφατες έρευνες όμως αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση στην υπερχρεωμένη παγκόσμια οικονομία, αλλά στην πραγματικότητα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από αρκετές χώρες οι οποίες ουδέποτε βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των διεθνών ΜΜΕ και στο στόχαστρο των δανειστών τους. Σε διεθνές επίπεδο το χρέος ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ αγγίζει για πρώτη φορά στην ιστορία το 286%. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 200 τρις δολάρια, τα οποία με τη σειρά τους αντιστοιχούν σε περίπου 28.000 δολάρια χρέους για κάθε άνθρωπο που πατά το πόδι του στον πλανήτη Γη. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους αυτού του πλανήτη επιβιώνει με λιγότερα από 10 δολάρια τη μέρα, η αποπληρωμή του χρέους είναι πρακτικά αδύνατη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της βρετανικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign, υπάρχουν αυτή τη στιγμή είκοσι τέσσερις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, τις οποίες είναι εκ των πραγμάτων απίθανο να ξεπεράσουν εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους διαγραφή τμήματος ή του συνόλου των οφειλών τους – ανάμεσά τους, εκτός από την Ελλάδα, συναντάμε την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Ουκρανία. Άλλες δεκατέσσερις χώρες βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση, η πορεία των χρεών τους όμως τις οδηγεί προς καθεστώς μη βιωσιμότητας των οφειλών τους.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποτελούσε εξαίρεση στην παγκόσμια κρίση χρέους ήταν, βέβαια, γνωστό εδώ και χρόνια. Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών όμως αποδεικνύουν ότι ίσως να μην αποτελούσε καν τον οικονομικό «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης, αλλά απλώς ένα εύκολο πειραματόζωο των δανειστών και των ευρωπαϊκών θεσμών.

 ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved