Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Γερμανοί έρχονται με 3 δισ. Ευρώ

Σημαντικές επενδύσεις σχεδιάζουν γερμανικές εταιρείες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ποιο είναι του επενδυτικό πλάνο

Ενίσχυση της γερμανικής παρουσίας στην Ελλάδα με επενδυτικό πλάνο τριών χρόνων δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. 

AdTech Ad

Μόνο το επενδυτικό πλάνο της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport- Slentel, αξίας 1,2 δισ. ευρώ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων και 330 εκατ. ευρώ για τις αναβαθμίσεις των σχετικών εγκαταστάσεων, καθώς και αυτό του ΟΤΕ που σε βάθος τριετίας θα φθάσει το 1,3 δισ. ευρώ, με κύρια έμφαση τα δίκτυα νέας γενιάς, ανεβάζουν τον πήχη των μελλοντικών γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στα 2,8 δισ. ευρώ.

Σωρευτικά, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα έχουν φθάσει τα 21 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 20% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

 

Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και επεξεργάστηκε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται 121 μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 29.000 εργαζόμενους, συγκεντρώνοντας, σε σύνολο, έναν τζίρο της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ.

Η λίστα με τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Deutsche Telekom, βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, τη Siemens, την Boehringer Ingelheim, τη Robert Bosch, την Allianz, τη Media Markt, τη LIDL.

«Στρατηγική στόχευση του Επιμελητηρίου είναι η στήριξη των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης. «Η εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα είναι αυτή που θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα τη βγάλει από τη στενωπό της ύφεσης» ανέφερε, για να προσθέσει ότι «η επενδυτική ένταση στην εσωτερική αγορά συνδυαζόμενη με την τόνωση της εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρείν, θα αποτελέσουν ένα ισχυρό δίπολο ανάπτυξης, ικανό να θέσει την Ελλάδα εκτός μνημονιακών συμβάσεων».

«Πρόκειται για ένα  ρεαλιστικό στόχο, τον οποίο θα επιτύχουμε ως χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι, παράλληλα, θα υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική», σημείωσε ο κ. Μαΐλλης.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «οι εκλογές είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να συμβεί στη χώρα», ενώ σχετικά με το ενδιαφέρον νέων γερμανικών κεφαλαίων να επενδύσουν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι οι μεγάλες και μακροχρόνιες γερμανικές επενδύσεις θα συνεχίσουν να επενδύουν και τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, αλλά το επιχειρηματικό περιβάλλον «δεν είναι ελκυστικό για τις μικρομεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις», όπως είπε.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ότι, μόνο φέτος, ως φορέας άνοιξε δίαυλο εμπορικής δράσης στη Γερμανία για 439 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες κάλυψαν με τη συμμετοχή τους 8.648 τ.μ. επιφάνεια σε διεθνείς εκθέσεις που διοργανώθηκαν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, από γερμανικούς εκθεσιακούς οργανισμούς και υποστηρίχθηκαν από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Στο ίδιο διάστημα, προσέθεσε ο κ. Μαΐλλης, 9.214 Έλληνες ενδιαφερόμενοι επισκέφθηκαν τις εν λόγω εκθέσεις, αναζητώντας νέες συνεργασίες. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισήμανε ως ιδιαίτερα σημαντική και τη συμμετοχή της Γερμανίας στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας, αφού, όπως είπε, βάσει στοιχείων 2015 φθάνει το 9,5%, ενώ φέτος, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, η εξαγωγική δράση της Ελλάδας προς τη Γερμανία κατέγραψε άνοδο 3,2%. Ενισχυμένες κατά 4,2% ήταν και οι εισαγωγές από Γερμανία προς Ελλάδα, ανάφερε ο κ. Μαΐλλης.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved