Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ποδηλατική Από-Δραση: Όχι άλλη ατιμωρησία στους δράστες εγκατάλειψης θυμάτων

Η Ποδηλατική Από-Δραση αρθρογραφεί στα πλαίσια της Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων – Όχι άλλη ατιμωρησία στους δράστες εγκατάλειψης θυμάτων.

Έκκληση απευθύνει ο Πανελλαδικός ΣύλλογοςSOS Τροχαία Εγκλήματαγια την κατάργηση του άρθρου 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μιας διάταξης που διαιωνίζειτην ατιμωρησία των οδηγών που εγκαταλείπουν τα θύματά τους. Πλήθος πληγεισών οικογενειών συμμετέχουν στην κίνηση αυτή, ενώ παράλληλα ζητούναπό όλους τους πολίτες και κοινωνικούς φορείς να προσφέρουν τη στήριξή τους, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την εγκληματική, αντικοινωνική συμπεριφορά.

Το αδίκημα της εγκατάλειψης θύματος, που οδηγεί σε έκθεση της ζωής σε κίνδυνο, τιμωρείται βάσει του άρθρου 306 του Ποινικού Κώδικα με ποινή κάθειρξης έξι ετών. Τηνίδια στιγμή το αδίκημα εγκατάλειψης θύματος, αν αυτό τελεστεί από οδηγούς μηχανοκινήτων μέσων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μόλις έξι μηνών.

Δυστυχώς η εγκατάλειψη θυμάτων από οδηγούς είναι πολύ συχνό φαινόμενο στο ελληνικό οδικό δίκτυο. Οι οικογένειες των θυμάτων αναζητούν μάρτυρες και, αν σταθούν τυχεροί και ταυτοποιηθεί ή παραδοθεί ο δράστης, αφότου βέβαια παρέλθει το διάστημα του αυτόφωρου και δεν είναι πλέον δυνατή ούτε η ανίχνευση αλκοόλ στο αίμα, το μόνο που θα συμβεί είναι η απελευθέρωση του δράστη και η απόδοση της άδειας οδήγησης (αν έχει).

Τα μέλη της πρωτοβουλίας ζητούν να εκδικαστούν όλες οι σχετικές υποθέσεις βάσει του άρθρου 306 του Ποινικού Κώδικα και όχι βάσει του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ.

Στη μνήμη:

του Ίαν, ποδηλάτη που εγκαταλείφθηκε από οδηγό Ι.Χ. σε θανατηφόρο τροχαίο στη Βαρυμπόμπη το 2008,

του Σόλωνα, πεζού που εγκαταλείφθηκε από οδηγό Ι.Χ. σε θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Κηφισίας το 2009,

του Βασίλη, ποδηλάτη που εγκαταλείφθηκε από οδηγό Ι.Χ. σε θανατηφόρο τροχαίο στην Κατερίνη το 2010,

του Γιώργου, ποδηλάτη που εγκαταλείφθηκε από οδηγό Ι.Χ. σε θανατηφόρο τροχαίο στα Γιάννενα το 2013,

του Στέλιου, πεζού που εγκαταλείφθηκε από οδηγό Ι.Χ. σε θανατηφόρο τροχαίο στο Τυμπάκι το 2016,

τουΜανώλη, πεζού που εγκαταλείφθηκε από οδηγό Ι.Χ. σε θανατηφόρο τροχαίο στην Κατερίνη το 2018

και πολλών άλλων, τα στοιχεία των οποίων ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Το φαινόμενο μαστίζει και τον χώρο της Πιερίας, καθώς γεγονότα έχουν καταγραφεί πολλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε αστικούς και περιφερειακούς δρόμους.

 

Πόση ακόμα ατιμωρησία;

Μέχρι πότε θα θρηνούμε χωρίς καμία λύτρωση;

Τα τροχαία είναι βαρύτατα εγκλήματα κι όχι απλώς δυστυχήματα. Το κράτος πρέπει να αναθεωρήσει και να αναπροσαρμόσει άμεσα τα άρθρα που διέπουν αυτές τις εγκληματικές παραβάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved