Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το επώδυνο πακέτο 12 δισ. ευρώ για τη συμφωνία

Τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ύψος των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Πακέτο μέτρων πάνω από 12 δισ. ευρώ και δάνειο πάνω από 50 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση και δέχεται επώδυνα μέτρα προκειμένου να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται αυξήσεις στο ΦΠΑ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συντελεστή 23% στην εστίαση και διατήρηση μόνο των βασικών τροφίμων στο 13%, αυξήσεις στη φορολογία των αγροτών και των επιχειρήσεων, αυξήσεις στους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς, κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2018 και άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με σύνταξη για όλους στα 67 έτη.

Η πρόταση εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και αναμένεται να σταλεί άμεσα στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί από τους θεσμούς και στη συνέχεια να περάσει από το μικροσκόπιο του EWG, με την ελπίδα θετικής εισήγησης προς το Eurogroup του Σαββάτου.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η διευθέτηση του χρέους, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αρνούνται προς το παρόν να συζητήσουν κάτι περισσότερο από την επαναδιατύπωση του Νοεμβρίου του 2012.

Απαραίτητη προϋπόθεση από την πλευρά των εταίρων για την έγκριση της ελληνικής πρότασης είναι η άμεση νομοθέτηση της συμφωνίας από τη Βουλή, αλλά και η ψήφιση φορολογικών και συνταξιοδοτικών μέτρων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι εταίροι είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσουν και άλλα προαπαιτούμενα πριν ανοίξουν την «κάνουλα» της ρευστότητας, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανάγκη για συμφωνία υπερβαίνει την όποια κριτική για τη σκληρότητα των μέτρων.

Είναι δεδομένο ότι μετά από 6 μήνες αδράνειας, η οικονομία είναι σε πολύ δυσχερέστερη θέση, κατά συνέπεια, τα μέτρα θα είναι πολλαπλάσια, όμως οι εκτιμήσεις όλων των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ακόμη και με την ανακοίνωσή της, η ανακούφιση θα είναι τέτοια, που θα οδηγήσει σε ένα ξαφνικό «θετικό σοκ» στην οικονομία.

Πρώτα από όλα, η συμφωνία θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα προς τις τράπεζες, οδηγώντας σταδιακά σε άνοιγμα των καταστημάτων και επαναφορά στην ομαλότητα. Κανείς δεν μπορεί φυσικά να περιμένει ότι θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί άμεσα, αλλά εκείνο που προέχει είναι να ανακοπεί το κύμα φυγής καταθέσεων.

Σε δεύτερη φάση, η αποκατάσταση της ομαλότητας θα βελτιώσει το κλίμα και στον τουρισμό.

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος, όμως που αποτρέπεται με μια συμφωνία είναι η προοπτική μιας άτακτης χρεοκοπίας κι ενός Grexit τα οποία θα οδηγούσαν τη χώρα σε οικονομική απομόνωση.

Το δίλημμα, ουσιαστικά, εξαφανίζεται όταν όλα αυτά μπουν στη ζυγαριά.

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη εξουσιοδότηση και διακομματική στήριξη για τη σύναψη συμφωνίας, μια συνθήκη που δεν υπήρξε ποτέ για άλλη κυβέρνηση.

Πλέον, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με την ιστορική του ευθύνη, να κρατήσει, όπως υποσχέθηκε τη χώρα στο ευρώ, έστω και με μία πολύ κακή συμφωνία.

Σοφία Δήμτσα

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved